Johnny Weissmüller, az igazi Tarzan

2016. január 11. 18:16 - Hello Magyarok!

A Bánságban születtek - 4. rész

tarzantheapeman1932trailerjohnnyweissmuller2.jpg

Laslavic Tímea

Ki ne ismerné a híres Tarzan filmeket? Évtizedekkel ezelőtt hatalmas sikerrel vetítették őket világszerte. De arról már kevesebben tudnak, hogy a főszereplő alakítója, Johnny Weissmüller a ma Romániához tartozó Bánságban született.  Sok ottani személyiség merült feledésbe az évtizedek vagy évszázadok során, Johnny Weissmüller azonban nem tartozik ezek közé. A temesváriak zömének egyáltalán nem ismeretlen a neve, még akkor sem, ha turisztikai szempontból mindez szinte teljesen kiaknázatlan a városban. (De erről majd később.)

Johnny Weissmüller 1904. június 2-án látta meg a napvilágot Szabadfalun (német nevén: Freidorf). Akkor még különálló település volt, ma azonban Temesvár egyik kerülete.  Az ottani katolikus templomban fekete-fehéren szerepel a nyilvántartásban (magam is láttam), hogy  Weissmüller Johannt itt keresztelték meg. Sváb családból származott, ezért otthon a Hansi névre hallgatott, az Egyesült Államokban azonban, ahová a szüleivel együtt vándorolt ki még csecsemőkorában, már Johnnyként lett világhírű. Tarzán figuráját többen is játszották az évtizedek során, de jellegzetes Tarzan kiáltásával a szakemberek szerint az ő alakítása volt a legsikerültebb.

Erre a páratlan sikerre utal annak a dokumentumfilmnek a címe is, amelyet egy neves temesvári rendező, Florin Iepan készített róla 2004-ben : Az első, az egyetlen, az igazi Tarzan (The one, the only, the real Tarzan). Ebből a filmből derül ki többet között az is, mi volt az oka annak, hogy Johnny Weissmüller sosem vallotta magát temesvárinak: amerikai születésűnek kellett lennie ahhoz, hogy az Egyesült Államokat képviselhesse az úszóversenyeken. Elsősorban ugyanis sportoló volt. Így tehát a keresztlevelét meghamisította, az 1924-es párizsi olimpián pedig példáulaz öccsének, a már Amerikában született Peternek a születési bizonyítványát használta. Az öt olimpiai arany (úszás) és egy bronz (vízilabda) érem mellett ötvenkétszer lett amerikai bajnok és hatvanhét világrekordot úszott. Ő volt például az első, aki a 100 méteres távot egy percen belül teljesítette.

johnyweissmullerpublicity_2.jpg

Johnny Weissmüller 190 cm magas volt (Fotó: Wikimedia Commons)

Weissmüller hatszor is megnősült. Három gyermeke volt, ketten közülük meghaltak - az egyik még kiskorában. A lánya, Wendy az Egyesült Államokban él. A fia, a 2008-ban elhunyt Johnny Weissmüller Jr. 2004-ben, az édesapa születésének 100. évfordulója alkalmával elfogadta Temesvár meghívását Tarzan alakítójának a megünneplésére. Ekkor leplezték le Szabadfalun azt az emléktáblát, amelynek a színész szülőházára kellett volna kerülnie. A tábla ugyanis sajnálatos módon egy másik épület homlokzatán lett elhelyezve, az eredeti épületet ugyanis - amely az emléktáblával ellátott ház mellett állt - már évtizedekkel ezelőtt lebontották és egy másikat húztak fel a helyére. Annyi a valós alapja az egésznek, hogy a szülőház úgy néz(het)ett ki, mint az, amelyen az emléktáblát elhelyezték. (Minderről a fentebb említett dokumentumfilmben szomorú felvételek tekinthetők meg.) Mi több, a ház tulajdonosa hamarosan el is távolította a márványlapot, majd újságírói megkeresésre azt mondta: megunta már, hogy a turisták be-becsengetnek hozzá és állandóan hazudnia kell. Közben azt is hozzátette, hogy a városvezetéstől ezért cserébe legalább annyit elvárt volna: ne kelljen fizetnie adót a házra. Nemrég azonban arról kezdtek el tárgyalni a temesvári polgármesteri hivatalban, hogy szobrot állítanak neki és az majd a most éppen teljes felújítás alatt lévő történelmi városrészbe, központi helyre kerül majd: Johnny Weissmüller Csitával, a filmbeli híres majommal együtt lett elképzelve. Ezek azonban egyelőre még csak tervek.

021janeandtarzantheredlist1.jpg

Jane, Tarzan, Csita (Fotó: theredlist.com)

Az első Johnny Weissmüller-filmet 1929-ben forgatták, de az igazi sikert az 1932-ben forgatott Tarzan, a majomember című film hozta meg.  Ezután további tizenegy Tarzan-filmben volt még főszerepe. Nagy karriere ellenére élete végére igen elszegényedett a rossz üzleti döntései és a fényűző életmódja miatt. 1984. január 20.-án, 79 éves korában mindenkitől elhagyatva hunyt el Acapulcóban. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: A Bánságban születtek - IV. rész: Johnny Weissmüller, Tarzan alakítója

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr178262452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása