Utazási kérdezz-felelek: (majdnem) minden, amit tudni akartál Izlandról

2015. július 15. 11:10 - Hello Magyarok!

izland2.jpg

Az utóbbi pár hónapban minden social media felületet elárasztottak a mesés Izlandról szóló cikkek. Semmi bűnözés, itt a legjobb nőnek lenni, vicces polgármester, kiscicákkal fotózkodó rendőrök. Ennek tényleg nehéz ellenállni, és ha téged is sikerült behálózni a pufi madarak, égen táncoló sarki fény, és miniatűr lovak ígéretével, és éppen készülsz lefoglalni a repülőjegyedet, akkor biztos rengeteg kérdésed van az utazással kapcsolatban. Ezekre most megpróbálunk válaszolni.

izland1_1.jpg

MIKOR MENJEK?

Bármikor. Izland minden évszakban gyönyörű, de azért néhány dolgot mindenképpen figyelembe kell venni: mindig nagy rá az esély, hogy szikrázó napsütés helyett köd, vízszintes eső, és jeges szél fogad majd.

Ha eltekintünk a ténytől, hogy a napunkat itt nyáron is elronthatja a kiszámíthatatlan időjárás, mégis ez a legjobb időszak Izlandra látogatni. A napok végtelenek, éjfélkor még világos van, a természet minden színét megcsodálhatjuk, és sátrazás közben sem fagyunk jégkockává.

Télen a sarki fény zöldre és lilára festi az eget, de a napok nagyon rövidek, december végén már csak pár órányi napfényt kapunk, és a kedvezőtlen időjárás is sokszor teljes erővel tombol: az utakat teljes napokra is lezárják a hótorlaszok miatt, ezért a téli időszak nem a legmegfelelőbb az ország felfedezésére. Azonban, ha csak pár napod van két csatlakozó repülő között, ne hagyd ki a karácsonyi pompába díszített fővárost, ahol minden épület mesebeli mézeskalács-házra emlékeztet.

A tavaszi és őszi hónapokban még el lehet kapni jó időt, ha nyárhoz közeli időpont mellett döntünk. Északi fényt októbertől áprilisig láthatunk, így ha szeretnénk a legtöbbet kihozni az utazásból, ezek a hónapok lehetnek a legcsábítóbbak.

Az izlandi meteorológiai szolgálat honlapját itt tudod megnézni, hasznos segítség lehet.

izland3_1.jpg 
MENNYI IDŐRE MENJEK?

Hónapokat el lehetne tölteni a sziget felfedezésével, de a legtöbb ember ideje és pénze nem enged többet egy-két hétnél. Persze ennyi időbe is bele lehet sűríteni a legfontosabb látnivalókat. Az 1-es utat (főút a sziget körül) akár négy nap alatt is teljesíthetjük, de ki akarna rohanni, amikor minden bokor mögött találhatunk egy vízesést vagy egy meleg vizes medencét? Senki, ugye? Ezért inkább optimális tíz nappal, két héttel számolni. Reykjavíkban nehéz unatkozni, hiszen kiaknázhatatlan forrása a múzeumoknak és különleges bároknak, azonban a legfontosabb látnivalókat egy-két nap alatt fel lehet fedezni, így ha szorít az időnk, érdemes több napot a városon kívül, a természetben tölteni.

Egy dologban biztos lehetsz: teljesen mindegy mennyi időre érkezel, mindenképpen már a repülőn ülve azt fogod tervezgetni, hogy mikor tudsz visszatérni.

MILYEN RUHÁKAT VIGYEK?

Sok minden múlik azon, hogy mikor akarunk Izlandra látogatni, de néhány dologra minden évszakban szükségünk lesz: meleg ruhára, napszemüvegre és fürdőruhára.

Igaz, hogy egyre több fapados légitársaság indít járatokat Keflavíkra, mégis rossz hírünk van azoknak, akik a repülőn feladott csomag díján próbálnak spórolni: ez itt nem fog működni. Izlandon még nyáron is olyan hűvösek az éjszakák, hogy jobb feltúrni az egész ruhatárunkat a legmelegebb kabátokért és pulcsikért, ha nem szeretnénk a vakációnk nagy részét megfázással tölteni. Ha túrázni is tervezel (és miért ne tennéd?), akkor szoríts helyet a túrabakancsodnak is. Izlandon a legváratlanabb helyeken is találhatunk meleg vizes medencéket, ezért a legjobb, ha a fürdőruhánkat mindenhova magaddal viszed. Saját tapasztalat alapján állíthatjuk, hogy fehérneműben fürdeni vicces sztori, de egyáltalán nem jó ötlet.
 izland51.jpg

BÉRELJEK KOCSIT? 

A kocsibérlés egyenlő a teljes szabadsággal: akkor és annyiszor állsz meg, amennyiszer csak szeretnél. Nem sürget senki, nem kell másokra figyelni. Néhány dolgot viszont mindenképp észben kell tartani:

  • MINDIG legyen biztosításod. Soha nem tudhatod mi fog történni, és az utak állapota elég változó.
  • Egy kétkerék-meghajtású autóval probléma nélkül körbe lehet járni az 1-es utat, de ha ennél többet szeretnél látni, akkor négykerék-meghajtásra lesz szükséged. A kölcsönzésnél nem lehúzni akarnak, ha ezt ajánlják, a mellékutakon tényleg nagyon nehéz közlekedni, sőt néha folyókon, hókupacokon is át kell jutni. Inkább fizess többet, minthogy a semmi közepéről kelljen felhívni a mentőalakulatokat (feltéve persze, ha van térerő, mert általában nincs), és nekik fizetni a segítségért.
  • Mindig óvd a környezetet: biztos az utak császárának érzed magad a 4WD dzsipben, és nehéz ellenállni az offroadozásnak, de azért inkább mégse tedd. A mohának, amire éppen készülsz ráhajtani, ötven évbe telik, hogy újranőjön. Addigra már bőven nyugdíjas leszel.
  • Ha a tábla azt mondja, az út nem járható, akkor az tényleg nem járható. Vagy óriási hóhegyek zárják el a külvilágtól, vagy régóta nem javították ki az úthibákat: a lényeg, hogy felesleges azzal menőzni, hogy ráhajtasz, mert hívhatod megint a segélyszolgálatot.
  • Mindig tudd, hogy hol a következő benzinkút. Ha már alig maradt benzin a tankban, tankolj a biztonság kedvéért, a legközelebbi benzinkút lehet, hogy 100 kilométerre van.

Ha nincsen jogosítványod vagy elég megtakarított pénzed kocsit bérelni egy egész hétre, a szervezett buszos túrák is jó megoldást jelentenek. Igaz, hogy a teljes szabadságról le kell mondani, de helyette kapsz jól képzett túravezetőket, akik úgy ismerik Izlandot, mint a tenyerüket, és mindenféle gusztustalan poénnal szórakoztatnak.

Az útviszonyokat itt tudod csekkolni.
 izland4.jpg

SARKI FÉNY: HOL? MIKOR?

Hát, ez nehéz kérdés. Sok mindennek kell ahhoz együtt állni, hogy ezt a csodát láthasd.

Először is, sötétnek kell lennie. Ezért a legnagyobb esély elkapni az északi fényt október és április között van. A nyári hónapokat felejtsd el. Ha teljes pompájában akarod megcsodálni, akkor természetesen hagyd magad mögött a város fényeit. A sarki fény túrákat legtöbbször a Þingvellir Nemzeti Parkba szervezik, hiszen közel van Reykjavíkhoz, mégsem zavarják meg a fények az élményt.

Másodszor, az égnek tisztának kell lennie. Ezért az utazás előtt már hetekkel elkezdhetsz bébikecskéket áldozni az északi isteneknek, mert elég trükkös dolog teljesen felhőmentes eget kifogni. Ezért mindig számíts a legrosszabbra, így háromszor annyira fogsz örülni, ha mégis meglátod a zöld fényeket.

MÉG EGY PÁR FONTOS DOLOG:

Elég régóta élünk, és utazgatunk Izlandon ahhoz, hogy egy pár jó tanácsot adhassunk az út előtt: a legfontosabb telefonszám, amit mindig tarts észben: 112, az általános segélyhívószám. Ha bármi baj történik, ezt tárcsázd. A másik nagyon fontos dolog: tiszteld ezt a csodálatos környezetet. Órákig lehetne arról papolni, hogy mennyire törékeny minden, és mennyi időbe telik a természetnek regenerálódnia egy pár pillanat alatt elkövetett pusztítás után, de ezt mindenki magától is jól tudja. A szemetet tartogasd a következő szemetesig, és csak ott dohányozz, ahol engedélyezik. Nincs szomorúbb látvány egy eldobott cigicsikknél a gejzírek közelében.

1643802401653ee931f49k.jpg

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Utazási kérdezz-felelek: (majdnem) minden, amit tudni akartál Izlandról

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr677629744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása