10 dolog, amit látnod kell New Yorkban

2016. március 21. 00:21 - Hello Magyarok!

17126406446_860632ef53_k.jpg

Gál Kati

Ha azt mondom, New York, van egy olyan érzésem, hogy az Empire State Building, a nyüzsgő utcák, és különféle pizza szeletek jutnak eszedbe. De most nem New York City-ről beszélek, hanem New York államról. Ebben a hatalmas amerikai államban elég sok lélegzetelállító látnivaló és érdekesség van – a Niagara-vízesésen kívül is. Lássuk a 10 legjobb dolgot, amit nem hagyhatsz ki New Yorkban: 

1. NIAGARA-VÍZESÉS

Jó, hát akkor kezdjük a legnyilvánvalóbbal, mert a hatalmas tömeg és turista-feeling ellenére kihagyhatatlan és fantasztikus a Niagara-vízesés. Ha már itt vagyunk, nézzük meg a kanadai oldalt is, és bár nem a legolcsóbb, fizessünk be minden hajókázásra és barlangtúrára. 

2. WATKINS GLEN STATE PARK

A park a Finger Lakes régióban, a Seneca-tó mellett, Watkins Glen falunál található. Nagyon sok ismerősöm javasolta, de igazából csak legyintettem: ’"Ez New York. Szegények, nem tudják, mi a jó!" és a csodás képeket látva sem hittem nekik. Nagyon meglepődtem, mert ami elém tárult, az egy mesebeli varázslat. A park tulajdonképpen egy szűk szurdok, melyet még a jégkorszakban vájt ki a Glen-patak. Ennek köszönhetően egy szinte véget nem érő vízesés-hálózat alakult ki, ami minden lépésnél újabb meglepetést okoz a látogatóknak. Ki ne hagyjátok!

3. LAKE GEORGE

A Lake George (György-tó) az Adirondack hegyekben található csodaszép, kék vízű tó. Hajókázáson, strandoláson, és egyéb vízi elfoglaltságokon kívül remek lehetőséget nyújt a kirándulásra és biciklizésre is. Meglátogatását főleg ősszel javaslom, mert a New York-i őszi színek világszerte páratlanok.

4. ITHACA

Ithaca a Cornell-nek, Amerika egyik Ivy League egyetemének az otthona, egy igazi kis alternatív diákváros. A tanulás, könyvtárak, kávézók, bárok, és tetkószalonok mellett kirándulásra és piknikezésre is van lehetőség a környéken. Ithaca a Finger Lakes egyik tava, a Cayuga-tó mellett fekszik, és számtalan park és vizesés otthona. A Buttermilk-vízesés, az Ithaca-vízesés, és a Taughannock-vízesés csak három a sok közül.  

5. COOPERSTOWN

Cooperstown az Otsego-tó partján fekvő hangulatos kisváros. Leginkább a baseball miatt híres, hiszen itt található a National Baseball Hall of Fame, amit például két éve Barack Obama is meglátogatott. Szinte minden boltban vehetünk baseball-lal kapcsolatos ajándékokat és felszerelést, de azoknak, akik nem a szerelmesei ennek a sportágnak, ott a farm múzeum, pár képzőművészeti múzeum, kávézók, az őstermelői piac, a tó, és egy állami park is. Cooperstowntól nem messze érdemes meglátogatni az Omegang Brewery-t egy túrára, és a Fly Creek Cider Mill-t, ahol alma ciderek, szószok, és tunkolnivalók ingyenes kóstolására van lehetőség.

6. WOODSTOCK

A híres Woodstock Fesztiválnak valójában nem Woodstock adott otthont , hanem onnan 50 mérföldre egy Bethel nevű település egyik tejfarmja. Ennek ellenére érdemes ellátogatni Woodstockba, hiszen ennél hippibb, színesebb, és batikoltabb nem is lehetne egy város. Ott ragadt, azóta se borotvált hippik, fiatalok, gyerekes családok, és turisták keverékével vannak tömve a kávézók és a boltok. Egy délutánt igazán megér.

7. LAKE PLACID

A Lake George-hoz hasonlóan a Lake Placid (Placid-tó) is az Adirondacks-ban található. Nagyjából ugyanazt lehet mindkettőről elmondani: csodaszép kék víz, szuper lehetőség a kirándulásra és a vízi tevékenységekre, legyen az sport, pancsi, vagy csak napozás a parton. Ősszel a legszebb, hiszen a természet változatos, nyugalmas színekben pompázik ilyenkor.

8. FINGER LAKES

A Finger Lakes-t (Ujj-tavak) már Ithacánál is említettem. Ezt a kreatív nevet azért kapták, mert hosszúkás tavakról van szó, melyek akár egy kéz ujjaira is emlékeztethetnek. Az egész régió egyben híres borvidék is, ahol napokat el lehet tölteni kocsikázva, esetleg biciklizve a tavak mentén és lépten-nyomon beugrani egy-egy borozóba. Természetesen bármikor megpihenhetünk a tavak partjain, kirándulhatunk a számtalan állami parkban, és csodálhatjuk vízesések hadát is. Ősszel a fantasztikus színek miatt, tavasz végén a hó olvadásának köszönhető vízesészuhatagokért, nyáron a strandolás kedvéért, télen pedig a hó szerelmeseinek a nagy fehérség miatt ajánlott ez a környék.

 9. WOODSTOCK FARM SANCTUARY

A Woodstock Farm Sanctuary neve ellenére nem Woodstockban, hanem High Falls-ban található. Ez egy állatvédelmi alapítvány, mely egy menhely a megkínzott tanyasi állatok (tehenek, disznók, kecskék, csirkék stb.) számára. Nem minden állat érkezett ide ipari méretű farmokról, hanem sokuk olyan kisebb és családibb környezetből került az alapítvány telephelyére, ahol azt gondolná az ember, hogy legalább életében jól bántak vele - de nem. A látogatás mellett önkénteskedni is lehet a farmon, valamint néha vegán fesztiváloknak is otthont adnak. Nem ez az egyetlen ilyen menhely az államban: a hozzájuk hasonló Farm Sanctuary Watkins Glenben található.

10. THOUSAND ISLANDS

A Thousand Islands (Ezer sziget) hasonlóan a Niagarához, egy Kanadával megosztott természeti csoda az Ontario-tónál. Az ezer sziget valóban nem túlzás, mivel a Szent Lőrinc-folyó 1864 kisebb-nagyobb szigetéről van itt szó. Ha átlépünk Kanadába, érdemes a nyugatra szomszédos Kingstont (45 percre innen) meglátogatni, esetleg északra Ottawába (két óra innen), vagy észak-keletre, Montreálba (három órányi útra) venni az irányt. Nem véletlen a névazonosság: az ezersziget öntet is erről a régióról kapta nevét. Bár minden kétséget kizáró forrása nincs annak, hogy ki találta ki, de az biztos, hogy a környéken készítették el először.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is! 

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 10 dolog, amit látnod kell New Yorkban

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr458507698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása