Eurovíziós Dalfesztivál: Svédországban énekel a fél világ

2016. május 14. 00:46 - Hello Magyarok!

freddie-1.jpg

Szabó Vivien

Kövezzetek meg, de réges-régen egy messzi-messzi galaxis dimbes-dombos vidékén nem hozott túlságosan lázba „A Dal”, a „Megasztár” és az „X-Faktor” sem. Aztán ide csöppentem Svédországba, ahol először csak mosolyogtam, amikor felfedeztem, hogy a munkahelyemen a kínos szünetekben mindig bevethető téma a „Melodifestivalen” (a svéd „A Dal”). Meglepett, hogy ilyenkor a döntő hétvégéjén minden családban a TV-nézés a fő program. Majd már visítva nevettem, amikor a svéd lakótársam Måns Zelmerlöw „Viii ááár the hííróz of the nááájt, oh wouooo”-t énekelt a zuhany alatt (a szerk: a 2015-ös végső győztes svéd dala). És persze a vég engem se kerülhetett el: a hétvégén - mily meglepő - esős idő lesz… de lesz mit nézni a TV-ben… hajrááá Freddie (és Frans). De előtte egy kicsit mesélek arról az őrületről, amit a megszállott zenerajongó svédek művelnek az éves Melodifestivalen ideje alatt.

Halmozott svéd sikerek

Először is: honnan ez a rajongás? Svédország az USA és Nagy-Britannia mellett a világ harmadik legnagyobb zenei exportőre. Kezdjük csak el számolgatni, mely zenekarok és előadók indultak Svédországból: Europe, Roxette, Swedish House Maffia, Robyn, Ace of Bace, Avicii, The Cardigans, ABBA. Utóbbi nem mellesleg az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál első svéd győztese lett, a Waterloo pedig azóta is világsláger.

Svédország azóta ötször lett a verseny győztese: 1984-ben az aranycipőikről híres Herreys fivérek kerültek ez élre, majd 1991-ben Carola a „Fångad av en stormvind” című dalával, 1999-ben Charlotte Perrelli a „Take Me To Your Heaven” című dalnak köszönhetően, 2012-ben Loreen az Euphoria című slágerrel és ne felejtsük el a tavalyi győzelmet a már említett Måns Zelmerlöv „Heroes”-ával. A Herreys testvéreket mindenkinek ajánlom, aki szeretne kicsit nosztalgiázni és egy perc alatt jobb kedvre derülni (na jó, és azoknak is, akik egy kicsit ki akarják nevetni azokat a nyolcvanas éveket): 

Svéd válogatók

Svédországban az előbb felsorolt sikerek miatt még nagyobb várakozás és felkészülés előzi meg a hazai válogatókat, a Melodifestivalent. Idén a mindössze 17 éves Frans Jeppsson-Wall nyerte meg a versenyt. Frans apukája nigériai, az anyukája svéd, de vannak brit felmenők is a családban. Egyébként pedig arról híres, hogy gyermekkorában elénekelt egy Zlatan Ibrahimovic-nak szentelt szurkolói dalt. Hát nem édes? Nézzétek csak:

Az eredménnyel sokan elégedetlenek voltak, ráadásul még plagizálással is megvádolták szegény srácot (azt mondják, hogy lenyúlta Matt Simons Catch & Release című számának zenei alapjait). Nem mondanám, hogy az „If I were sorry” egy szívbe markoló sláger, de mi is neki szurkoltunk. Valahogy pont az egyszerűsége miatt emelkedett ki a sok hasonló elektronikus szám közül. 

Mi történik most?

Stockholmnak is megvan a maga „Erzsébet tere” (legalábbis számomra az), aminek a közelében már hónapokkal a verseny kezdete előtt elhelyeztek egy visszaszámlálót a rajongók nagy örömére. Ez a tér, a Kungsträdgården lett a helyszíne rengeteg más, a versennyel kapcsolatos műsornak, interjúnak is. 

A műsorvezetők nevét már tavaly decemberben bejelentették. Nem más, mint a tavalyi nyertes, Måns kapta meg az egyik lehetőséget, hogy még többet szerepeljen. A helyes fiatalemberről egyébként a nép körében az a hír járja, hogy kicsit azért elbízta magát (a női nem kifejezetten nagy rajongójává vált). A szekere azonban még gyorsabban zötyög itt a tavalyi győzelem után, a "Heroes"-t a "Should’ve gone home" című sláger követte, amit rongyosra játszottak a helyi rádiók. A másik műsorvezető Petra Mede, egy svéd humorista, aki egyébként nem először vezeti majd a műsort. 

A svéd show nem folyhat egy kis vicces adalék nélkül: a hét folyamán Petra és Måns taxisok bőrébe bújtak Stockholm utcáin, a gyanútlan utasokat pedig önmagukról kérdezgették. Majd amikor azok néhol negatívabb vagy kevésbé érdeklődő arcot vágtak, felfedték a kilétüket és jól zavarba hozták a vendégeiket..  

A héten két elődöntőt láthattunk. A svéd műsorban korábbi nyertesekkel, a mostani jelöltekkel latolgatták az esélyeket és a Melodifestivalen versenyzői énekeltek. A helyszín Stockholm egyik ismert épülete az Ericsson Globe, ami formájában is abszolút méltó a nevéhez (hatalmas fehér gömb alakú csarnok). Az épület a biztonsági követelményeknek maximálisan megfelel. Azért most mégis tapasztalható egy kis izgalom, ugyanis pár hete olyan információ látott napvilágot, hogy Svédország a terroristák célpontjává válhat a közeljövőben. A miniszterelnök azt nyilatkozta ekkor, hogy mindent megtesznek a biztonság érdekében, de garantálni semmit sem tudnak. Megnyugtató ugye? 

Nem részletezném most az elődöntők műsorát, hiszen arról máshol is bőven olvashattok. Ami nekem kifejezettem szimpatikus svéd oldalról, hogy minden apró részletre figyelnek. Pénteken például azt láttam a TV-ben, hogy jelnyelvi tolmácsok fordítják a teljes műsort (a zeneszámokat is beleértve) a hallássérülteknek. Az előadók oldaláról pedig az érezhető, hogy ha talán a dalok tartalmilag nem is mindig mélyek, a technika és az előadásmód bámulatos. Itt Svédországban az orosz és a francia előadót favorizálják nagyon, már a héten többször mutatták a slágereiket különböző műsorokban. 

A mi Freddienk Stockholmban

freddiamagyarnagykvetsgen1.jpg

Freddie a svédországi nagykövetünkkel (Forrás: facebook.com/Embassy.of.Hungary.Stockholm)

Aki megnézte az előbbi videot, észreveheti, hogy magyar szereplő is van az esélyesek között! Márciusban hallottam először énekelni Freddie-t, és egyből azt éreztem, hogy végre egy érdekes arc a sok megszokott után. Majd megmutattam pár külföldi ismerősnek és egyből lelkendeztek ők is. Nos, Freddie pont talán az eddigi legmelegebb májusi hétvégén érkezett Stockholmba. Majd meglátogatta a Magyar Házat és a Nagykövetséget. Továbbjutott az elődöntőben, egy német portálon ő lett a kedvenc előadó, úgyhogy igazán bizakodva várhatjuk a nagy megmérettetést!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Eurovíziós Dalfesztivál: Svédországban énekel a fél világ

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr298715378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása