A magyar-horvát focimeccs magyar indentitásalakító ereje

2019. április 01. 22:00 - Hello Magyarok!

magyarorszag_valogatott.jpg

PrehryFarkas

Mi köze van a néhány nappal ezelőtti magyar-horvát Európa-bajnoki selejtező focimeccsnek a külföldön élő magyar gyermekek identitásához? Milyen lehetőségek rejlenek egy jól megtervezett magyarországi látogatásban, hogy gyermekünkben kényszer nélkül felébresszük a magyarságtudatot? És egyáltalán mi lehet a szülő szerepe a gyerekek önazonosságának megtalálásban? Nos, ezekre a kérdésekre próbál választ adni ez a rövid szösszenet, melyhez az ihletet, a legutóbbi, március végi hazautazásom szolgáltatta.

Tovább
komment

Kultúrsokk: az elme izomláza

2017. november 15. 12:00 - Hello Magyarok!

juicy_hungarians_kultursokk.jpg

Kaplár Kata

(Figyelem, a cikk kizárólag tudományosan nem bizonyított állításokat tartalmaz!)

A kultúrsokk az olyan, mint az izomláz. Tudjuk, mi okozza: az izomlázhoz hasonlóan a kultúrsokk is akkor alakul ki, ha valami olyasmit csinálunk, amit előtte még sosem, vagy már nagyon régen nem. Másik országba, másik földrészre, másik kultúrába utazunk. Ilyenkor nem a combhajlító izmok vagy a bicepsz dolgozik a szokásosnál többet, hanem agyunk bizonyos részei. Ez alapvetően jóleső elfoglaltság, eleinte kifejezetten frissítő érzés megmozgatni a berozsdált sejteket. Ebben a szakaszban csodálkozunk rá a furcsa írásjelekre a plakátokon, a rossz oldalról érkező piros buszokra, az ismeretlen péksüteményekre és koktélokra, sóhajtozva nézzük a tengert, a hegyeket, a várost, a pusztaságot. 

Tovább
komment

Magyarnak lenni Amerikában 1905-ben és most

2017. november 13. 00:26 - Hello Magyarok!

usa_1905_strand_atlantiocean.jpg

PrehryFarkas

Vajon ma ugyanolyan kihívás magyarnak lenni (és maradni) Amerikában, mint száz évvel ezelőtt? Vajon a több mint egy évszázad alatt feltalált és időközben hétköznapivá vált találmányok (köztük az internet is) segítették, vagy éppen ellenkezőleg, inkább megnehezítették az idegenbe szakadt magyarság identitásának megtartását? Vajon az új hazában felnövő magyar gyerekek hogyan élték, és élik meg ma is nemzeti öntudatra ébredésüket? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat ez a nem éppen rövid, de talán annál inkább elgondolkodtató bejegyzés.

Tovább
komment

New Nordic Cuisine I. rész – Dánia-Koppenhága

2017. július 11. 11:18 - Hello Magyarok!

present.jpg

Populás László

Igazi foodie-ként, étel- és italrajongóként eldöntöttem, hogy bemutatom pár ország különleges gasztronómiai irányzatát, kiváló helyeit és beszámolok az élményeimről. Első sorozatomban az északi országok New Nordic Cuisine elnevezésű irányzatát ismertetem. Étel turisták, csatlakozzatok hozzám ezen az ínyenc utazáson!

Tovább
komment

Watt-tenger, Fríz-szigetek és Fekete Nap: Dánia ritkán említett természeti kincsei

2017. június 11. 15:51 - Hello Magyarok!

dania_foka_tengerpart.jpg

Könyves Viki

Ki tudja behatárolni a térképen a Fríz-szigeteket, vagy a Watt-tengert, na és Dániát? Na jó, az utolsó valószínűleg az emberek többségének (legalábbis európai viszonylatban) nem okoz különösebb problámát. Na de a másik kettő? Ki hallott egyáltalán róluk? Mert én nem, egészen addig, amíg egy egyetemi projekt során kénytelen voltam beleásni magam a témába, négy évvel Dániába költözésem után. Végül is, azt mondják, jobb későn, mint soha. De örülök, hogy erre is sor került, mert így betekintést nyerhettem az ország azon részébe, mely a maga egyszerűségében páratlan és felbecsülhetetlen. Ezzel az írással pedig ti is kicsit jobban megismerhetitek a Jütland nyugati parján húzódó, eleven ékszerdobozt. 

Tovább
komment

Camorra, Cosa Nostra és társai, avagy mit kell tudni a délolasz maffiáról?

2017. június 08. 16:02 - Hello Magyarok!

89466582.jpg

Schatz Roberta

Ha csak annyit mondunk elöljáróban, hogy akad olyan délolasz maffiaszervezet, amelynek 2013. évi bevétele túlszárnyalta a McDonald’s és a Deutsche Bank együttes évi bevételét, több mint 53 milliárd eurót, az olasz GDP 3,5%-át, akkor máris további izgalmas kérdések merülhetnek fel a világ első ismert maffiaszerű szervezett bűnhálózatáról. Következzen hát egy kis dél-olaszországi maffia körút, amelynek végén pár kérdésre választ is kaphatunk.

Tovább
komment

Az egy gyermek politika és annak következményei Kínában

2017. május 24. 10:58 - Hello Magyarok!

pupilsschoolchildrenredscarf159671.jpeg

Mindenttu Dóri

Kína népessége 1949 és 1976 között 540 millióról 940 millióra növekedett. A túlnépesedés elkerülése, lelassítása érdekében a kínai kormány bevezette az egy gyermek politikáját, ami egy 1979-től egészen 2015-ig létező államilag felügyelt és irányított családtervező program volt. A szabályozás értelmében minden családnak csupán egy gyermeke születhetett, elősegítve ezzel a gazdaság és az életszínvonal általános növekedését.

Tovább
komment

Amit szinte mindenki gondol Svájcról – és ahogy én látom

2017. május 21. 20:30 - Hello Magyarok!

svajc_csoki_hegy.jpg

Brigi

Három hónap délkelet-ázsiai utazás után visszavár Svájc, a mi kis nyugodt, falusi életünkkel együtt. Összesen hat hónap után térek vissza, ami pont elegendő idő volt ahhoz, hogy hiányozzon, és ismét újult erővel folytathassam a munkámat. Eljött az idő, hogy elinduljon egy cikksorozat a festői szépségű, Alpok közepén fekvő kis európai országról. Piros alapon fehér kereszt, kantonok, hegyek, völgyek, tavak. Legyen igaz, vagy hamis, rengeteg tévhit kering Heidi hazájáról, a csoki bölcsőjéről, Svájcról.

Tovább
komment

Milyen szuveníreket érdemes vásárolni Isztambulban?

2017. május 17. 10:06 - Hello Magyarok!

20161002124432.jpg

Orosz Joli

Isztambulból ajándékok nélkül hazajönni lehetetlen – és nem is kell. Eleve tervezzük úgy, ha a török nagyvárosba utazunk, hogy egy jelentősebb összeget költünk majd el a különböző üzletekben, boltokban vagy éppen a bazárban. Ha gyorsan le akarjuk tudni a szuveníreket, akkor most érdemes is abbahagyni ennek a cikknek az olvasását. De ha eredeti, különleges, mások által kevésbé ismert dolgokkal akarjuk meglepni barátainkat, családtagjainkat, ne adj' Isten  saját magunkat, akkor már mondom is, hogy melyik boltokba érdemes szerintem betérni Isztambulban.

Tovább
komment

Öt jó dolog Sanghajban, amit könnyű megszokni

2017. május 15. 16:40 - Hello Magyarok!

sor_sanghaj_lany.jpg

Csányi Barnabás

Egy európai embernek nem könnyű megszokni a kínai életet. Ha van hely, ahol ez mégis könnyebben mehet, akkor az Sanghaj. A világ egyik legnépesebb városa legalább annyira nyugatias, ami megkönnyíti az átállást, a gondolkozás megváltozását. És persze van jópár olyan dolog, amit érdemes gyorsan megszokni, mert sokkal egyszerűbb és könnyebb velük az élet Kínában. Ezek közül nézzünk ötöt, ami gyorsabbá, kényelmesebbé, egyszóval jobbá teszi az életet, ha az ember Sanghajban telepedik le.

Tovább
komment
süti beállítások módosítása