Balinéz furfang, avagy gyors segítség turistáknak

2016. február 02. 00:53 - Hello Magyarok!

57793817455769bb6047o.jpg

Harmincz Rita

Ki ne tartana attól, hogy át fogják verni, vagy adott esetben megtámadják, ha utazik. Ázsiában különösen érdemes erre figyelni, még Balin is. Összegyűjtöttem nektek azokat az átveréseket, vagy helyzeteket, amire Indonézia ezen szigetén érdemes figyelni. Ha ezen kívül te tapasztaltál mást, köszönöm, ha megosztod velem, így kiegészítve ezt a posztot.

Pénzváltás Kután

Tegyük fel, hogy a dollár átváltási árfolyama 13 800 rúpia. Egyes váltóhelyek 14 700-at ígérnek. Van egy utca Kután, ahol mondjuk 10 pénzváltóból 7 ezt ígéri. Ezekben a pénzváltókban a váltó ritkán van egyedül. Gyakran odatéved egy másik "bámészkodó" helyi, aki szinte fel sem tűnik elsőre. A pénzváltós megkérdi, mennyi dollárod van, majd mosolyogva beüti a számológépbe, hogy mennyit fogsz érte kapni rúpiában. Csillog a szemed, jessz! Tényleg nem átverés. De itt kezdődik a csavar.

A pénzváltós 50 vagy 20 ezres címletekben számolja ki neked a több milliós rúpia összeget. (Indonéziában 100 000 rúpia a legnagyobb címlet.) Kis kupacokat képez, majd leteszi a pultra. Hagyja, hogy te is megszámold, de minden alkalommal, miután te hozzányúltál egy-egy kupachoz,  és rendben találtad az összeget, ő is hozzányúl újra. Nálam ez volt az, ami gyanút ébresztett. Ötször számoltam át, de csak nem stimmelt. Valahogy mindig túl vékonyak voltak a kupacok. Odaadtam a barátnőmnek az egész pakkot, hogy számolja meg, ő messzebb állt a pulttól, így a váltófiú nem tudott hozzányúlni. Körülbelül a fele összeg volt a kezünkben. Kérdően nézek a váltófiúra, hogy akkor ez most mi, hol a többi, ő meg mérgesen nyújtja vissza a dollárt, hogy menjünk máshova váltani…

A trükk az, hogy amikor hozzányúl az általad megszámolt kupachoz, észrevétlenül beleejti az asztal alatt lévő fiókba a pakk felét. Annyira ügyesen és gyorsan mozog a keze, hogy a szem nem is tudja követni ezt a bűvésztrükköt. Az újonnan idelátogató turistának pedig fogalma sincs, hogy egy 50 ezer rúpiákból álló milliós összegű pénzhalomnak milyen vastagnak kellene lennie.

scam2_1.png

(Fotó: Harmincz Rita)

Batur-hegy túra

Hogy ez valóban igazi átverés-e, nem tudom, de érdemes körültekintőnek lenni. Batur hegyére több száz turista jut fel naponta, hogy a napfelkeltét megcsodálja. Ubud környékén szinte keresni sem kell az erre szakosodott irodákat, mert az utcán szólítanak le, hogy ezt a túrát borsos áron eladják neked. Azt mondják, helyi vezető nélkül nem mehetsz fel. Mindenki ezt mondja. Nem engedélyezett. A Batur mászáshoz helyi vezető kell és kész. A helyi nem elég, hogy balinéz, de Batur környéki kell, hogy legyen. A helyi idegenvezetők, ha látják, hogy egyedül vagy, megszólítanak, de elég annyit mondanod, hogy ahhoz a csoporthoz tartozol ott elöl, és már mehetsz is felfelé a többiek után. Magához a túrához valóban nem szükséges vezető, mert könnyű, kiépített, te magad is könnyedén feltalálsz a csúcsra. Ehhez azonban érdemes átgondolni, hogy mennyire vállalod be az éjszakai motorvezetést, hiszen célszerű hajnali fél 4-re odaérni a kijelölt kezdési ponthoz.

scam3.png

 (Fotó: Harmincz Rita)

Besakih anyatemplom túravezető

A templom első bejáratához érkezve elmondják neked, hogy helyi túravezető nélkül nem mehetsz körbe. Ezért 100 000 rúpiát kérnek (kb. 2 000 Ft). Neked csak annyit kell mondanod, igaz többször is, hogy nem kéred ezt a szolgáltatást. Nem lesznek boldogok, de előbb-utóbb békén hagynak. A belépő 30 000 rúpia (kb. 600 Ft), ezt az erre hivatott helyen fizesd be, hogy jegyet is kapj. Ezután a benti részen több helyi vezető is odamegy majd hozzád felajánlani a szolgálatait. Higgadtan mondj nemet. Itt már csak 20 000 rúpiát kérnek (kb. 400 Ft). Persze érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e ennyi pénzt kiadni azért, hogy jó pár érdekességet megtudj a templomegyüttesről. Nem kötelező tehát helyi vezetőt fogadni. Ez az átverés.

scam4.png

 (Fotó: Harmincz Rita)

Tengerparti fiúk

Főleg Kuta és Amed partjainál vannak jelen. Különös ismertető jelük, hogy jóképűek és izmosak, szörfleckéket, snorkeling (könnyűbúvár) felszerelést és egyéb szolgáltatásokat ajánlanak különösen egyedülálló hölgyek számára. A flörtből sokszor románc lesz, aminek mindig az a vége, hogy a külföldi fizet. Kezdetben csak vacsorát, városnézést, majd ruhákat, motorbiciklit, vagy adott esetben akár még házat is. Persze sok esetben a hölgy erről mit sem sejt. Mindig van valami indok, hogy épp mire kell a pénz. Beteg az édesapám, kölcsönt vettem fel, baleset történt és nincs pénzünk a kórházi kezelésre. Gyakran a külföldit haza is viszi a helyi fiú, és megmutatja milyen szerény körülmények között él (sokszor nem is a saját háza, hanem rokoné), és saját, beavatott feleségét (!) testvérként mutatja be. Így is pénz állhat a házhoz! Több olyan esetet is hallottam, amikor a külföldi lány már hazament, de otthonról küldte a pénzt, miközben annak tudatában volt, hogy balinéz párja hűségesen várja a következő látogatást.

scam.png

 (Fotó: Harmincz Rita)

Masszázs a parton

Szinte biztos, hogy ha kifekszel a partra pár perc sem telik el anélkül, hogy egy helyi asszony ne menne oda masszázst ajánlani. Mielőtt elfogadod a szolgáltatását, érdemes tisztában lenni vele, hogy az ő áraikon ajánlott masszázs profi változatát hasonló áron (100 000 rúpia) igényelhetjük valódi szalonban. Én is kipróbáltam, figyeltem őket munka közben, és az a tapasztalatom, hogy több olajat használnak el, mint én főzéshez, és inkább csak simogatják a testet, ami persze nyugtató is lehet, ha épp erre vágysz.

Megállít a rendőr

Balit úgy érdemes felfedezni, hogy motort bérelsz és körbejárod a szigetet. Kalandos, olcsó és szabadságot ad. Érdemes nemzetközi jogosítvánnyal készülni, habár ha megállít a rendőr, majdnem teljesen mindegy, hogy van-e ilyened. A korrupció Indonéziában, sajnos nagyon sok helyen, így Balin is jelen van. Ahhoz, hogy valaki rendőr legyen, több millió forintnak megfelelő összeget fizet ki az iskolára, amíg odajut, hogy valóban rendőr lesz. Miután pedig sikerült, azon lesz, hogy ezt a pénz valahogyan visszateremtse. A külföldinek mindig nagyon sok pénze van - gondolják - így ez jó módszer az évekig csak kiadott pénz visszaszerzésére. Ha kiszúr a rendőr, valószínűleg meg fog állítani. Ha pedig megállított, biztosan fog találni valamilyen indokot, hogy miért fizess neki. Ilyenkor a legjobb, ha a zsebedben mindig van némi aprópénz (mondjuk 50-100 000 rúpia), amit odaadsz neki, hogy tessék, ennyi van nálad. Nagy valószínűséggel el is fogadja, és mehetsz tovább utadra.

153533565324468fd5o.jpg

(Fotó: Flickr/Brian Bennett)

Metanol mérgezés az araktól

Az arak Bali “pálinkája”. Pálmaborból főzik, és 3 féle erősségben kapható. Mindenképpen érdemes megkóstolni, de jól válaszd meg, hol teszed ezt. Az arakot Bali Merita falujában készítik, ez Amed közelében található. Értesüléseim szerint Gili Trawangan szigetén többször előfordult, hogy bizonyos szórakozóhelyeken az arakot metanollal keverték. Érdemes tehát vigyázni vele!

2445093567fc4ab45c45o.jpg

(Fotó: Flickr/Philip Kendall)

Rosszul adnak vissza a boltban

Ezt nem direkt csinálják. Az a tapasztalatom, hogy több pénztárosnak is nehézséget okoz a visszajáró pontos kiszámolása. Mindig számold meg, hogy mennyit kapsz vissza!

Veszély a motoron

Déli területeken, Kután és Canggu környékén hallottam egy esetet. De Ubudban is nemrég történt egy hasonló. Cangguban éjszaka egyedül motorozott egy lány, és a mellette levő motorról átnyúlva letépték a táskáját. Ubudban pedig az utcán sétáló lánynak a válláról tépték le majdnem a táskáját hasonló módszerrel. Az ilyen esetek persze bárhol megtörténhetnek, engem is így raboltak ki Vietnámban, de mindig jobb elővigyázatosnak és felkészültnek lenni. A legjobb, ha sötétedés után már nem mászkálsz egyedül az utcán. Ez a világ bármely területére igaz.

14712163944053f5a2a36k.jpg

 (Fotó: Flickr/Meags)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Balinéz furfang, avagy gyors segítség turistáknak

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr218346872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása