Gyomrában él a nemzet, avagy mit esznek a kanadaiak?

2015. június 24. 14:15 - Hello Magyarok!

Majdnem olyan egyszerű elkészíteni, mint egy pohár vizet

1142433410153322862049827783348815n.jpg

Kaskötő Andi

Nagy általánosságban: poutine-t, szalonnát és juharszirupot; de arra is láttam már példát, hogy mindezt együtt (mint a cabane à sucre-ön 'cukorkunyhó', amit kb. úgy kell elképzelni, mint a mi szüretünket követő haccacárét, csak itt a juharszirupot ünnepeljük, melynek következtében irdatlan zabálást foganatosítunk és juharszirupot eszünk juharsziruppal - cukorbetegek erősen kerüljék eme mulatságot!). Az említett nedű 80%-át Kanada exportálja, világviszonylatban.

Kanada a bevándorlók országa, tehát olyan étel, ami itt nincs, az nem is létezik. Magyarnak a lángos, favágóknak a poutine, mely Kanada talán leghíresebb nemzeti étele.

Mivel Montreál a székhelyem, engedjétek meg, hogy a helyi ételek királyáról emlékezzek meg, ami nem más, mint a az előbb már említett poutine (ejtsd: putin, ha nagyon autentikus kvebeki akarsz lenni, akkor pediglen: pucin.) Nem keverendő össze az orosz elnök nevével! (Akit villával sem piszkálnék meg, de ez most nem tartozik ide; haladjunk tovább kérem, a recept irányába.) 

11279980101533228632098271435262479n.jpg

Az étel rövid története: a kanadai Quebec tartományból származik az '50-es évek második feléből. Igen gyorsan elterjedt az egész országban és most is itt illatozik egy az asztalomon.  

Az alap poutine a következőképpen néz ki:

  • sült krumpli
  • barna szósz (Nem is akarom tudni, hogy mi van benne – fogalmazzunk úgy, hogy zanzásított marhahús darabok)
  • tetszés szerinti francia sajt, morzsolva (Én nyikorgós sajtnak hívom, mert ahogy eszed, kegyetlenül nyikorog a fogaid alatt.)

Így, érkezési sorrendben egymásra pakoljuk a versenyzőket és nagyon jó ízzel elfogyasztjuk. A forró krumpli és szósz miatt a sajt parádésan olvad. Húúú, az az én szerencsém, hogy most poutine-t fogyasztok ebédre, különben veszett mód folyna a nyálam a klaviatúrára.

Az alapváltozaton kívül annyi variáció van, hogy"még nézni is teher", a teljesség igénye nélkül: szalonnás, tükörtojásos, zöldséges, avokádós, kolbászos, csülkös, juharszirupos, kacsazsíros, gombás, csípős paprikás stb.

Mondanom sem kell, ez nem egy diétás étek: egy kis adagban (245 gramm) 710 kalória tanyázik; ha betolsz két ilyen adagot, hozzá egy sört és nőnek születtél, meg már elmúltál 30, akkor a napi kalóriabeviteledet ki is pipálhatod!

Igazi, jó zsíros, sós (napi sóbevitel 41%-át teljesítettük), roppant ízletes étel, a másnaposságot kipróbáltan gyógyítja.

Bon appétit! (ejtsd: Bon ápöci!)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Gyomrában él a nemzet, avagy mit esznek a kanadaiak?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr177568536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása