Illy Ferencz, az olasz presszó atyja

2015. október 22. 11:05 - Hello Magyarok!

A Bánságban születtek - 1. rész

20150912104739.jpg

Laslavic Tímea

A városok általában büszkélkednek neves szülötteikkel, jobb helyeken pedig turisztikailag keményen ki is használják azt, hogy egy bizonyos településen látta meg a napvilágot ez vagy az a személyiség. Vannak azonban olyan esetek is, amikor kevésbé ismert egy-egy ilyen tény, amikor talán még a helybéliek sem tudják, hogy egy fontos szülötte van a városuknak vagy a térségüknek. A Bánságban születtek sorozatban például azokról lesz szó, akik Románia ezen csücskében jöttek a világra. Sajnos ezek a sztorik kevésbé ismertek a nagyközönség előtt, mindenesetre turisztikai szempontból zömében kiaknázatlanok. 

Így például szinte mindenki ismeri az Illy kávét, de annál kevesebben tudják azt, hogy a modern, gőznyomásos presszógép feltalálója magyar volt és Temesváron született. Illy Ferencz 1893-ban Temesváron látta meg a napvilágot: édesapja magyar, édesanyja német volt. Később Olaszországba került és ott tette le az alapkövét egy igen sikeres üzletnek, amelyet ma a családja visz tovább. Az Illy kávé ma lépten-nyomon megvásárolható Európa-szerte, és nemcsak az öreg kontinensen, hiszen az Illy-termékeket a világon összesen 140 országban forgalmazzák. A Wikipédia egyenesen az olasz presszó atyjának nevezi Illyt.

illyferenc.jpg

Illy Ferenc iskoláját a Temesvári Piarista Főgimnáziumban kezdte, majd kereskedelmet tanult.Fiatalon került az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosába, Bécsbe. Mivel az első világháború kitörésekor besorozták katonának, részt vett a harcokban a keleti és a déli fronton is. A háború végén, a monarchia szétesése után helyzetét és jövőjét bizonytalannak láthatta, ígyOlaszországba, Trieszt városába költözött, a nővéréhez. Ott ismerte meg leendő feleségét, Vittoriát, egy ír származású zongoratanárnőt, akivel családot alapított és így végleg ottragadt az olasz félszigeten.

Ekkor következett be egy olyan fordulópont az életében, amely aztán végleg meghatározta azt:egy kávéval foglalkozó cégnél helyezkedett el. Ott az első találmánya az őrölt-pörkölt kávénak olyanszerű csomagolása volt, hogy a kávé az aromáját megőrizze – ez a későbbi vákuumos tartósításnak volt az egyik módja. 1933-ban alapította meg a saját cégét, az Illy Cafet, amelyet örökösei mindmáig fenntartanak. Igazán híressé a mai presszógép ősének a feltalálása tette, 1935-ben: rájött, hogy a kávékeverék jobban megőrzi az aromáját, ha gőzzel préselik ki az íztartalmát. Szabadalmaztatta is a találmányát, az Illetta nevű gépet, szinte forradalmat indítva annak idején a kávéfőzés terén. Ez a gép ma is használatos, modernizált formában.

illyespressomachine.jpg

A család közben természetesen elolaszosodott. Illy Ferencz 1956-ban Triesztben hunyt el, Francesco Illyként. 2008-ban bekövetkezett haláláig a fia, Ernesto vezette a céget, később pedig a harmadik generáció vette át a világmárkát: Andrea és Ricardo Illy, a temesvári Illy Ferencz unokái. (Ricardo Trieszt városának polgármestere, valamint országgyűlési képviselő is volt.) 

Temesvári tartózkodása alatt a család többször is elköltözött. Szekernyés János temesvári helytörténész szerint Illy Ferencz szülőháza a Józsefváros elnevezésű negyedben, a Scudier tér 2. szám alatt volt, de ez az épület már nem létezik, ugyanis a XX. század elején egy bérházat húztak fel a helyére. Az biztos, hogy a józsefvárosi római-katolikus templomban keresztelték meg, feketén-fehéren szerepel az archívumokban.

dsc0051_1.JPG

Temesváron az elmúlt években a városvezetés rákapcsolt a témára és 2013-ban díszoklevelet állított ki a Bega-parti város nagy szülöttének, átvételéért azonban nem a leszármazottak jöttek el, hanem a cég egyik képviselőjét küldték az alkalomra. A város mégis abban reménykedett egy ideig, hogy a család végül vevő lesz majd arra az ötletre, miszerint múzeum-szerű, panorámás Illy-kávézót kellene létrehozni a szülővárosban. Már a helyet is kiszemelték erre, egy régi víztornyot, amely ma teljesen kihasználhatatlan. Igaz, hogy a külvárosban található, a fekvése mégsem a legrosszabb, hiszen a Bega folyó partján van, szemben a város régi kikötőjével. A jelek szerint azonban egy darabig semmi sem lesz ebből a tervből. Így Illy Ferencz emlékét a szülővárosában, Temesváron 120 évvel a születése után egyelőre csak az archívumok őrzik, valamint néhány olyan vendéglátóipari hely, amely kínál ilyen kávét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: A Bánságban születtek - I. rész: Illy Ferencz, az olasz presszó atyja

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr297951600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása