A 12 Pub Kihívás - Így élj túl egy dublini ivótúrát

2015. december 24. 07:35 - Hello Magyarok!

l15.jpg

Mórocz Ági

December 24., szenteste. Amíg Magyarország csomagolópapír tépkedési lázban ég, addig 2500 kilométerrel arrébb a Guinness, a Bushmill, és az Aspirin épp  megduplázza egy éjszaka alatt az éves árbevételét. Ilyen ez a tradíció: kinek a Mennyből az angyal, kinek a 12 Pub Kihívás.

A Karácsonyi Pub Túra kellékei: barátok, karácsonyi kötött pulcsi vagy Mikulás-jelmez és Mikulás-sapka, 12 pub, 12 ital. Az igazi nagy szerencse a történetben, hogy Dublinban annyi pub van, hogy a tizenkét célállomás kb. 500 méteren belül teljesíthető.

map.JPG

Semmi baj, nincs járvány, csak rászűrtem a pubbokra Dublinban. (Biztos ismered azokat a gyerekkönyveket, ahol az oldalon a pontok be vannak számozva, és te követed őket egy vonallal, a végén pedig kijön valalmi nagyon kedves dolog a képen. Ezt most nem teszem meg, de ha engem kérdezel, ez egy futó ember.) (Fotó: Google Maps)

HOGYAN TALÁLJ, VAGY ÉPP KERÜLJ EL EGY PUBOT DUBLINBAN?

"Good puzzle would be cross Dublin without passing a pub." - James Joyce, Ulysses

Jó kis feladvány lenne átszelni Dublint anélkül, hogy egyetlen pubot is érintenél – mondta Leopold Bloom, James Joyce: Ulysses című művének egyik karaktere. De hála az égnek, a brit tudósok ír verziója előállt egy algoritmussal ennek megoldása érdekében. Úgyhogy mindenki fellélegezhet, ez sem lehetetlen többé.

Érdekes módon viszont, nagyobb népszerűségnek örvendhet az ezzel teljesen ellentétesen működő Publin App (Find Pubs In Dublin Like A Boss), aminek segítségével igényeid szerint találhatsz magadnak szórakozóhelyet az estére. A tökéletesre rálelni sosem könnyű, de nyugodtan lehetnek magasak az igényeid, mert a kínálat elég nagy: Dublinnak jelenleg 666 (hell yeah!) kiadott bár működési engedélye van.

Ha pedig nem hiszel a véletlenben, hogy egyszer csak úgy belefutsz az „igaziba”, akkor csak kérj útbaigazítást bárhova egy dublinitól: jellemzően az utcanevek helyett csak azt említi majd meg, hogy melyik bárnál fordulj jobbra, vagy épp haladj el mellette. Ki tudja, lehet hogy így találsz majd rá a számodra ideálisra...

1_2.jpg

Falfestmény a Temple Bar negyedben, melyet az itt található egyik pubról neveztek el (Fotó: Bagdi Beatrix)

MERT A ZENE AZ KELL!

Írország messze földön híres a mulatozási és ivási szokásairól.

Valamit be kell valljak őszintén: bizony velem is előfordult már, hogy berángattam a barátaimat egy pubba, mert egy gyönyörű hangú srác a The Eagles: Hotel California című számát énekelte egy szál gitárral. Hála az égnek, itt nem számít kuriózumnak a tömegeket vonzó élő zene. Például itt van nekünk a Temple Bar negyedben található Old Store House; egy igazi, hamisítatlan, tradicionális pub, ahol a mai napig a nőket szolgálják ki előbb a pultnál (oké, pultos függvénye, de elméletileg ez az üzletpolitikájuk szerves része), élő ír zenével pezsdítik a tömeget, továbbá megfigyelhető jelenség péntek esténként, ahogy jól öltözött középkorú nők és férfiak a munka után ír táncot járnak.

l2.jpg

(Fotó: Bagdi Beatrix)

AKKOR IGYUNK ERRE EGYET!

(Mivel én nem iszom, ezért komolyabb ízboncolgatásba nem tudok és nem is akarok belefolyni, erre ott lesz neked a pultos. A jó hír, hogy azért még senkit nem dobtak ki egyetlen bárból sem, mert nem fogyasztott alkoholt. Az írekkel amúgy is lehetetlen felvenni a versenyt - ahogy mondani szokták - ebbe születni kell! Cserébe azért, hogy józanul jártam végig ezeket a pubokat, most sokkal hitelesebb információforrás leszek.)

Szerintem mindenképp igyál egy Guinness-t. Legalább kóstold meg, valószínűleg nem véletlen, hogy évente 1 800 000 000 pintet adnak el belőle. (Tartsuk szem előtt, hogy ez egy erős és karakteres barna sör, ha nem bírod az ízét kérheted feketeribizli szörppel) Erősebbet kedvelőknek további helyi jellegzetességek a Bushmill, a Connemara, a Green Spot, a Jameson vagy a Paddy whiskey,  gyengébb opció pedig a Bailey's vagy ír kávé lehet.

1204177310205070647748019161425288n.jpg

Ír kávé (Fotó: Mórocz Ági)

A NÉGY LEGHASZNOSABB "LEG"

  1. A legolcsóbb Guinness-t a városban kedd este a Diceys Gardenben találod, mindössze 2 euróért.
  2. A legnagyobb whiskey kínálat a Temple Barban van (több mint 450 fajta).
  3. A legsörösebb hely a The Black Sheep, ahol 23 féle kézműves sört csapolnak, és ezen felül további 100 féle üvegeset tartanak készleten.
  4. A legautentikusabb kategóriában pedig a The Bernard Shaw pubot említeném. Zene, művészet, közösség, graffiti, jóga, bolhapiac, pool asztal és egy emeletes buszból kialakított étterem a kertben – mindez egy bárba sűrítve. Csak itt történhet meg, hogy régi dublini házak korlátdarabjaival díszítik a sörcsapokat, David Hasselhoff jelenik meg magassarkúban és combfixben táncolva egy festmény erejéig a falon, vagy egy átlag péntek este az ott tartózkodók 36 különböző nyelven tudnak megszólalni.

HA MÁR ITTÁL, JOBB HA ESZEL IS VALAMIT 

Jellemzően minden pubban találsz úgynevezett bar food-ot vagy finger food-ot (ezek definíciója: komoly szakácstudományt nem igénylő, gyorsan elkészíthető ételek). Ezek többnyire fűszeres csirkeszárnyak, kolbászok, hamburgerek és sült krumpli. A kínálat általában nagyjából megegyezik, viszont kétszer ugyanolyat nem fogsz enni, sokszor még akkor sem, ha visszatérsz ugyanarra a helyre.

l16.jpg

(Fotó: Bagdi Beatrix)

AZ ÉN KIHÍVÁSOM NEKED

Ha már nem kötögetted össze a képén Dublin pubjainak pontjait, akkor jöjjön egy másik kihívás. A

The Porter House egy igen elismert étterem és pub hálózat, igaz összesen csak 7 létezik, de jutott belőle Londonba és New Yorkba egyaránt. A hely megjelenése, az ételek íze és az italok kínálata hibátlan. Szóval ha megvacsoráztál, és mértékletesen elfogyasztottad a pohara(i)d tartalmát, nincs más teendőd, csak találd meg a falon az Arany Ászokos üveget. Jó szórakozást! 

l7.jpg

(Fotó: Bagdi Beatrix)

A fenti írásban nem véletlenül szerepel 6 bár a 12 helyett. Senkit nem fogok buzdítani, hogy ezt a túrát végigcsinálja, egyrészt nem élvezhető, másrészt veszélyes, harmadrészt az alkohol (is)"súlyosan károsítja Ön és környezete egészségét". Az orvosi költségek nagyon magasak errefelé, kapásból 60 euró a vizitdíj, és bár nem vagyok biztosítási szakértő, de az alkohol mérgezés véleményem szerint nem számít balesetnek.

Szóval ha tesztelni akarod, hogy valóban mértékletesen fogyasztottál-e alkoholt, csak annyi a teendőd, hogy kimondod ennek a kis ír településnek a nevét: Muckanaghederdauhaulia.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: A 12 Pub Kihívás - Így élj túl egy dublini ivótúrát

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr768170658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása