Spanyolország sokak szerint egy homogén állam. Gyakran általánosítunk, és az ország területén található kultúrát egyszerűen spanyol kultúrának nevezzük. Azonban mi sem áll távolabb a valóságtól. Spanyolország egy csodálatos, sokszínű hely, tele élettel, vidámsággal, nyugalommal és jobbnál jobb ételekkel.
Minden autonóm területre más-más sajátosságok jellemzők. Ezek megmutatkoznak az emberek gondolkodásmódjában, az országhoz fűződő viszonyukban, de a különbségek fellelhetők a gasztronómiában is.
Mivel Katalónia a Földközi-tenger partján helyezkedik el, konyhaművészete változatosabbnál változatosabb összetevőkkel büszkélkedik, és elképesztően fantáziadús végeredményeket produkál. A tengeri élőlények, a paradicsom, a pirospaprika, a padlizsán, a gomba és az articsóka csak pár gyöngyszemei az itt fellelhető alapanyagoknak.
A Costa Brava partján napozva az ember könnyen elfelejti, hogy Katalónia területén sok hegy is található.
La Costa Brava (Fotó: Flickr/g6o)
Így alakult ki a mar i montanya (ejtsd: mar i muntanya) elnevezésű koncepció, ami elméletben azt jelenti, hogy a hal és a hús egy tányéron helyezkedik el az étkezések alkalmával.
Természetesen, a katalán szakácsművészetet erősen befolyásolja a spanyol és a francia konyha. Tehát, ha egy gyors összefoglalót kellene tartanom, azt mondanám, hogy az asztalról nem hiányozhat a vörös hús, tengeri élőlények, csirke, friss gyümölcsök, zöldségek és a diófélék.
Ha mélyebbre szeretnénk ásni, akkor tudnotok kell, hogy a sonka (pernil) és a sajt (formatge) az itteni étkezés állócsillagai. Ezenkívül sok fajta kolbásszal találkozhattok, amelyek alapja a sertéshús (például a botifarra).
Óriási hagyománya van a gombászásnak is. Vannak, akik napokra eltűnnek, hogy az erdőben gombát gyűjtsenek. Másik érdekesség: a nagy és édes újhagyma, azaz a calçots (ejtsd kalszotsz). A szezon januártól márciusig tart. Az elkészítés módja nagyon egyszerű: forró parázson sütik (ha úgy tetszik, grillezik) meg a zöldséget. Ezt nem önmagában, hanem valamilyen szósszal fogyasztják. Ilyen például az úgynevezett romesco, ami finomra őrölt paradicsom, pirospaprika, hagyma, fokhagyma, mandula és olívaolaj keveréke.
A burgonya mellett a rizs is nagyon elterjedt. Az arrós a la cassola vagy az arrós a la catalana a spanyol paella katalán változata, amelyet cserépedényben főznek, sáfrány nélkül.
Másik különlegesség a fideuá: ez a paellahoz hasonló étel, amiben a rizst metélt tészta helyettesíti.
A katalán coca (ejtsd: koka) leginkább lepényre vagy pizzára hasonlít. Létezik sós és édes változata is.
A tapas eredetileg nem Katalóniából származik, de az évtizedek alatt az itteni konyha részévé vált. Azért, hogy átláthatóbb képet kapjatok a gasztronómiáról, bemutatok pár tradicionális ételt.
VEGETÁRIÁNUS ÉTELEK
- Pa amb tomàquet – azaz kenyér paradicsommal. Ha ezt az ételt készítitek, a kenyeret meg kell pirítani (szárazon). Ha ezzel elkészültetek, akkor egy félbevágott paradicsommal be kell dörzsölni a kenyér egyik felét, ezután rá kell csepegtetni egy kevés olívaolajat
- Escalivada – ez lényegében egy meleg köret, amit grillezett zöldségekből (padlizsánból, piros paprikából, paradicsomból és hagymából) készítenek. A zöldségeket meghámozzák, kimagozzák és olívaolajjal keverik össze
- Calçots – a felsorolásból nem maradhat ki a már említett édes újhagyma sem.
Pa amb tomàquet (Fotó: Flickr/calafellvalo)
HÚSÉTELEK
- Botifarra – Kezeletlen fűszeres kolbászról van szó, amit egyszerűen megsütnek. Leggyakrabban a pa amb tomàquet-tel vagy főtt babbal tálalják.
- Escudella – ez a katalán húsleves. Húsból, babból, burgonyából és káposztából készül. Néha tésztát is főznek bele.
- Xai rostit amb 12 cabeçes d’all – szó szerinti fordításban ez annyit jelent: bárány 12 fej fokhagymával sütve.
- Embotits – ez a gyűjtőnév; különböző típusú kolbászokra utalnak vele.
Barbacoa (Fotó: Flickr/JaulaDeArdilla)
HALÉTELEK
- Esqueixada – lényegében egy saláta paprikából, paradicsomból, hagymából, vörös borecetből és tőkehalból. A halat sóban szárítják. Főzés és tálalás előtt átmossák.
- Fideuá – paella tengeri herkentyűkből, amit tésztából készítenek a rizs helyett (ma már említettük).
- Suquet de peix – ez amolyan pörkölt halból. Paradicsommal, burgonyával és fokhagymával készítik. Nincs meghatározva, milyen halból kell készíteni. Az alapanyag aszerint változik, milyen halat tud az ember beszerezni reggel a piacon.
Fideuá (Fotó: Flickr/Bruno Bucci)
SZÓSZOK
- Romesco – ahogy már említettem, paradicsomból, paprikából, hagymából fokhagymából és mandulából készített szósz.
- Allioli – a másik itteni kedvenc. Fokhagymából és olívaolajból készítik, amit addig kevernek, amíg fehéres habot nem kapnak belőle.
DESSZERTEK
- Crema Catalana - az egyetlen olyan desszert, amit minden étteremben megtaláltok. Ez a hagyományos édességet leginkább a francia brûlée-hez tudnám hasonlítani.
- Mel i mató - nem más, mint friss krémes sajt mézzel, amihez néha diót is tálalnak.
- Music - a megnevezés valójában szárított gyümölcsöket és dióféléket jelent. Néha fagylalttal vagy krémes sajttal keverik össze, és édes muskotályos borral szervírozzák.
Crema Catalana (Fotó: Flickr/Stijn Nieuwendijk)
A katalán életmód szerves része a piacozás, mely a napi friss hozzávalók beszerzésére szolgál. Sokszínű, változatos, élettel teli, mint minden ebben a lenyűgöző országban. Az emberekben hatalmas életimádat van, ami az ételekhez való viszonyukban is megnyilvánul. Tiszteletben tartják a hozzávalókat, és az étkezést magát. Minden frissen készül, és rögtön fogyasztásra kerül. Ez eleinte szokatlan egy kicsit, és igényel némi előre tervezést, de az étkezés élménye már megéri a fáradtságot. Számomra ez a hely egyik varázsa.
Ti kipróbáltátok már valamelyik ételkülönlegességet? Melyik a kedvencetek?
Piac - mercado (Fotó: Flickr/calafellvalo)
Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!
Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!
Eredeti cikk: Bevezetés a katalán gasztronómiába