Afrikai Bolyongók – 1-3. rész: Kilimandzsáró érkezünk!

2016. november 26. 10:54 - Hello Magyarok!

g0041445.JPG

Geréb Orsoly

Nemes célú adományozás, Kilimandzsáró kihívása, önismeret és gazdag fotó-, illetve videó dokumentáció – ezekkel a fő célokkal indultak nemrég nagy útjukra, Kenyába és Tanzániába Józsa Levi és Tamás Mózes fotósok. Hazatérésük óta a srácok izgatottan dolgoznak azon, hogy most nekünk is megmutassanak pár szeletet "saját Afrikájukból". Ígérik, érdekes lesz! 

Tovább
Szólj hozzá!

Szerintem téged így hívnak! - Bonyodalmak a magyar névvel külföldön

2016. november 25. 08:05 - Hello Magyarok!

athensharborhillmore170.JPG

| Gál Kati |

Ma van a névnapom (november 25.), de itt, az Egyesült Államokban, nem csak, hogy nincs ilyen, de még a nevem is más. Külföldön bizony még a nevünk is megváltozik. Nem meglepő ez, hisz még a legnemzetközibb kinézetű neveket – pl. a Szilviát, Viktóriát, Annát, Áront, Pétert, Olivért – is kicsit máshogy ejtik, kicsit máshogy írják. Az ékezetek zavarba ejtőek. A vezetéknevekről pedig már ne is beszéljünk.

Tovább
Szólj hozzá!

Önkéntes voltam az amerikai elnökválasztáson

2016. november 20. 23:44 - Hello Magyarok!

usa_valasztas.jpeg

PrehryFarkas

Ahogy a legutóbbi bejegyzésben említettem, önkéntesként is részt vettem a 2016-os amerikai elnökválasztáson. Most ennek a munkának az élményeit osztom meg itt röviden, hogy kicsit a kulisszák mögé is betekinthessünk. Előre bocsátom, hogy szavazóbizottsági tapasztalatokról nem tudok majd beszámolni, mert ahhoz egy nap szabadságot kellett volna kivennem a szavazás napján. Mivel erre nem volt módom, így - munka után - a szavazóhelyiségek bezárását követően a szavazócédulák és a választási centrumok eszközeinek összegyűjtésében vállaltam önkéntes szerepet. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk először, hogy miért is jelentkeztem és milyen lehetőségek közül lehetett választani,  mert azok talán ugyanolyan érdekesek, mint maga az önkéntes munka.

Tovább
3 komment

Egyél úgy, mint egy görög!

2016. november 14. 21:25 - Hello Magyarok!

fotorcreated_4.jpg

Sztogi

Mediterrán konyha és egészség - sokszor halljuk ezt a párosítást, és nem véletlenül. Tenger, napsütés, olajbogyó, paradicsom és a megunhatatlan feta sajt! Ezek mind a görög konyha alapanyagai, a mindennapi étkezések elmaradhatatlan részei. És akkor a változatos édességről még nem is beszéltünk! 

Tovább
4 komment

Mi lesz veled, Amerika? - Gondolatok Donald Trump elnöksége elé

2016. november 14. 16:49 - Hello Magyarok!

amerika_szavazas.JPG

András

Lefekszel úgy, hogy Clinton vezet, felkelsz arra, hogy Trump lett az elnök. A múlt héten történt, sokan átéltük és benne van, hogy egy fontos történelmi fordulópont fordulópontja volt ez az átaludt éjszaka. Mi történt aznap este? És hogyan jutott el idáig a világ legnagyobb demokráciája? Egyáltalán mekkora meglepetés volt Donald Trump győzelme és mi sülhet ki ebből? Egy furcsa év befejezése volt az idei amerikai elnökválasztás.

Tovább
6 komment

Így működik az amerikai elnökválasztás, avagy első szavazásom története

2016. november 08. 16:11 - Hello Magyarok!

 unnamed_9.jpg

PrehryFarkas

Jelentem, ma reggel - másfél óra sorban állást követően - eleget tettem friss állampolgári kötelességemnek és leadtam életem első amerikai elnökválasztási szavazatát egy dél-kaliforniai választókörzetben. De kire? Vagy inkább mire? Clinton vagy Trump? Miért? És hogyan? Ezekre a kérdésekre válaszolok ebben a bejegyzésben, de terveim szerint segítek még a kulisszák mögé is betekinteni, ugyanis önkéntesként is részt vettem a mai elnökválasztásban.

Tovább
19 komment

Mi kerül a bőröndbe? - Ezekből spájzolnak be a külföldön élő magyarok

2016. november 02. 08:50 - Hello Magyarok!

kiemelt2.jpg

HM!-összeállítás

A jó kis hazainak nincsen párja. Így vannak ezzel a HelloMagyarok! szerzői is, akik külföldön élve is - bizony - néhány dologból a hazaira esküsznek.

Most pedig nekünk is megmutatják, miből vásárolnak be minden egyes alkalommal, amikor hazalátogatnak. 

Tovább
76 komment

Tabut döntünk! - Meleg helyzet Katarban

2016. október 24. 19:50 - Hello Magyarok!

9191339532_c5df4de331_k.jpg

Satyrant

Mind a legtöbb arab államban, úgy Katarban is az alkoholfogyasztás mellett a homoszexualitás is illegális, és korbácsolással, de akár több évig évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. S bár a tiltások országában szégyelni- és titkolnivaló, a melegség mint tabutéma már itt is gyakorta előbukkan. De csak ritkán a nyilvánosság előtt!

Tovább
9 komment

Ha egy tök jó programra vágysz...

2016. október 22. 08:05 - Hello Magyarok!

Vajda Bálint

Ha ősz, akkor tökfaragás! Legalábbis Amerikában biztos, hogy az októberi programok egyik legnépszerűbb hagyományáról van szó. Tavaly még csak szűk családi körben, idén már egy kicsivel nagyobb társaságban volt módunk próbára tenni kreativitásunkat. Az eredmény kideríthető az alábbi time-lapse videó megtekintésével. Jó faragást, így az utolsó percekre!

Tovább
Szólj hozzá!

Hagyd a gyereket játszani! - Öt évünk a finn óvodával

2016. október 19. 13:27 - Hello Magyarok!

14555668_10154634211078276_846097934_n.jpg

Vilisics Feri

Leányunk nem kisbaba már: kijárta az óvodát, és pár hónapja már iskolába jár. A finn óvodában/óvodával töltött öt év során egészséges, nyelveken beszélő "nagylány" lett a szinte járni-beszélni is alig bíró babából. Mindeközben mi magunk, a felnőttek is beilleszkedtünk a szülői szerepbe illetve új lakóhelyünkön sem mozgunk idegenül többé. Akárcsak az új közegbe kerülő gyermek, úgy a költözéssel új közegbe kerülő felnőtt is sok kihívással néz szembe. A tanulás és beilleszkedés útját együtt tettük meg, kéz a kézben.

Mindeközben felmerült bennem a kérdés, vajon lehet-e a finn óvoda az alapja mindannak, ami jó a finn társadalomban?

Tovább
1 komment