12 varázslatos hely Szicília nyugati részén

2015. november 02. 10:05 - Hello Magyarok!

favignana.JPG

Mihálydeák Rita

Amióta csak betettem a lábam erre a szigetre, egyik ámulatból esem a másikba. Hogy miért is? Mert annyi kincs hever itt előttünk egy helyen, hogy úgy gondolom, még valójában a tősgyökeres szicíliai sem fogta azt fel.

Mi Szicília azon részét választottuk lakhelyünkként egy teljes évre, amely magában foglalja a lenyűgöző kilátást az északnyugati partra, beleértve Palermót, Trapanit és Agrigentót is. A legszebb helyekről mindig nehéz pontos listát összeállítani, de nézzétek meg azért az enyémet – hátha találtok kedvetekre való látnivalót, ha egy napon erre tévedtek!

1. PALERMO

Mindenképpen Palermo érdemelte ki a listám első helyét azzal, hogy a sziget leginkább ezerarcúbb, ugyanakkor legellentmondásosabb városa is. Megyeszékhely. Palermo provincia legnagyobb városa, közigazgatásilag is jelentős szereppel bír.

Utcáin sétálva egyrészt magával ragad a kupolák, a templomok szépsége, ugyanakkor megdöbbensz a halpiac környékét jellemző gettók látványán. De ettől ilyen vonzó Palermo – minden utcája mesél valamiről és ezt személyesen megtapasztalva élhetjük csak át igazán. Palermo híres a piacairól, a levegőben keveredő illatairól, hiszen itt tudjuk megkóstolni a híres helyi street foodot is (pane con la milza, sfincone, arancini, etc.), amely autentikus és kihagyhatatlan!

palermo.JPG

2. TRAPANI

Egy város, amely szerelem volt első látásra! Sok előnye közül kiemelném az Egadi-szigetekhez való közelségét, a csodálatos tengerparti sétányát és az Erice hegyet, amely védelmező szemmel tekint le a városra.

A belvárosban sétálva elegáns barokk palotákat és templomokat csodálhatunk meg. A trapéz alakú város hangulatos, mindössze pár kilométerre tőle pedig megtaláljuk a sókitermelőket szélmalmaival és sómedencéivel. 

trapani.JPG

3. ERICE

Az azonos nevű Erice hegyen (750 méterrel a tengerszint fölött) található középkori városkába egy csodálatos panorámaút vezet fel. Kétféle módon közelíthetjük meg: autóval 30 perc alatt vagy a felvonóval, melynek időtartama kevesebb mint 20 percet vesz igénybe.

Funivia/ cableway ár: oda-vissza 9 euró.

Innen ámulatba ejtő kilátásunk nyílik Trapanira, valamint a tengerre. Erice városában pedig átélhetjük a középkori feelinget kis macskaköves utcáival és megannyi templomával.

erice.JPG

4. FAVIGNANA

Az Egadi-szigetcsoport legjelentősebbike, egy igazi földi paradicsom Trapanitól mindössze 7 kilométerre. Hajótársaságtól függően 40 perces -1 órás hajókázással.

Ár: oda-vissza 18 euró.

Legszebb strandja a Cala Rossa (vagy magyarra fordítva Piros medence).

Ha valaki egyszer idetéved, egy életen át tartó élmény marad számára és hatalmas késztetést érez arra, hogy visszatérjen.

Nem véletlen, hogy Szicília legszebb helyei közt tartják számon, a Google-ben szicíliai fotókat keresve ez a helyszín gyakran ugrik be találatként.

favignana_1.JPG

5. CEFALÙ

Egy bájos városka a Tirrén-tenger partján festői szépségű kikötőjével.

Szicília egyik legnagyobb turisztikai látványossága is egyben arab-normann székesegyházával, amelynek belsejében bizánci mozaikokat csodálhatunk meg. Itt is hódolnak a középkori szűk utcák és ami különlegességnek számít: az a páratlan kilátás, a római fürdők és a városban található szépséges tengerpartok. cefal.JPG

6. MONREALE

Palermótól csupán néhány kilométerre, délnyugatra található az Oreto és a La conca d’Oro (Az arany teknő) völgyében.

Székesegyháza kétségtelenül a legnagyobb példája a normann építészetnek. Fényűző belső falak, bizánci mozaikok és a kolostor egyike a legszebb és leglátogatottabb helyeknek egész Szicíliában.

39131369100fe05d03f1o.jpg

7. SCOPELLO ÉS A ZINGARO NEMZETI PARK

Scopello egy idilli kis falu Szicília északnyugati sarkában. Ennek a helynek a szépsége az utóbbi években filmrendezőket és híres fotósokat is idecsalogatott.

Pár kilométerrel távolabb a Zingaro természetvédelmi körzetre is rábukkanhatunk (1981-ben ez volt az első hely Szicíliában, amelyet védetté nyilvánítottak).

Belépőjegy: 5 euró / fő.

Valóban megéri az árát, hiszen a hegy oldalán egy 7 kilométer hosszú túraútvonal kanyarog, amelyről felejthetetlen kilátás tárul elénk az öbölre és annak érintetlen partjaira.

A sétához érdemes készülni: sportcipővel, naptejjel, sok ivóvízzel, élelemmel és miután belefáradtunk a túrázásba- csak mártózzunk meg a kristálytiszta vízben.

scopello.JPG

zingaronemzetipark.JPG

8. SAN VITO LO CAPO

Egy hosszú és fehér homokos tengerpart kristálytiszta vízzel. Egy partszakasz, amelyet sziklák kereteznek.

Szicília egyik legnagyobb turisztikai célpontja is, augusztusban jobb elkerülni, de ha szereted a zsúfolt strandokat, akkor bizony itt a helyed. sanvitolocapo.JPG

9. AGRIGENTO, SELINUNTE és SEGESTA

Az Agrigentói Régészeti Park az UNESCO Világörökség részét képezi.

Szicília leglátványosabb archeológiai lelőhelyei közé tartozik antik görög templomaival. A dór templomokat érdemes végiglátogatni. Júliustól szeptemberig éjszakai látogatásokat is tartanak, a sötétben kivilágított „remekművek” hangulata pedig még emlékezetesebbé teszi a kirándulásunkat.

Belépőjegy ára éjszakai látogatásra: 10 euró/ fő (18 év alatti EU-s állampolgároknak ingyenes).

Ez a túra csak a segestai és selinuntei templomok megtekintésével lehet teljes! Ne hagyjátok ki!

segesta.JPG

10. SCALA DEI TURCHI (Török lépcső)

Az agrigentói Templomok völgyétől mindössze 15 km-re található Szicília egyik legkülönlegesebb természeti képződménye. Ez a több száz méter hosszú lépcsőzetes sziklafal még a Google Mapsen is jól kivehető, mivel vakítóan fehér. Ezt a színt a cement alapanyagának: a márgakőnek köszönheti. A viszonylag enyhe lejtésű falat gyalogosan is be lehet járni, a környék pedig fürdőzésre is alkalmas.

Egy lélegzetelállító naplemente megtekintéséhez is kiváló hely.

wp20150822082506pro.jpg

11. MARSALA

Listám vége fele közeledve meg kell említenem azt a várost, ahol több mint 7 hónapja élek. Ha ritkán is, de Marsaláról is olvashatunk egy-egy turisztikai útvonal összeállítása során.

Méltán híres desszertboráról, a Marsala borról, szőlővidékéről és Garibaldiról.

(Giuseppe Garibaldi  az egységes Olaszországért harcoló hadsereg egyik vezére volt. Harcolt Európában  és Dél-Amerikában is, ezért kapta a két világ hőse nevet.)

Marsala közelsége a Stagnone Természetvédelmi körzethez, a Mothya szigethez és Trapani városához nyaranta megtölti a várost turistákkal. Mégis egy élhető város maradt. Itt sosem túl nagy a forgalom, mégsem érezzük magunkat elzárva a külvilágtól. 82 ezer lakos egy városban, ahol sosem áll meg az élet – a történelmi belváros, a sétálóutca a butikjaival és számos étterem is gondoskodik a szórakoztatásunkról. 

marsalaftern.JPG

12. MAZARA DEL VALLO

Utolsó hely a listámon egy arab hatásokkal tarkított mezőgazdasági központ és halászkikötő is. Az innen induló hajókkal fogják ki a legnagyobb tonhalakat, ennek is köszönheti a város a megélhetését.

Gazdag történelmi múlttal is rendelkezik: normann templom-romok, a híres Casbah-negyed, katedrálisa és számos temploma van.

Szintén keveset olvasunk róla útikönyvekben, pedig tengerpartja csodaszép! Az már biztos, hogy a helyiek örömmel strandolnak itt, és turistákból is akad bőven a nyár folyamán, de főként olaszok és az innen származó más olasz régiókban élők kedvelt nyaralóhelye.

mazaradelvallo.JPG

mazaradelvallo2.JPG

Te melyik helyet látogatnád meg szívesen?

Szívből ajánlom az összeset, hiszen Szicília szépsége lenyűgöző és kimeríthetetlen!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 12 varázslatos hely Szicília nyugati részén

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr988021107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása