Az egy gyermek politika és annak következményei Kínában

2017. május 24. 10:58 - Hello Magyarok!

pupilsschoolchildrenredscarf159671.jpeg

Mindenttu Dóri

Kína népessége 1949 és 1976 között 540 millióról 940 millióra növekedett. A túlnépesedés elkerülése, lelassítása érdekében a kínai kormány bevezette az egy gyermek politikáját, ami egy 1979-től egészen 2015-ig létező államilag felügyelt és irányított családtervező program volt. A szabályozás értelmében minden családnak csupán egy gyermeke születhetett, elősegítve ezzel a gazdaság és az életszínvonal általános növekedését.

Tovább
komment

Amit szinte mindenki gondol Svájcról – és ahogy én látom

2017. május 21. 20:30 - Hello Magyarok!

svajc_csoki_hegy.jpg

Brigi

Három hónap délkelet-ázsiai utazás után visszavár Svájc, a mi kis nyugodt, falusi életünkkel együtt. Összesen hat hónap után térek vissza, ami pont elegendő idő volt ahhoz, hogy hiányozzon, és ismét újult erővel folytathassam a munkámat. Eljött az idő, hogy elinduljon egy cikksorozat a festői szépségű, Alpok közepén fekvő kis európai országról. Piros alapon fehér kereszt, kantonok, hegyek, völgyek, tavak. Legyen igaz, vagy hamis, rengeteg tévhit kering Heidi hazájáról, a csoki bölcsőjéről, Svájcról.

Tovább
komment

Milyen szuveníreket érdemes vásárolni Isztambulban?

2017. május 17. 10:06 - Hello Magyarok!

20161002124432.jpg

Orosz Joli

Isztambulból ajándékok nélkül hazajönni lehetetlen – és nem is kell. Eleve tervezzük úgy, ha a török nagyvárosba utazunk, hogy egy jelentősebb összeget költünk majd el a különböző üzletekben, boltokban vagy éppen a bazárban. Ha gyorsan le akarjuk tudni a szuveníreket, akkor most érdemes is abbahagyni ennek a cikknek az olvasását. De ha eredeti, különleges, mások által kevésbé ismert dolgokkal akarjuk meglepni barátainkat, családtagjainkat, ne adj' Isten  saját magunkat, akkor már mondom is, hogy melyik boltokba érdemes szerintem betérni Isztambulban.

Tovább
komment

Öt jó dolog Sanghajban, amit könnyű megszokni

2017. május 15. 16:40 - Hello Magyarok!

sor_sanghaj_lany.jpg

Csányi Barnabás

Egy európai embernek nem könnyű megszokni a kínai életet. Ha van hely, ahol ez mégis könnyebben mehet, akkor az Sanghaj. A világ egyik legnépesebb városa legalább annyira nyugatias, ami megkönnyíti az átállást, a gondolkozás megváltozását. És persze van jópár olyan dolog, amit érdemes gyorsan megszokni, mert sokkal egyszerűbb és könnyebb velük az élet Kínában. Ezek közül nézzünk ötöt, ami gyorsabbá, kényelmesebbé, egyszóval jobbá teszi az életet, ha az ember Sanghajban telepedik le.

Tovább
komment

Magyar kikelet, avagy hazajönni minden tavasszal

2017. május 14. 14:03 - Hello Magyarok!

margitsziget_viragok.jpg

Brigi

A zord tél után mindenki a tavaszt várja, a megújulást hozó márciust, a rügyező áprilist. Kifesti a tavasz színesre a mezőket, bimbókat rajzol a fákra, vidámságot hoz a szívekbe, mosolyokat az arcokra. Élvezzük, hogy a tél emlékké halványodott, de a napnak még kellemes, langyos sugarai vannak. Számomra a tavasz évek óta a visszatérésről szól.

Tovább
komment

DNS-teszt: magányos utazás a gének között, múltban és jövőben

2017. május 13. 16:31 - Hello Magyarok!

walking_on-road.jpg

PrehryFarkas

Néhány éve még csak a hollywoodi akciófilmekben és sorozatokban nézhettük, mára már postán küldik meg és bárkinek elérhető a DNS-teszt. Aki legalább annyira két lábbal jár a földön, mint én, és a racionalitást helyezi előtérben az életében, annak ennél jobb módszert még nem találtak ki önmaga, múltja és várható jövője megismerésére. Az elmúlt időszakban kipróbáltam a DNS-tesztet, és bátran ajánlom is mindenkinek, aki szeretné megérteni, hogy honnan jött és hová megy.

Tovább
komment

Egy nap a világ leggazdagabb országában

2017. május 10. 14:51 - Hello Magyarok!

thepearlqatar.jpg

Satyrant

2017 márciusában a CIA adatai által összeállított, a világ leggazdagabb országainak listáját Katar vezette. És valóban: pazarló luxus, látszólagos csillogás és gondtalanság jellemzi elsőre az országot, de a külcsín mögött több árulkodó jel is meghúzódik. Ez az írás most erről a kettősségről szól.

Tovább
komment

Lvivi bennfentes: ennyire olcsó hely nincs is a világon

2017. május 09. 22:35 - Hello Magyarok!

lviv_ukrajna_belvaros_1.jpg

Rusznyák Balázs

Egy jó kis hosszú hétvége eltöltése Lvivben egyszerűen nem pénz kérdése. Az ukrán nagyvárosban annyira olcsó minden, hogy az ember néha már szabályosan kényelmetlenül érzi magát ettől. Ehhez képest rengeteg a látnivaló, elképesztőek a múzeumok, a történelmi korok lenyomatai szinte tapinthatóak a belvárosban. Egyszóval ha van pár napod, de nem akarsz sokat költeni, mégis megismernél egy új helyet, akkor mindenképpen Ukrajna és Lviv felé vedd az irányt. Már mondom is, hogy miért nem fogsz csalódni az egyik kedvenc városomban.

Tovább
komment

Húsvéti receptek a nagyvilágból: inka áldás, báránysüti és záptojás

2017. április 11. 07:05 - Hello Magyarok!

easter-breakfast-1181632_1920.jpg

HM!-összeállítás

A húsvéti újjászületést a keresztény világ számos pontján ünneplik. Vannak helyek, ahol mélyebben őrzik az ünnep tradícióit, és akad, ahol a húsvétnak inkább a modern és újszerű értelmezése a jellemzőbb. Bárhogy is legyen ez, egy dolog biztos, húsvéti összeállításunkban olyan szokásokról és receptekről olvashatunk, amelyekről sokan nem hallottunk, és amelyek igazán egyedivé teszik az adott ország húsvétját.

Tovább
komment