Tabut döntünk! - Meleg helyzet Katarban

2016. október 24. 19:50 - Hello Magyarok!

9191339532_c5df4de331_k.jpg

Satyrant

Mind a legtöbb arab államban, úgy Katarban is az alkoholfogyasztás mellett a homoszexualitás is illegális, és korbácsolással, de akár több évig évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. S bár a tiltások országában szégyelni- és titkolnivaló, a melegség mint tabutéma már itt is gyakorta előbukkan. De csak ritkán a nyilvánosság előtt!

Tovább
Szólj hozzá!

Ha egy tök jó programra vágysz...

2016. október 22. 08:05 - Hello Magyarok!

Vajda Bálint

Ha ősz, akkor tökfaragás! Legalábbis Amerikában biztos, hogy az októberi programok egyik legnépszerűbb hagyományáról van szó. Tavaly még csak szűk családi körben, idén már egy kicsivel nagyobb társaságban volt módunk próbára tenni kreativitásunkat. Az eredmény kideríthető az alábbi time-lapse videó megtekintésével. Jó faragást, így az utolsó percekre!

Tovább
Szólj hozzá!

Hagyd a gyereket játszani! - Öt évünk a finn óvodával

2016. október 19. 13:27 - Hello Magyarok!

14555668_10154634211078276_846097934_n.jpg

Vilisics Feri

Leányunk nem kisbaba már: kijárta az óvodát, és pár hónapja már iskolába jár. A finn óvodában/óvodával töltött öt év során egészséges, nyelveken beszélő "nagylány" lett a szinte járni-beszélni is alig bíró babából. Mindeközben mi magunk, a felnőttek is beilleszkedtünk a szülői szerepbe illetve új lakóhelyünkön sem mozgunk idegenül többé. Akárcsak az új közegbe kerülő gyermek, úgy a költözéssel új közegbe kerülő felnőtt is sok kihívással néz szembe. A tanulás és beilleszkedés útját együtt tettük meg, kéz a kézben.

Mindeközben felmerült bennem a kérdés, vajon lehet-e a finn óvoda az alapja mindannak, ami jó a finn társadalomban?

Tovább
1 komment

Mi változott és mi nem? - Magyarország külföldön élő magyarok szemével

2016. október 15. 11:50 - Hello Magyarok!

budapest12725881920.jpg

HM!-összeállítás

Annak, hogy valaki úgy dönt, külföldre költözik, több oka is lehet: szerelem, kíváncsiság, kalandvágy, de a leggyakoribb mégis a munka és a vele járó anyagi biztonság nyújtotta  jobb élet reménye.

Amikor pedig valaki hazajön, szinte ugyanezeket az indokokat sorolja fel a honvággyal megfűszerezve.

A két nagy lépés közötti szakaszban a legmeghatározóbb tényező általában az, hogy miként alakul a véleményünk Magyarországról, az itthoni lehetőségekről, ismervén már egy másik vagy akár több ország kínálta életet.

De önmagában a távolság és az eltelt idő is formálja emlékeinket, arról pedig nem is beszélve, hogy  nem pusztán a megszépítő messzeségnek van hatása nézőpontunkra, hanem a dolgok valóban változnak is idővel.

De hogy Magyarország is változott-e az idővel?  Más lett-e az elmúlt pár évben, amíg mi külföldön éltünk? Erre a kérdésre válaszol most öt fiatal nő öt európai országból. 

Tovább
30 komment

5 dolog, amitől azonnal beleszeretsz Montreálba

2016. október 10. 19:37 - Hello Magyarok!

img20160905064929.jpg

Takácsy Dorka

Vannak városok, amelyeket könnyű megszeretni, és vannak, amelyeket nehezebb, de talán olyanok is akadnak, amelyeket egyáltalán nem lehet. Ezek közül Montreál tipikusan az a fajta, amit nagyon könnyű szeretni, ami már első pillantásra elvarázsol. Egy kicsit Európa, egy kicsit Észak-Amerika, Montreál egész egyszerűen elbűvölő.

Tovább
2 komment

Különleges látogatás a kínai nagy falnál

2016. október 09. 11:47 - Hello Magyarok!

6_1.jpg

Pataki Niki

Kiskoromban a Mulán volt az egyik kedvenc mesém. Nagyon szimpatikus volt a lány, aki erős, mint egy férfi és megvédte családja büszkeségét is. A mese Kínában játszódott, egy része pedig a kínai nagy falnál.  Ennek hatására sokat olvastam a nagy falról, és nem tudtam elképzelni, hogy lehet ilyen hosszú falat építeni.

Augusztusban szerettünk volna elmenni valahova egy hosszú hétvégére, végül is Pekinget választottuk, így sikerült eljutnom a kínai nagy falhoz, majd' 20 évvel azután, hogy először megbabonázott, sőt,  most már egy életre szóló élménnyel is megajándékozott.

Tovább
1 komment

Vegetáriánusként a nagyvilágban - Tippek, trükkök, tanácsok Amerikától Ázsiáig

2016. október 05. 20:28 - Hello Magyarok!

uszo_piac.JPG

HM!-összeállítás

Sztereotípiákat cáfolunk meg, mert a világ változik és vele együtt az étkezési szokások is. Ki gondolná, hogy manapság talán könnyebb a vegetáriánusok és vegánok helyzete a hagyományosan hamburgerfogyasztásról ismert Egyesült Államokban, mint mondjuk a rizst termelő Vietnámban?

A nyugati társadalmak egyre tudatosabbá válnak az étkezésükben, a környezet- és állatvédelem fontos szemponttá válik akkor is, amikor azt mérlegeljük, mi kerül a tányérunkra. A fejlődő országokban azonban - a növekvő jólétnek köszönhetően - a húsfogyasztás az, ami eddig ismeretlen kulináris örömöket kínál.

Tippek, trükkök, hasznos kifejezések és jó tanácsok vegetáriánusoknak és vegánoknak Amerikától Ázsiáig.

Tovább
2 komment

Goodbye London, hola Mexico!

2016. október 04. 15:18 - Hello Magyarok!

fotorcreated_2.jpg

Fodor Andi

3 év angliai irodista lét után kicsivel több, mint fél éve Mexikó mellett döntöttünk. Egy korábbi, fantasztikus élménnyel teli mexikói vakáció és a mókuskerékből való kiszállás csalt vissza az országba, mégpedig a Karib-tenger menti Playa del Carmenre. Költözésünket 100%-ban pozitív változásnak éljük meg, így adott volt, hogy berendezkedésünk után megírjuk az Anglia vs. Mexikó cikkünket.

Tovább
Szólj hozzá!

A nagy európai vegetáriánus útikalauz

2016. szeptember 26. 00:15 - Hello Magyarok!

appetizer-1386743_1920.jpg

HM!-összeállítás

Habár még néhány éve gyakran úri huncutságnak tartották - legalábbis itthon -, ha valaki vegetáriánus volt, ma már világszerte egyre többen mondanak le a húsfogyasztásról különböző okok miatt. Míg néhány évvel ezelőttig ennek megfelelően az itthoni éttermek vegetáriánus kínálata ki is merült a rántott sajt, rántott gomba variációjában, ma már jóval színesebb a paletta és a vendéglátók egyre inkább igazodnak a növekvő és egyre változatosabb fogyasztói igényekhez.

Hiszen a vegetáriánusok, tehát a tisztán húst nem evő emberek mellett vannak, akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű ételeket. Ők már egy másik csoportba tartoznak: a vegánokéba. Számukra nem lehet opció semmilyen olyan étel, amely tejet, tojást tartalmaz, de például ők halat sem esznek.

Nem lehet így könnyű megszervezni az étkezéseket, gondolná egy hagyományosan étkező olvasó és bizony, gyakran nem is jár messze a valóságtól.

Mert ugyan a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatók a saját környezetükben könnyebben kialakítják a szokásaikat, rutinossá válnak a számukra szükséges alapvető életfeltételek megteremtésében,  utazáskor azonban már nehézségekbe ütközhetnek, hiszen nem feltétlenül ismerik az adott ország húsmentes gasztronómiai kínálatát.

Eddig legalábbis.

Tovább
Szólj hozzá!

Mennyit ér egy átlagos reptéri poggyász?

2016. szeptember 14. 10:10 - Hello Magyarok!

poggyasz_szalag_borond.jpg

PrehryFarkas

Nem tudom téged mennyire izgat ez a téma, de én rengeteget repülők (most is épp repülőn írom e sorokat) és ilyenkor mindig átfut az agyamon, hogy miért nem viszi el (értsd: lopja el) senki a feladott csomagjaimat a poggyász szalagnál. Ott keringenek rajta, sokszor 20-30 percig többnyire egyedül, mire az utasok, a poggyász tulajdonosai odaérnek. Könnyű préda, gondolhatnánk.

Tovább
13 komment