Így nyaralj Balin olcsón!

2016. február 21. 12:17 - Hello Magyarok!

5437907851_c19234e2ae_o.jpg

The Epic Gust

Ugyan a repjegyet nem úszhatjuk meg, de van néhány hasznos tippünk arra, hogyan hozz ki egy hetet Balin szállással és minden költőpénzzel együtt körülbelül 150 000 Ft-ból. Két főre. Nem, nem ettünk mindig a legolcsóbb helyen és nem is mondtunk le programokról emiatt. Újabb hét egy újabb paradicsomban.

Először is, engedd el a luxusszálloda gondolatát, és ismerd meg az indonéz szigetvilág legnépszerűbb úti célját. Nyugi, Bali már felkészült a turistákra, és bár mégsem Európa, nem lesz kellemetlen élmény, ha előre foglalsz egy olcsó szállást például booking.com-on, hisz úgysem a hotelben akarod tölteni a nyaralást, nem igaz?! Oké, a fürdőben volt egy kis meglepetés, a csapból kifolyó csövet ugyanis a padlóra vezették ki, így kézmosáskor vizes lett a lábunk, de azt hiszem ez még belefér, elvégre Indonéziában járunk.

homestay_1.jpgSzállásunk. Hindu szentélyekkel, szobrokkal és festményekkel tele.  (Fotó: The Epic Gust)

Nekünk fejenként 15 000 Ft-ból jött ki a szállás reggelivel. És ha már a reggelinél tartunk, ez elsőre talán szokatlan, de itt sok helyen így oldják meg a reggeliztetést, és mi imádtuk: reggel felkeltünk, megrendeltük a reggelit, majd visszafeküdtünk aludni. Nagyjából 20 percen belül kopogtak az ajtónkon, és máris kint a teraszunkon várt a sült rizs, rántotta, lekváros pirítós, narancslé, tea és friss görögdinnye. Sült rizs reggelire? Igen, itt így szokták. Persze kérheted pirítóssal is, de miért tennéd? Más kultúra, élj úgy, ahogy a helyiek!

hazioltarsikator.jpgA legkisebb utcácskákban is oltárok vannak. (Fotó: The Epic Gust)

Az árban nem volt benne az ebéd és a vacsora, de hogyan ismerhetnéd meg az indonéz gasztrokultúrát, ha azt eszed, amit a hotelben eléd raknak? Hidd el, ételre költöttünk a legkevesebbet. Itt vagy olcsón, vagy nagyon olcsón tudsz enni, és ha megunod az indonéz ételeket, még mindig beülhetsz egy hamburgerre, vagy egy pizzára, az is olcsóbb lesz, mint otthon. A legdrágább ebédünk 250 000 rúpia volt, ez 5 000 Ft. Egy kis előétel, két főfogás, egy nagy palack víz és két kávé volt benne. A legolcsóbb meg 28 000 rúpia (560 Ft), igaz, ebben csak két tál helyi sült rizs, Nasi Goreng volt. Természetesen a legolcsóbb étkezőhelyek a helyi warungok, a kis útszéli bódék. Ne félj itt enni, annak ellenére, hogy ezek a bódék nem mennének át egy ÁNTSZ vizsgálaton, az ételeknek semmi baja, még ha a földön egy patkány keresgél is maradék után. Mert volt ilyen is, és bevallom, ha egy évvel ezelőtt történt volna hasonló, lehet, hogy nem ettem volna meg a vacsorám, de Délkelet-Ázsiához ez is hozzátartozik. Az első reggelen például, amikor épp a kávéhoz kértünk tejet, hangyák másztak a tejes konzerven. Az indonézek így élnek, és élni hagyják az állatokat is, hát mi is így tettünk.

surf_1.jpgA szörfözés jó kalandnak tűnt, de sokkal nehezebb, mint gondoltuk.  (Fotó: The Epic Gust)

Balin szuperek a hullámok, így többször is deszkát béreltünk, és kipróbáltuk a szörfözést. Kutában a parton tíz méterenként kínálják a szörfdeszkákat a helyiek. Érdemes bérlés előtt leülni a kiválasztott standhoz egy frissítőre. Inni a melegben úgysem árt, egy frissen csapolt kókusz 1 000 Ft, miközben kikérdezheted az eladót, milyen is Balin élni, mit érdemes megnézni, mit szeret Balin, milyen itt az élet egy másik hónapban stb. A helyiek nagyon barátságosak, mosolygósak és közlékenyek, örömmel mesélnek majd. Az őszinte érdeklődés eredménye egy baráti áron megkapott deszka. Mi 1 000-2 000 Ft között béreltük alkalmanként minimum két órára, de volt olyan kölcsönző is, aki azt mondta, addig maradhat nálunk a deszka, amíg el nem fáradunk! Persze ebből is két óra lett, hiába próbálkoztunk felváltva.

museum.jpgBali Museum Denpasarban  (Fotó: The Epic Gust)

Ha szeretnél körülnézni a szigeten, rengeteg „utazási iroda” kínál egész napos utakat magasabb áron. Ezeket szintén kis barátkozás után leszoríthatod akár félárra is, de mégsem ezzel jársz a legjobban. Inkább bérelj egy autót sofőrrel, és tervezd meg te az utat! Igaz, hogy az egész napos kirándulások tíz programot is belesűrítenének egy napba, de lehet, hogy mégis szívesebben időznél egy vízesés alatt a hűsítő vízben, mint például a batikmúzeumban.

baliwaterfall.jpgTegenungan vízesés alatt fürdeni igazán felfrissítő élmény! (Fotó: The Epic Gust)

A prospektusokból könnyen összeállíthatsz egy egynapos programot, csak használd a google térképet, és válogasd ki az egy irányban lévő szimpatikus helyszíneket. Nekünk az egynapos túrába egy közeli piac, múzeum és templom, egy távolabbi vízesés és egy még távolabbi rizsföld is belefért.

risefield.jpgBali egyik legszebb teraszos rizsföldje a Tegalalang rizsföld. (Fotó: The Epic Gust)

Magunk tervezve utunkat, mindenhol épp annyi időt töltöttünk, amennyit szerettünk volna. És amíg mi nézelődtünk és csobbantunk, a sofőrünk a közelben várakozott.

risfield.jpgVadregényes kaland felmászni a teraszok legtetejére. (Fotó: The Epic Gust)

Ha a közelben is körülnéznél, ahhoz már sofőr sem kell, bérelj robogót, ez körülbelül 1 000 Ft egy napra. Keress eldugott strandokat, ahol csak ti vagytok, nézz napkeltét és napnyugtát, egy ekkora szigeten mindkettőt megteheted. Ne hagyd ki a szuveníreket sem, de mindig alkudozz az utcai árusoknál! Meg is sértődnek, ha nem teszed, és ne aggódj, mivel turista vagy, bőven magasról indítanak. Ha kitartó vagy, 1 000-2 000 Ft-ért már a tiéd lehet az, amit kinéztél.

balisuvenir.jpgVigyél haza egy szeletet Baliból, de mindig alkudozz! (Fotó: The Epic Gust)

És most jöjjön az, ami nekünk a leginkább megdobta a kiadásunkat. Befizettünk kérem szépen egy balinéz fotózásra! Értünk jöttek a szállóhoz, felöltöztettek a kiválasztott ruhába, kisminkeltek, lőttek pár fotót, majd hazavittek. Másnap érkezett is a csomag: CD az összes képpel, fényképalbum 12 képpel és egy bekeretezett nagyobb fotó. Ez volt összesen 24 000 Ft, azaz több mint 1 millió rúpia.

balinezruhaban.JPGBalinéz királyi és királynői viselet. (Fotó: FUKU INDAH studio)

Nem spóroltunk tehát, egy nyaraláson ez amúgy sem lehet cél, nem is erre buzdítunk, de ne gondold, hogy egy egzotikus nyaralás csak extrém magas áron hozható ki. Csak el kell jutni valahogy Délkelet-Ázsiába, és ehhez érdemes már korábban elkezdeni vadászni az olcsó repjegyeket! És ha már ott vagy, ne félj megismerni a helyiek világát! Kapcsold ki az európai gondolkodásod, ők így élnek és nagyon jól érzik magukat. Érezd magad Te is jól!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Így nyaralj Balin olcsón!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr28405818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása