A nagy európai vegetáriánus útikalauz

2016. szeptember 26. 00:15 - Hello Magyarok!

appetizer-1386743_1920.jpg

HM!-összeállítás

Habár még néhány éve gyakran úri huncutságnak tartották - legalábbis itthon -, ha valaki vegetáriánus volt, ma már világszerte egyre többen mondanak le a húsfogyasztásról különböző okok miatt. Míg néhány évvel ezelőttig ennek megfelelően az itthoni éttermek vegetáriánus kínálata ki is merült a rántott sajt, rántott gomba variációjában, ma már jóval színesebb a paletta és a vendéglátók egyre inkább igazodnak a növekvő és egyre változatosabb fogyasztói igényekhez.

Hiszen a vegetáriánusok, tehát a tisztán húst nem evő emberek mellett vannak, akik egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű ételeket. Ők már egy másik csoportba tartoznak: a vegánokéba. Számukra nem lehet opció semmilyen olyan étel, amely tejet, tojást tartalmaz, de például ők halat sem esznek.

Nem lehet így könnyű megszervezni az étkezéseket, gondolná egy hagyományosan étkező olvasó és bizony, gyakran nem is jár messze a valóságtól.

Mert ugyan a vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatók a saját környezetükben könnyebben kialakítják a szokásaikat, rutinossá válnak a számukra szükséges alapvető életfeltételek megteremtésében,  utazáskor azonban már nehézségekbe ütközhetnek, hiszen nem feltétlenül ismerik az adott ország húsmentes gasztronómiai kínálatát.

Eddig legalábbis.

Tovább
Szólj hozzá!

Mennyit ér egy átlagos reptéri poggyász?

2016. szeptember 14. 10:10 - Hello Magyarok!

poggyasz_szalag_borond.jpg

PrehryFarkas

Nem tudom téged mennyire izgat ez a téma, de én rengeteget repülők (most is épp repülőn írom e sorokat) és ilyenkor mindig átfut az agyamon, hogy miért nem viszi el (értsd: lopja el) senki a feladott csomagjaimat a poggyász szalagnál. Ott keringenek rajta, sokszor 20-30 percig többnyire egyedül, mire az utasok, a poggyász tulajdonosai odaérnek. Könnyű préda, gondolhatnánk.

Tovább
13 komment

Csak így tovább zöldülő Budapest!

2016. szeptember 06. 09:25 - Hello Magyarok!

belgradrakpart_nappal.jpg

Geréb Orsoly

Zöld Budapest - ki hogyan látja maga előtt ezt a képet? A csodás parkok, fás terek és városi növényfalak mellett én egy csendesebb, színes biciklikkel teli fővárost és annak elégedett lakóit látom. Szeretném ezt látni a jövőben. De addig is, megelégedem azzal a tudatossági tempóval, amellyel ma Budapest halad. Hiszen már ma is érvényes lehet rá a zöldülő jelző. 

Tovább
2 komment

Autóval a felhők fölé? A Transzalpina úton ez nem lehetetlen!

2016. szeptember 04. 20:00 - Hello Magyarok!

dsc0443.JPG

Laslavic Tímea

Korábban volt már szó Románia, azon belül is Erdély világhírű magashegyi útjáról, a Transzfogarasi útról, amelyet néhány évvel ezelőtt éppen a neves BBC Top Gear elnevezésű műsora a világ legjobb autóútjának is elnevezett. Már akkor említettem, hogy az országban van egy másik ilyen szuper kanyargós út is, amely ugyancsak gyönyörű tájakon vezet keresztül és bizonyos szempontból talán még érdekesebb is, mint a Transzfogarasi: ez pedig a hivatalosan 67C jelű országút, más néven a Transzalpina út. Külföldön még kevésbé ismert, az országban annál inkább: amióta aszfalt került rá, szinte elözönlötték a hazai turisták. Hogy miben hasonlít és miben különbözik a két magashegyi út, mindjárt kiderül.

Tovább
4 komment

Majdnem minden, amit az indiai vasútról tudni szerettél volna

2016. szeptember 04. 17:08 - Hello Magyarok!

toytrain2.jpg

Szabó Rolasd

Indiára sok rosszat lehet mondani, főleg ha összehasonlítjuk a fejlett kelet-közép-európai posztszovjet államokkal, de ebben a gigantikus megaszuper poszt-brit demokráciában van egy dolog, ami összetettségében és királyságában felülmúl mindent: a vasút.

Tovább
14 komment

Visszatekintés az elmúlt öt évre – avagy öt lecke, amit Dánia tanított nekem

2016. szeptember 01. 06:48 - Hello Magyarok!

img_0021_1.JPG

Könyves Viki

2011 augusztusában költöztem Dániába, azaz pontosan öt évvel ezelőtt. Akkor, tizennyolc évesen, fogalmam sem volt, hogy mit várjak az élettől. Egyáltalán nem gondolkoztam el azon, hogy milyen emberként hagyom el az otthonom, és milyen emberként fogok egyszer majd visszatérni. Nem foglalkoztatott különösebben, hogy milyen értékeket viszek magammal külföldre, és mivel gazdagodhatom majd ott. Két célom volt: egyetemre járni és világot látni.

Tovább
Szólj hozzá!

5 olasz étel, aminek soha nem volt köze az igazi olasz konyhához

2016. augusztus 31. 07:39 - Hello Magyarok!

olasz_kajak.jpg

Schatz Roberta

Nem hinném, hogy bárkinek is magyarázni kéne, hogy az olaszok mennyire kényesek, ha tésztáról van szó. Amikor egy eszement pillanatomban azt mertem válaszolni a boltban arra kérdésre, hogy milyen tésztát akarok venni, hogy „mindegy, a tészta az csak tészta”, azt hittem, azonnal hazatoloncolnak, végleges kitiltással az egész országból.  Azóta  megtanultam, hogy a tészta az tudomány. Az ebben kételkedőket pedig olyan lenézéssel sújtják, amihez talán csak az hasonlítható, amikor egy webdesignernek azt mered mondani, hogy majd a szomszéd Pistike Paintben rajzol képeket a honlapomra.  

Tovább
38 komment

Nyaraltál már egy festményen? Próbáld ki egyszer Alaszkát!

2016. augusztus 30. 02:10 - Hello Magyarok!

alaszkaszarvasagancs.jpg

PrehryFarkas

Alaszkában nyaralni olyan, mint amikor az ember gyerekkori mesefilmjei megelevenednek és mindez egy csodaszép festményen történik meg. Ja, és az egésznek a főszereplője persze te vagy. A hátukon úszkáló, bambuló hódok, medvék és rénszarvasok mindenütt. Havas hegycsúcsok a távolban és mindenhol friss a levegő. Mintha te lennél az első ember, aki erre jár. Megmutatom nektek Alaszka két nemzeti parkját, a Denalit és a Kenai Fjords-ot. Előbbi gazdag állatvilágáról, tundrájáról és a McKinley hegyéről, míg utóbbi fjordjairól és gleccsereiről nevezetes.

Tovább
Szólj hozzá!

Olívaolaj, a folyékony zöld arany

2016. augusztus 28. 10:51 - Hello Magyarok!

9663453219cc277ce46fk.jpg

Sztogi

Az olívaolaj valóban egy üvegbe zárt kincs. Értékét méltán hasonlíthatjuk az aranyéhoz, hiszen a Föld számos részén a mindennapi konyha és házi patika alapja. Így van ez Görögországban, ahol a sütés-főzés elképzelhetetlen nélküle. Ugyanígy a görög étkezések sem görögök a legkülönfélébb olajbogyók nélkül. Olajfa, olajbogyó és a belőle nyert zöldes-aranyas színű olívaolaj kisokosunk következik.

Tovább
1 komment

4 + 1 szuperétel az Andokból

2016. augusztus 22. 23:32 - Hello Magyarok!

14089362_10101349670451574_62748729_n.jpg

Braun Henriett

De mi is a szuperétel és miért is olyan népszerű manapság? Bár pontos definíciója még nem igazán létezik és sokan állítják, hogy ez egy jól kitalált marketing címke azért, hogy ritka ételek is eladhatóvá váljanak, általánosságban egyetérthetünk azzal, hogy a szuperételek mind alacsony kalóriatartalommal rendelkező, tápanyagban gazdag növények, magvak vagy gyümölcsök.

Tovább
Szólj hozzá!