Nyolc amszterdami látnivaló - fű és prostik nélkül!

2016. május 25. 19:14 - Hello Magyarok!

fbmalom15.jpg

Czett Petra

Ha azt hinnénk, hogy a piros lámpás negyed és a fűvásárlás a legjellemzőbb Hollandia fővárosára, akkor néhány igazán kellemes plusz meglepetést tartogat nekünk a nyüzsgő nagyváros! Ezt a nyolc amszterdami látnivalót nem szabad kihagyni!

Egyszer tízévesen már jártam Amszterdamban. Csak annyira emlékeztem, hogy olyan volt, mint Velence, és hogy nagyon meglepett, hogy az emberek az utcán gitár nélkül gitároznak rettentően átszellemülve. Az emlékeim nem csaltak, a fenti kép továbbra is megfelel a valóságnak. De ezenfelül még nagyon sok különleges dolgot tartogat Amszterdam.

fbtp3.jpg

Ez is egy amszterdami látnivaló (Fotó: Czett Petra)

AMSZTERDAM-SZIGETEK

Először is gondoljunk csak bele, ha bárhol a világon egy folyóparti lakást szeretnénk, klassz kilátással, akkor jó mélyre kell nyúlnunk a pénztárcánkban, ezzel szemben Amszterdamban nem is találsz olyan lakást - maximum, ha nincs ablaka -, amelyik ne valamelyik festői szépségű csatornára nézne. A várost számtalan csatorna szeli apró darabokra, vagyis tulajdonképpen Amszterdam egy száz szigetből álló szigetcsoport. Nem tudom, hogy valaki tudja-e pontosan, de tippre legalább 200 híd található a városban, és a legnagyobb részük gyönyörű!

OLYAN A BICIKLIS KÖZLEKEDÉS, MINT SEHOL A VILÁGON

A város 99%-át behálózza a bicikliút. A háromnapos, 70 km fölötti biciklizésünk alatt csupán pár száz méterrel találkoztunk, ahol nem volt külön - legalább felfestve - bicikliút. Elképesztő, hogy tényleg az autóutakkal vetekszenek a bicikliutak, sávok, lámpák, egyértelmű táblák szerte az egész városban. Beleértve a város legfélreesőbb részeit is. Nincs olyan pontja Amszterdamnak, ahol ne tudna az ember lánya (vagy fia) kényelmesen biciklizni. Valahogy azt tapasztaltam, hogy a kerékpáros ott afféle szent állat. Az autós türelmesen vár, a gyalogos elenged. Megdöbbentett az a mediterrán-életérzés a májusi hat fokban, mikor láttam, hogy az egész városban mindenki úgy megy, ahogy kedve szottyan; át a villamos előtt, piroson át, négy sávon keresztbe, szembe az egyirányú bicikliúton... De ennek ellenére mindenki figyel mindenkire.

fbkomp.jpg

Komp! (Fotó: Czett Petra)

INGYEN KOMP

A város északi részéből a délibe egy komp visz át, az út mindössze két perc. Mivel a város nem épített hidat ide, ezért ingyenesen biztosítja a kompközlekedést a város lakóinak és látogatóinak. A komp úgy jár, mint otthon a metró; odaérkezel, vársz fél percet, felszállsz, utazol egy megállót, és leszállsz a centrumban.

DZSUNGEL A KÜLVÁROSBAN

Amit elengedhetetlen megnézni, az a város északi része, Buiksloot és Volewijck. Ott is csatornák szelik darabokra az életteret, de közötte végtelen zöld, erdőség, rétek, kacsák, gémek, vadlibák és nyulak várják a nyugalomra éhes megfáradt turistákat. Természetesen ott is mindenhol van bicikliút. Igazi filmes romantika vár ránk, patakok, öblök, hidak, egyszerűen semmihez nem fogható. A belvárostól mindössze két perc komp és tíz perc biciklizés.

VONDELPARK

A belvárostól pár perc sétára található a Vondelpark, ami egy gyönyörű, karbantartott park, ahol tavak, fák, és hatalmas zöld területek csalogatnak. A parkban a tó mellett sokszor ingyenes koncertet adnak zenészek, zenekarok, így igazi természetközeli hippiélményben lehet részünk, ha arra járunk. Mindeközben vadkacsák és és gémek szállnak a fejed felett, szóval igazi összekapcsolódás a természettel Európa egyik legszínesebb és legforgalmasabb városának közepén.

fbmalom2.jpg

Falu, nyugalom (Fotó: Czett Petra)

KECSKEFARM

A belváros és a repülőtér között a komolyabb természetkedvelőknek érdemes ellátogatniuk a Geitenboerderij Ridammerhoeve nevű kecskefarmra, ahol az erdő közepén, egy tisztáson teheneket és kecskéket nevelnek, de láthatunk itt tyúkokat és disznókat is. Nem csak a természet, ami lehengerlő, hanem hogy mindez kerékpárral is tökéletesen megközelíthető, ráadásul az ott található étteremben ínycsiklandozó házi kecskehús-burgert is lehet enni, bio kecsketejből készül fagylaltokat lehet nyalni, lehet induripinduri kecskegyerekeket cumisüvegből etetni, vásárolhatunk a helyi tyúkok helyben pottyantott tojásaiból, vihetünk haza kecskeoldalast és kecsketejből készült joghurtot is. Szóval minden korosztálynak kikapcsolódást, de legalább kulináris élvezetet nyújt. Nem mellesleg az erdő fölött a reptér közelsége miatt el lehet csípni egy-egy nagyon alacsonyan szálló repülőt, így gyerekeknek és repülőgéprajongóknak is lehet egy-két plusz izgalmas percben részük.

HOLLANDIA JELLEGZETESSÉGEI EGY FALUBAN

Nem, nem, itt sem a prostik vagy a fű a fő érdekesség, hanem a fapapucs, a malmok, a sajt, a csokoládé és a fűszerek. Öt működő malom várja a látogatókat a Zaanse Schans nevű autentikus településen, ami Amszterdam belvárosától 15 km-re található. Ahol megnézhetjük, miként készül a csokoládé, megkóstolhatjuk a holland sajtok legremekebbjeit, igazi holland ostyát ehetünk, megnézhetjük, hogyan készül egy fapapucs, amiről a legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy mikor elnyeri végső alakját, még olyan nedves a fa, hogy amikor a papucskészítő mester erősen belefúj, víz folyik ki belőle. És mindez belépő nélkül.

TENGERPART

Ha valaki olyan szomjas a mesés tájakra és természetközeli helyekre, mint én, nagyon ajánlom, hogy ha Amszterdamban jár, látogassa meg a tengerpartot! Castricum a strand neve, és igen, télikabátban is felemelő élmény! Nem mellesleg rossz időben is nyitva vannak az éttermek, ahonnan mesés panoráma tárul fel előttünk Anglia szigetei felé - amelyeket nem látni :)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Nyolc amszterdami látnivaló - fű és prostik nélkül!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr58746912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása