10 tévésorozat, amit ne hagyj ki, ha érdekelnek más országok kultúrái

2015. október 13. 11:05 - Hello Magyarok!

hannibalnbc2.jpg

Hegedüs Martina

Nagyon sok sorozatot nézek. Talán túl sokat is,  amióta au pair vagyok és esténként kell pár óra, amikor kikapcsolhatom az agyamat és nem arra gondolok, hogy másnap rántott csirkét vagy hamburgert csináljak-e ebédre, vagy hogy milyen sorrendben fogok négy gyerekkel házi feladatot írni. 

Lassan ezeknek az estéknek vége, Írország feltörekvő gazdaságának köszönhetően, lassan újra belecsöppenek a munka világába és nagy valószínűséggel sem erőm, sem időm nem lesz arra, hogy órákon át tompítsam az agyam. Hiányozni fog, mert mindegy mit nézek, beleélem magam, elképzelem milyen lehet az élet az adott országban, ahol az éppen aktuális kedvenceim élnek.

Ha esetleg kifogytál az ötletekből, au pair vagy, vagy éppen van pár szabad órád, amit szívesen töltenél sorozatokkal, akkor lesd meg ezt a listát, amit összeállítottam – spoilermentesen. Országonként! Csak, hogy kicsit hűséges maradjak az oldal tematikájához. ;)

1. ÍRORSZÁG  - LOVE/HATE (MAGYAR CÍM: -)

2010-ben indult Dublinban játszódó krimi-dráma. A főszereplő Darren Treacy Spanyolországból tér éppen vissza, ahol száműzetésben volt, testvérét épp a börtönből, szabadulásakor lelövik. Darren próbálja kideríteni, hogy mi történhetett, aminek következménye egy bonyolult dráma a családban, a közösségben, mindez egy kis droggal megkeverve.

2. ÉSZAK-ÍRORSZÁG - THE FALL (MAGYAR CÍM: HAJSZA)

Eddig két évad ment le az észak-ír sorozatból, amiben az X-aktákból vagy a Hannibalból jól ismert Gillian Anderson egy detektívet játszik, aki próbálja elkapni a belfasti sorozatgyilkost (Jamie Dornan). Tipikus sztori: a gyilkos, nőket figyel meg, miközben éli a saját életet családapaként. A gyilkosságok közben a saját magánélete, illetve a detektív magánélete is bonyolódik, miközben egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Erős belfasti akcentus fedezhető fel a sorozatban, feliratot érdemes használni ;) 

3. ANGLIA - BROADCHURCH (MAGYAR CÍM: -)

Az angliai kisváros tengerpartján találnak rá egy reggel egy kisfiú holttestére, ami egész Broadchurch lakosságát megrázza. Az első évadon keresztül szinte a sorozat összes szereplőjét meggyanúsítják a fiú meggyilkolásával. A Dr. Who-ból és az egyik Harry Potter filmből jól ismert David Tennant próbálja megoldani az ügyet, miközben betegségével és egy korábbi ügyével szenved. A sztori mellett pedig érdemes a zenére is fülelni, engem nagyon megfogott. Olafur Arnalds a fiatal izlandi zeneszerző komponált nagyon hatásos zenét a sorozathoz.   

4. SKÓCIA - SHETLAND

Már a sorozat hangulata miatt is érdemes belekezdeni a Shetlandbe. A skóciai szigeten játszódik a történet, ami egyébként az Egyesült Királyság legészakabbi pontja, ahol szinte mindig esik az eső, elég kevesen laknak itt, naponta egy repülőgép érkezik, és a turisták leginkább az Up Helly Aa nevű viking tűfesztivál miatt látogatják. Tehát tökéletes hely a gyilkosságra, meg arra, hogy a zárt közösségben Jimmy Perez nyomozó felgöngyölítse a szálakat. Az első évad két részes, a második pedig már hat. Ha ilyen iramban növekszik a részek száma évadonként, kérdéses, hogy a negyedik, ötödik környékén lesz-e még élő ember a szigeteken.

5. IZLAND - FORTITUDE (MAGYAR CÍM: -)

Izland az a hely, ahova ha törik, ha szakad, egyszer eljutok. Ezért is szeretem annyira a Fortitude című sorozatot. Már csak a látvány miatt is érdemes nézni ezt a nagyon furcsa show-t. Hasonlóan a többi sorozathoz, ennek is gyilkosság áll a hátterében, egy kis politikával fűszerezve, viszont még magam sem vagyok benne biztos, hogy nincs-e valami misztikum vagy valami kór a dolgok hátterében. Remélem, a következő évadban végre kiderül.

6. SVÉDORSZÁG - WELCOME TO SWEDEN

Az egyetlen sorozat a listában, ami megtörtént eseten alapul. A főszereplő Bruce Evans, aki egy svéd lányba szeret bele, majd végül arra a közös elhatározásra jutnak, hogy Svédországban kezdenek bele a közös életbe. Bruce tehát felmond a munkahelyén. Itt kapcsolódunk be a sztoriba, aminek érdekessége, hogy a Bruce-t alakító Greg Poehler a saját története alapján írta meg a forgatókönyvet. Kérdéses, hogy valójában minden egészen pontosan így történt-e közte és svéd szerelme között a való életben, de az tény, hogy a sztori alapján elég jó betekintést nyerhetünk Svédország kultúrájába, az ott élők hétköznapjaiba.

7. DÁNIA - FORBRYDELSEN (MAGYAR CÍM: EGY GYILKOS ÜGY)

Dán sorozat, mely annyira jól sikerült, hogy Amerika is lecsapott rá és The Killing (Gyilkosság) néven készítettek belőle remake-et. Egyelőre három évadot élt meg és kijelenthetjük, hogy megéri valamilyen felirattal végigvánszorogni az összes epizódon (hacsak nem vagy perfekt dánból), mert izgalmas, jó, mai krimi. És ha előbb láttad volna az amerikai verziót, akkor se csüggedj, mert van jópár eltérés. :) 

8. ÚJ-ZÉLAND - TOP OF THE LAKE

Az Új-Zélandon játszódó 7 részes sorozatban egy 12 éves terhes kislány egy tóban próbálja megölni magát, sikertelenül. Viszont mikor a rendőrök arról szeretnék kikérdezni, hogy valójában mi is történt vele, a kislány eltűnik. Egy kisváros titkairól szól ez a sorozat, ami bebizonyítja, hogy nem csak A gyűrűk ura filmekben lehet szépen bemutatni Új-Zélandot.

9. INDIA - OUTSOURCED (MAGYAR CÍM: A SZÁMKISZERVEZETT)

Todd elvégzi a hétvégi manager-képző tanfolyamot, de mire hétfőn bemegy az irodába, addigra az egész call-centert átköltöztették Indiába. Ha nem akarja, hogy kirúgják, akkor Mumbai-ba kell költöznie, hogy vezesse a cég ottani kirendeltségét. Egy olyan országba szervezik ki tehát a marhahúst tonnaszám zabáló Kansas-ből, ahol a tehén egy szent állat. És ez csak egy a kulturális különbségek közül, amire a sorozat poénjai javarészt épülnek. Jól oszd be az első évadot, mert nem készült belőle több.

10. AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK - HANNIBAL

A kedvenc sorozatom. Mindenki jól ismeri Hannibal Lechtert, vagy a könyvek által, vagy Anthony Hopkins alakításában. Már kiskoromban is a kedvenceim köze tartoztak a Hannibal filmek, talán ezért is tartottak a barátaim kicsit furcsának. A 2013-ban elindult sorozat Hugh Dancy és Mads Mikkelsen főszereplésével pedig levett a lábamról. Nem kímélik a nézőt a részletektől, néha én is inkább elfordulok, ha nem bírom a látványt. Hannibal és Will Graham kapcsolata pedig még bonyolultabb és kuszább, mint anno a filmben volt. 

Az amúgy Kanadában forgatott, de Baltimore-ban játszódó sorozatról felröppentek olyan hírek, hogy nem lesz 4. évad, de én ettől függetlenül még reménykedem, hogy lesz folytatás.

Ha nem bírod a vér és a hús látványát, akkor a következő videót ne nézd meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 10 tévésorozat, amit ne hagyj ki, ha érdekelnek más országok kultúrái

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr77951592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása