Savaborsa! - Shish Barak

2016. február 19. 20:20 - Hello Magyarok!

fullsizerender12.jpg

Borsos Betti

A roppantul egyedi ízvilágú, töltött tésztájú egytálételt, zöld fűszerekkel gazdagon ízesített joghurtszósz koronázza.

Soha nem felejtem el az első találkozásomat ezzel az ínycsiklandó fogással. A bejrúti repülőtéren várakoztam egy csatlakozás megérkezésére, amikor az egyik étteremben megláttam ezt a hófehér, krémes húscsodát.  A menta és koriander frissítő íze nem csak rabul ejtett, de el is varázsolt, ugyanis nem vettem észre, hogy egy nagy csapat kékkendős asszony telepedett körém – megpihenni. Ramadán lévén, ők úton voltak Mekkába... én viszont abban a pillanatban már meg is érkeztem... A shish barak az Öböl-térség szinte valamennyi államában megtalálható, arab ételkülönlegesség. 

obolterseg.jpg

Kevéssé ismert tény, hogy míg a világ a shish barakot az arab konyhaművészet egyik remekeként tartja számon, addig az eredetileg perzsa származású. Bár egész évben fogyasztható, mégis tavaszi ételnek számít, a kecskeállományok ellését követő, gazdag kecsketejellátás miatt. Járjunk Jordániában vagy Libanonban, a fűszerezés eltérhet, de egy biztos: a darált hússal töltött tésztagombóc joghurt szósszal állandó.

Az alábbi recept Palesztinából származik, garantáltan fenséges.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

  • 260 gramm finom liszt
  • 1 csipet só
  • kb. 100 ml hideg víz (plusz pár teáskanál, igény szerint)

HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ:

  • 400 gramm darált marhahús
  • 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
  • 1 tk. só, olaj
  • negyed tk. fehér bors
  • nagy csipet fahéj
  • fél chili paprika felkockázva

HOZZÁVALÓK A JOGHURT SZÓSZHOZ:

  • 2 nagy doboz görög joghurt
  • 3 ek. keményítő, fél bögre vízben feloldva
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kis csokor koriander darabolva
  • 5-6 levél menta darabolva
  • olaj, só

A lisztet szitáljuk edénybe, dobjuk rá a csipet sót és keverjük el vízzel.  Gyúrjunk belőle tésztagombócot és tegyük a hűtőbe pihenni kb. fél órára.

img0735.JPG

A tésztagombócot pihentessük felórán keresztül (Fotó: Borsos Betti)

Míg a tészta „érik”, készítsük el a húslabdacsok töltelékét. Ehhez olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, keverjük bele a fél chili paprikát, a darált húst, szórjuk rá az őrölt fehérborsot, fahéjat és sót, majd hagyjuk rotyogni nagyobb lángon, míg teljesen el nem fő a leve. Ha ez kész, zárjuk le és tegyük félre hűlni.

fullsizerender11.jpg

Készítsük el a húslabdacsok töltelékét (Fotó: Borsos Betti)

Nyújtsuk ki tésztánkat kb. 5 mm vastagságúra. Szaggassunk 4-5 centiméter átmérőjű köröket pogácsa szaggatóval. Ezekbe egyenként helyezzünk kiskanálnyit a darált húsos töltelékből, majd jól csípjük össze tésztánk, kicsi gömböket kerekítve. 

img0741.JPG

Halmozzuk a tésztára a tölteléket (Fotó: Borsos Betti)

img0742.JPG

Így ni... (Fotó: Borsos Betti)

Ezután a töltött húsgombócokat vagy kivajazott tepsibe tesszük és aranybarnára sütjük, vagy lisztezett tányérra helyezzük és a szósz elkészültéig ott pihentetjük. 

img0743.JPG

Már csak a sütésre várnak (Fotó: Borsos Betti)

A szószhoz forrósítsuk az olajat, reszeljük bele a fokhagymát, de csak pár pillanatig futtassuk, nehogy megégjen.  A keményítőt a hideg vízben keverjük csomómentesre, majd adjuk a joghurthoz, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, a zöld fűszerekkel egyetemben. Ezután jöhetnek a gombócok, ha a nyers tésztás verziót készítjük, ha nem, csak a főzés utolsó pár percébe adjuk őket hozzá (kb. 20-25 percig kell főzni), hogy megmaradjon ropogósságuk.

img0754.JPG

(Fotó: Borsos Betti)

Ha elkészült, kínáljunk mellé pergőszemű basmati rizst, aprítsunk rá friss chili paprikát és menta leveleket. Egészségünkre!

img0749.JPG

(Fotó: Borsos Betti)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Savaborsa! - Shish Barak

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr358387286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása