10 francia vígjáték, amit mindenképpen látnod kell

2016. május 04. 01:50 - Hello Magyarok!

les_visiteurs_3.jpg

Mihálydeák Rita

Szokásom dicsérni a franciákat, mert valljuk be: elég sok területen jeleskednek, így nemcsak a gasztronómiájukkal, hanem filmjeikkel is képesek elkápráztatni a világot. Rengeteg tehetséges és ismert francia színész van, akiket volt szerencsénk a magyar csatornák képernyőin keresztül is megismerni. Ki ne ismerné például Louis de Funès-t, Jean Renót vagy Christian Clavier-t? Emlékszem, fiatalabb koromban, amikor még keveset tudtam a francia kultúráról, a lelkem mélyén már első látásra belehabarodtam a francia filmekbe és olykor a színészekbe is. Legtöbbször ezek csak plátói szerelmek voltak, de többnyire a színészek játéka varázsolt el a és nem konkrétan a megjelenésük. Most pedig nosztalgiázás gyanánt egy csokorba szedtem a számomra kedves és felejthetetlen vígjátékok listáját, amibe nektek is érdemes belenézni!

A SAINT TROPEZ-I CSENDŐR (LE GENDARME DE SAINT TROPEZ) – 1964

Louis de Funès számtalan filmben szerepelt, viszont a csendőr-filmek (Csendőrök New YorkbanA csendőr nősülA csendőr nyugdíjban,  A csendőr és a földönkívüliekA csendőr és a csendőrlányok) sorozatával beírta magát a legjobbak közé, mi pedig szívesen emlékszünk vissza minden pillanatára. Fergeteges játékával, dinamizmusával messze a legjobb francia színész volt. Bármelyik filmjét is választjuk, a szórakozás garantált! A Lütyőnek (Louis de Funès) nevezett kedvenc csendőrünket Saint Tropez-ba helyezik át, ahol bőven akad tennivalója: A nudista strandolók mellett a nyomába ered egy drága festmény elrablóinak is. Saint Tropez maga a bűn melegágya és valakinek rendet kell teremtenie itt! 

JÖTTÜNK, LÁTTUNK, VISSZAMENNÉNK (LES VISITEURS) - 1993

A nagy klasszikus, ráadásul éppen most került a mozikba a harmadik része. A történet igen vicces: arról szól, hogy egy középkori lovag és a szolgája a jövőben találják magukat. A bonyodalmak pedig elszórakoztatják a nézőt a film teljes időtartama alatt. A második részét 1998-ban, a befejező részt pedig 18 év után az idén láthatjuk a filmvásznakon.

TAXI – 1998 

Daniel, az egykori pizzás fiú taxisnak áll, de nem is akármilyen járgánnyal. Autója minden extrával ellátott, így biztos lehet benne, hogy a rendőrség képtelen elkapni őt . Csakhogy- a jogsiját megszerezni képtelen zsaru, Emilien mégis elcsípi őt. Megegyeznek: Daniel csak akkor tarthatja meg az autóját, ha segít elkapni néhány német bankrablót. A hipergyors taxi nélkül erre valószínűleg a rendőröknek esélyük sem lenne.

Luc Besson híres filmje, ami hazánkban is nagy sikert aratott. Készült is belőle összesen négy rész, és ezen kívül egy amerikai feldolgozás Amerikai taxi címmel. Ti is láttátok már mindegyiket?

ASTERIX ÉS OBELIX – 1999 

Cézár lábai előtt hever Gallia. De van egy falu, amely ellenáll mindennek, hiszen olyan mágikus főzet birtokában vannak, amely legyőzhetetlenné teszi őket. Egy ambiciózus római helytartó azonban elhatározza, hogy megszerzi a titkos receptet, s ő lesz az új Cézár. Tervében csak két személlyel nem számolt: Asterix-szel és  Obelix-szel. Ez a képregénytörténet alapján készült film is tartogat bőven vidám perceket a nézők számára, méghozzá olyan híres színészekkel, mint Gérard Depardieu, Christian Clavier és Monica Bellucci.

PELENKÁS BAJKEVERŐ (MAUVAIS ESPRIT) – 2002

Egy mókás történet, amelyben éppen akkor állnak bosszút egy üzletemberen, amikor az a legkevésbé sem számít rá. Hogy milyen módon? Azt derítsétek ki a filmből ti magatok.

POFA BE! (TAIS-TOI!) – 2003

A film két börtönből szökött cellatársról szól, akik közül az egyik némasági fogadalmat tett, míg a másik csak beszél megállás nélkül. Garantált szórakozás lehet például egy unalmas szombat estére.

NAGY ZŰR KORZIKÁN (L’ENQUETE CORSE) – 2004

Aki még sosem járt Korzika szigetén, ezzel a filmmel bepillantást nyerhet a vadregényes tájba, és az ott élő emberek szokásaiba is. Vicces, néhol már kisebb túlzásokkal tarkított, de a történet megéri a másfél óra felhőtlen kikapcsolódást.

FINÁNC A PÁCBAN (RIEN À DÉCLARER) - 2010

A történet a ’90-es években játszódik, amikor egy belga- és (nem utolsósorban) francia-gyűlölő vámtiszt arra kényszerül, hogy összeálljon és együtt dolgozzon egy francia kollégájával, pont akkor, amikor megszűnnek a határok a két ország között.

ÉLETREVALÓK (INTOUCHABLES) – 2011

Az igaz történet alapján készült film nagyon harsány és szórakoztató, tele meglepő fordulatokkal és érzelmekkel. Philippe, egy tolószékbe kényszerült gazdag arisztokrata, aki egy ejtőernyős baleset miatt kénytelen segítőt alkalmazni maga mellé. Választása a külvárosi gettóból érkező Drissre esik, aki frissen szabadult a börtönből. A két személy a különbségek ellenére köt egymással életre szóló barátságot.

BAZI NAGY FRANCIA LAGZIK (QU'EST-CE QU'ON A FAIT AU BON DIEU?) -2014

Napjaink Franciaországát tükröző történet, sok humorral megspékelve. Nem is kell hozzá más csak egy nagy család, néhány új családtag és máris kész a bonyodalom. Többet nem is árulok el róla, nézzétek meg!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 10 francia vígjáték, amit mindenképpen látnod kell

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr998684540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása