Camorra, Cosa Nostra és társai, avagy mit kell tudni a délolasz maffiáról?

2017. június 08. 16:02 - Hello Magyarok!

89466582.jpg

Schatz Roberta

Ha csak annyit mondunk elöljáróban, hogy akad olyan délolasz maffiaszervezet, amelynek 2013. évi bevétele túlszárnyalta a McDonald’s és a Deutsche Bank együttes évi bevételét, több mint 53 milliárd eurót, az olasz GDP 3,5%-át, akkor máris további izgalmas kérdések merülhetnek fel a világ első ismert maffiaszerű szervezett bűnhálózatáról. Következzen hát egy kis dél-olaszországi maffia körút, amelynek végén pár kérdésre választ is kaphatunk.

Ha szervezett bűnözés, akkor maffia, ha maffia, akkor mindenkinek A keresztapa című film ugrik be elsőre. De miért is keresztapa a keresztapa? Nagyon egyszerű oka van. Olaszországban a család szent. A család ellen nem kell a bíróságon vallani, a családtagot nem jelenti fel az ember, mint egy egyszerű szomszédot, ha éppen valami nem tetszik. És ha születési alapon nem vagy családtag, akkor sincs semmi baj; arra való a keresztszülőség. Akit a keresztapa egyszer keresztvíz alá tartott, annak utána egy életen át figyeli a sorsát, támogatja anyagilag, és ha bármi történik, keresztapa ott van és segít, hiszen már családtag. Aztán majd talán ő is kér egy kis szívességet, de lehet, hogy ez a nap sosem jön el. A hagyományosan összetartó olaszoknál a családtag az első mindenekfelett! 

17097381065_6589fcdffc_o.jpgMarlon Brando, a keresztapa (Fotó: Flickr/Steve Troughton)

A szervezett bűnözés a születéstől a halálig tartó időszak, és az élet minden területén jelen van. Sőt, még a halál után is, hiszen az egyik legjövedelmezőbb üzlet itt Dél-Olaszországban a temetés és a hamvasztás. Soha nem gondoltam volna, hogy én is ennek kapcsán kerülök valaha is kapcsolatba a maffiával. Elég bizarr történet, de igazán ez adott ihletet arra, hogy (amennyire itt ez egy idegennek lehet) behatóbban foglalkozzak a működésükkel.

Történetem dióhéjban annyi, hogy amikor anyukám a világon a legboldogabb volt, mert minden kívánsága teljesült itt Olaszországban, egyik reggel többé nem ébredt fel. Mit kezd az ember lánya olyankor, amikor egy halottal van egy szobában külföldön? Nem untatok senkit a részletekkel, hogy hiába EU-s egyezmények és biztosítás, az olasz bürokrácia bizony nem könnyíti meg semminek a hivatalos menetét. És ekkor kaptam egy telefonszámot egy ismerőstől. Azt mondta, ne kérdezz semmit, hívd fel, Luca majd elintézi. És Luca elintézte. Egy szemmel látható összegért 4 nap alatt elintézte azt, amit az olasz hatóságok legjobb esetben is 2 hónap határidőre vállaltak. Fogta a mobilját este fél 11-kor, és annyit mondott: „Én vagyok. Igen, a szokásos, csak ez most külföldi… Oda kellene szólni Rómába a követségre is, hogy faxolják át a papírokat az irodámba”. Annyira meghatódtam azon, hogy Luca milyen rendes, hogy teljesen el is felejtettem, hogy igazán a szemmel látható összeg miatt rendes. Mindegy, a lényeg, hogy azóta is jóban vagyunk, és én csak sokkal később tudtam meg, hogy kivel barátkoztam össze.

maxresdefault_2.jpgA Santa Corona Unita szervezet címere (Fotó: youtube)

A pugliai maffia neve Sacra Corona Unita. Mint a többi másik 3 (a nápolyi Camorra, a szicíliai Cosa Nostra, és a calabriai ’Ndrangetha) maffiaszervezetnek, nekik is a drog,- fegyver, - és emberkereskedelem a fő profiljuk. Ezeken kívül persze van minden más: zsarolás, csempészés, temetés, hamvasztás (ennek a feje Luca) és a gyilkosság is bőven belefér a profiljukba. A Sacra Corona Unita viszonylag fiatal szervezet. 1981 karácsony estéjén alakult, amikor is Raffale Cutolo megbízta Pino Lanellat és Alessandro Fuscot, hogy a nápolyi Camorra mintájára hozzanak létre az olasz csizma sarkán is egy szervezetet. A nevük akkor még Nuova Camorra volt, Bari központtal. Az első don pedig Giuseppe Rogoli, aki biztos kapocs volt a ’Ndranghetához, a calabriai szervezethez. (Nehezen állom meg, hogy ne írjak a kedvenc szervezetemről, a ’Ndranghetáról, mert női szívemhez ez a szervezet áll legközelebb, de haladjunk csak szépen sorban.)

A Sacra Corona Unita (SCU) egy hierarchikus szervezet, amelynek a legalján a camorristi (katonák) állnak, felettük a sgarristi (végrehajtó), majd az evangelisti és végül a trequartino szintű tagok (az én „barátom” Luca is büszke trequartino). A szervezet feje a crimine. A SCU a mai napig Albánia közelségéből profitál a legjobban. Nem hivatalos adatok szerint kb. 1 millió albán érkezett a pugliai partokra a nyolcvanas években, nagy részük maradt is a területen, ezért lehet ma is nagyon sok albán szót hallani lépten-nyomon. A szembeszomszédom is egy Entira nevű albán lány, aki épp második gyerekét várja a szintén albán férjétől, akivel 7 évvel ezelőtt költöztek ide. A férj az építőiparban érdekelt, állítólag „csak” kőműves, de itt a környéken mindenki tisztában van vele, hogy Murenóval nem jó ujjat húzni. Puglia fő bevételi forrása az egyre növekvő idegenforgalmon kívül (a Wizzair Budapestről is elég baráti áron elrepít Bariba egy óra alatt) az olajbogyó-termelés. Mint ahogy a Cosa Nostra Sziciliában a zöldség-, de főleg a paradicsomtermelésre, úgy Pugliban a SCU az olajbogyó-termelésre tette rá a kezét. A szervezet 47 klánból és kb. 2000 alszervezetből áll. A legnépesebb egysége Bariban van, és a területet felosztották a következők szerint:

  • Camorra Barese (nem keverendő a nápolyi Camorrával), ők Bari Vecchia részen vannak.
  • Carbonara-Ceglie
  • Japigia
  • San Pasquale
  • San Pio
  • San Paolo

Ezek Bari kerületei, ahol a leginkább „értékes” terület a kikötő és annak környéke. Megnyugtatásul mondom, hogy turistaként ebből az egészből semmit nem lehet észrevenni, és igazán jó szívvel ajánlom bárkinek, hogy a szabadságát Pugliában töltse, mert álomszép. A SCU a legkevésbé ismert és a legkevésbé befolyásos szervezet az öt (Banda Della Maguana, Camorra, Ndrangheta, Cosa Nostra, SCU) közül. Az állandó belső viszályok miatt talán a leggyengébb is. Most éppen egy új irányzat képviselői gyengítik belülről, ők a Sacra Corona Libera, akik felrúgnak minden eddigi hagyományt. 

Melyik az a szervezet, amelyiknek a 2013-as évi bevétele túlszárnyalta a McDonald’s és a Deutsche Bank együttes évi bevételét, összesen több mint 53 milliárd eurót? Ez az összeg az olasz GDP 3,5%-a, amit a calabriai Ndrangheta lapátolt össze. Ez a tetemes pénz leginkább drogkereskedelemből és hulladékfeldolgozásból gyűlt össze. Persze itt ne a háztartásokban kidobott tejeszacskóra és májkrémes konzervdobozra gondoljunk, hanem az atomhulladékokra és a nukleáris szemétre. A ’Ndrangheta szereti „tisztán tartani” a kezét, méltó maradni a nevéhez, ezért is ez a szervezet a legkevésbé erőszakos, a legritkább esetben folyamodik gyilkossághoz. Emiatt az olasz hatóságok viszonylag veszélytelennek tartották, legyőzésére rá se hederítettek, ami oda vezetett, hogy mára a ’Ndrangheta működteti a legerősebb, leggazdagabb és legkiterjedtebb hálózatot. Ez egy vérségi alapon szerveződött maffia, ami szinte lehetetlenné teszi a beépülést. Kizárólag házasság útján lehet bekerülni. A szervezet nem piramis jellegű, hanem ún. horizontális szervezeti struktúrájú. De nem ez az egyetlen, ami miatt nekem ők a kedvenceim, hanem mert a felépítésükben – más maffiákal ellentétben – a nők is komoly szerepet kapnak. A klán női tagjain keresztül tudnak beépülni iskolákba, közintézményekbe. Ebben a családban a nőknek teljesen egyforma jogaik vannak a férfiakkal. A beházasodottakat (férjeket, feleségeket és azok családjait) ’ndrinának hívják, és mindegyik ’ndrina teljes jogon felügyeli a saját területét, ami általában egy kisebb város vagy falu. De mit is jelent a nevük? A görög andragathía, hősiesség szóból eredhet, vagy az andrágathosból, ami viszont jó embert, úriembert, galauomót, azaz gentlemant jelent. Az úriemberségbe valahogy mégis jól belefér a kokain és az abból származó mérhetetlen gazdagság. Nem tudom, biztos megnézték a Scarface-t, és látták, hogy Al Pacinónak is milyen szép arany szobrai meg szökőkútjai vannak otthon… A végét azonban nem nézték meg, mert akkor kezdtek jönni a migránsok Calabriába, és hirtelen nem értek rá… (Itt most teszek egy kis kitérőt Riacéra, arra a településre, ami példaértékűen kezeli a migráns-kérdést. Ez a kitérő a történet szempontjából fontos.)

Calabriában létezik egy hely, a neve Riace. Pár évvel ezelőtt egy tipikus calabriai, elnéptelenedő település volt, ahol kb. 100 ember élt, ennek 70%-a 65 év feletti. Bezártak az iskolák, a fiatalok elköltöztek, munkalehetőség nem volt, maradtak az elhagyott házak és az ablakon kibámuló idősek. Annyira Isten háta mögötti hely lett, hogy már a maffiát sem érdekelte. Ekkor a városka polgármestere, Domenico Lucano gondolt egyet és úgy döntött, megmenti a helyet a teljes pusztulástól. Befogadott 3000 menekültet, akiknek képzést és lakhatást biztosított. A menekültek először nyelvet tanultak, majd megkapták az elvándorolt emberek hátrahagyott házait, amelyeket csak ki kellett pofozni. Újra nyitottak az iskolák, és az egész program annyira sikeres volt, hogy tavaly a Times magazin Domenico Lucanót beválasztotta az 50 legnépszerűbb ember közé. Sőt, Angela Merkel ez év elején az otthonában fogadta egy beszélgetésre. És mi történik Calabriában, ha egy hely hirtelen népszerű lesz és pénzt néznek ki belőle? Ugye tudjuk már.. Igen, a ’Ndrangheta első lépése az volt, hogy életveszélyesen megfenyegette Lucanót. A polgármester családja (felesége és 2 gyereke) ma is valahol északon él biztonságban. Csakhogy Riace és ez a program már túlnőtt a maffián. Már nem lehet lenyúlni az EU-s pénzeket, és Lucano annyira „valaki” lett, ennek az egész programnak a képviselőjeként, hogy maffia körökben kiérdemelte az "érinthetetlen” nevet. Szép történet, de persze nem fenékig tejfel ez sem. Az elhagyott házakat, mint írtam, ki kell pofozni, fel kell újítani. Na és ki az egyetlen család, aki elvállalja az építkezéseket? A jó öreg ’Ndrangheta. A barátnőm vett ott egy házat. Szép nagy ház, 3 emeletes, tengerre néző, kertes, csak a felső két szint teljesen beomlott, és a földszintet is fel kell újítani. Gondolta, (innen Pugliából, ahol a SCU ilyen piti dolgokkal nem foglalkozik), hogy hív egy kőművest, (vagy inkább hármat, mert ismeri az olasz munkamorált), és majd szépen felújíttatja a házat. El is jött szépen mind az összes kőműves, és mint a verset, úgy elmondták a betanult szöveget, hogy sajnos ők nem vállalhatják el a munkát, de hívja fel Giannit, aki majd elmondja, hogy lesz neki lakható háza. Gianni másik neve ’ndrina… A ’Ndrangheta család sosem engedne ki a kezéből egy ilyen területet, ahol legalább 3000 lakást kell felújítani, és van is rá pénz.

420938961_985ea73f2a_o.jpgFotó: Flickr/James Byrum

Ha az olasz maffiáról beszélünk, semmiképpen nem lehet elsiklani a politikai összefonódások mellett. Erre közvetlen rálátásom nincs, de az olasz sajtóból tájékozódhatunk arról, hogy nagyon komoly tüntetések vannak a maffia ellen. Kb. egy éve letartóztatták a „Halak királyát”, Franesco Mutót, aki a ’Ndrangheta egyik legfontosabb klánvezetője. A Muto-klán tartotta kézben a Nápolytól 100 km-re fekvő Cetraro térség kábítószer- és halkereskedelmét. De a 2006-os világbajnok focistát, Vicenzo Iaquintát is azzal vádolják, hogy segítette a ’Ndranghetát abban, hogy Észak-Olaszországban terjeszkedjen. Közismert tény, hogy a Berlusconi-médiabirodalom a Cosa Nostra támogatásával épült ki, amiért cserébe az olasz miniszterelnök állami üzleteket biztosított a maffiának. Amiért viszont a maffia biztosította Berlusconinak a szavazati többséget Szicíliában.  

A végtelenségig lehetne sorolni, hogy miben és hogyan fonódik össze a maffia az olasz hétköznapokkal, sokak szerint a maffia nélkül az egész ország elsüllyedne a Földközi-tengerbe. Egy biztos, ha az olasz kormány komolyan gondolja a meghirdetett antimaffia programját, akkor először a saját háza táján kell söprögetnie.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

 Eredeti cikk: Camorra, Cosa Nostra és társai, avagy mit kell tudni a délolasz maffiáról?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr7212577127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása