Piacozzunk Japánban! - Setagaya Boroichi

2016. március 20. 14:32 - Hello Magyarok!

dsc33242.jpg

Dóczi Tamás

Kínában a muszlim piactól kezdve a házasságpiacon át a galaktikus piacig számos vásáron megfordultunk, ám itt Japánban sem kell szomorkodni. Ha nem is vajmi extrém, de annál szabályosabb piacozásra vágyunk, legjobb példája ennek az évenként két alkalommal (január/december 15-16), Tokióban megrendezett Setagaya Boroichi (世田谷のボロ市), mely már több mint 400 éves múlttal bír a japán bolhapiacok történelmében. 

S több is mint szimpla piac, hiszen közel 700 árus kínálja a legkülönbözőbb portékákat a pszeduo-antik cuccoktól a kézművestermékekig, ergo szartól a repülőig ahogy azt szokás volt mondani. Ráadásul a számos yatai (屋台) - eredetileg kajás bódé végett a legkülönbözőbb finomságokból sincs hiány, ha pedig valami ilyen csuda jó Nippon földjén, akkor legkevesebb tízmillió japán állampolgárnak is részt kell venni az eseményen, hogy ne érezzük magunkat egyedül, ergo készüljünk egy nem középiskolás fokú tömegnyomorra. Meséljenek helyettem a fotók: 

dsc31592.jpg

Ha másért nem, a kajáért és piáért érdemes kimenni - nyárson sültektől a szakéig van minden, ami felfűtheti a fagyos januári/decemberi hangulatot. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc31822.jpg

Ha kérdezik, melyik a kedvenc japán kajám, azt szoktam válaszolni, hogy úgy nagyjából minden, amiben benne van a 'yaki' szó, mely a yaku 'roston sütni' igéből származóan lehet yakuniku - nyárshús, yakitori - nyárson sült csirke, yaki soba - sült soba tészta, takoyaki - aranybarnára sült polipból készült gombóc, etc. A Setagaya borichi piacon akad mindegyikből. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc32082.jpg

S nem pusztán kaja van a piacon, de számos vélt vagy valós régiség, legalábbis régebbiség...Antikváriumi, régi könyvek, iratok, pénzérmék, alkudni viszont Kínához hasonlatosan kevés sikerrel lehet. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc33072.jpg

Szakéspoharak (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc32142.jpg

Kaneitsuho (寛寳通永) Edo-kori (1603 -1868) érme (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc32912.jpg

Kokeshi baba, fából esztergált és faragott babák stilizált nőket/lányokat mintáznva testesítik meg a japán női szépségideált. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc32872.jpg

Kokedama - mohalabdás növényke lett a vásárfiánk. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc33152.jpg

Érzésem szerint kappát (a japán mitológiai lény) ábrázoló keremiák. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc32502.jpg

Mindenkinek mást jelent a vásárfia - ökörszarv akciósan csak ma, csak neked! (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc33442.jpg

Amazake - fermentált rizsből készült enyhén vagy egyáltalán nem alkoholos, ám annál édesebb, tipikus újévi japán ital. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc333021.jpg

Boroichi csendélet - azt hiszem ez a kép plasztikus képet fest az egész piacról, a szamurájkardtól a festményig számtalan impulzusgenerátor akad szerte a vásáron. (Fotó: Dóczi Tamás)

dsc31972.jpg

Jacko reinkarnációja is kijött turkálni a boroichire. (Fotó: Dóczi Tamás)

Megközelítés: Setagaya vonal, Setagaya állomás (Denentoshi vonal Sangenjaya állomástól pattanhatunk a Setagaya vonalra). Legközelebb idén december 16-án vehetünk részt rajta. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Piacozzunk Japánban! - Setagaya Boroichi

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr438506714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása