A finn kávé és a csomagolt kockacukor legendája

2016. május 16. 09:08 - Hello Magyarok!

benzinkutkave.jpg

Vilisics Feri

Ha Finnországba jössz, az hétszentség, hogy kávézni is fogsz. Miért? Csak mert. Meg azért, mert a finnek világbajnokok (de legalábbis dobogósok) az egy főre eső kávéfogyasztásban. Kávé nélkül megáll Finnország.

Szembeszökően magas kávékultúráról nem beszélhetünk mégsem. Nincsenek patinás kávézók, de még a cukrászdák sem gyakoriak. Amiként az ételek általában, úgy a kávé sem valami magasztos élvezeti cikk, hanem az élethez szükséges üzemanyag a legtöbb finn számára.  A legfontosabb, ha nem is a legjobb kávék gyártói a Meira és a Paulig cégek, de ismerek olyan finnt (befolyásos pozícióban), aki csak svéd kávét hajlandó inni...

A finn kávét filteres kávéfőzővel készítik. Ez alapvetően hosszú kávé lesz, amelyhez sok étkezde  0%-os, laktózmentes tejet és zsíros(abb) kávétejszínt kínál. Bárhová mész, a kanna vagy a termosz a fekete lével ott lesz kitéve. Mindenhol. Sőt! Egy csomó helyen, mint például az autószerelőknél, de még a nagybani virágpiacon is, a kávé jár a vevőnek. 

A kávé előre le van főzve, és általában nem jó. A nyájas olvasó most talán szemétnek tart, de a gyanúsabb eseteknél (pl. félig-harmadáig telt kancsó) meg szoktam kérdezni, hogy hány órája áll már a kávé a kannában? A válasz sokszor zavart magyarázkodás, hogy "hát itt áll tíz óta, de gyorsan főzök másikat", de egy sipoo-i kis benzinkúton az ipse  rezignáltan azt is hagyta, hogy ingyen töltsek saját felelősségre, mert – ha már megkérdeztem – a kávé ősrégi volt, de ő ugyan nem főz újat ha nincs kinek.  

vonatkave.jpg

Kávé a Helsinki - Rovaniemi IC büféjében (Fotó: Vilisics Feri)

KOCKACUKOR

Akárhogy is, a kávézás kellékei között egy egzotikus holmi, a csomagolt kockacukor is helyet kap. Ami történni szokott, az a következő: a vendég két kézzel, foggal-körömmel széttépi a csomagolást, előhalássza a cukordarabokat, majd több gondolatot nem pazarolva az ügynek az erre kijelölt kosárkába dobja a széttrancsírozott csomagolást. A papírban ott zizeg némi kristálycukor, ami a cukorkockák nyomorgatása közben dörzsölődött le.

cukor.jpg

Csomagolt kockacukrok (Fotó: ergostar.fi)

Milyen kár, hogy szinte senki nem tudja: a papírcsomagolást egy egyszerű mozdulattal SZÉT LEHET NYITNI úgy, hogy a cukordarabokat szétválasztjuk, és a csomagolás velük nyílik, anélkül, hogy a papírt szakítani kellene!

A LEGENDA

Az újfajta csomagolást Svédországban találta fel egy bizonyos Åke Birch-Lensen még a hatvanas években, akinek – tartja a fáma – abból lett elege, hogy a kávézók a cukrot hagyták kint porosodni meg mindenfélével szennyeződni az asztalokon. Ő márpedig nem akart poros kávét inni.

A mai napig tartja magát az a nézet, miszerint Birch-Lensen úr felkötötte magát, mert elkeseredett, hogy senki nem értette a csomagolás használatát. A történetet legutóbb épp egy másik feltaláló, név szerint Heikki Kärnä, a híres finn csodabalta idős feltalálója mesélte a nejemnek, mint megtörtént esetet. )
Az igazság szerencsére sokkal unalmasabb, a svéd feltaláló nem ölte meg magát. Az alábbi hat perces klip is a csomagolt kockacukorról és a feltaláló legendájáról szól. 

Figyelem, díjnyertes alkotás!

palasokeri.jpg

A csomagolt kockacukor nyitási módja. Hogy egy pillanatra ne tűnjünk annyira külföldinek Finnországban... (Kép: www.palasokeri.f)

Végezetül, hogy ne csak grimaszolva beszéljünk a finnek kávéiról, említést kell tenni arról is, hogy számos pörkölőüzemecske és kis kávézó van a fővárosban, amelyek szakítottak a finn hagyományokkal és kiváló kávékat főznek jó alapanyagokból.  

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: A finn kávé és a csomagolt kockacukor legendája

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr128719898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása