Stockholm első blikkre - A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója

2016. április 18. 11:12 - Hello Magyarok!

20150801123325.jpg

Szabó Vivien

Mindössze két óra alatt és - hála a fapados légitársaságoknak - viszonylag olcsón megközelíthető. Méltán nevezik az Észak Velencéjének, a városban vízből ugyanis tényleg nincs hiány. Keletről a Balti-tenger határolja, nyugatról pedig egy hatalmas,"szabálytalan" partvonalú tó (Mälaren). De ha ez a különös földrajzi adottság még nem lenne elég: a város 14 szigetre épült, amelyeket összesen 53 híd köt össze egymással! Rengeteg a zöld terület és a kisebb-nagyobb tó. Ha már régóta gondolkozol egy stockholmi hosszú hétvége lehetőségén, vagy már meg is vetted a repjegyed és szeretnéd tudni mi az, amit mindenképp érdemes megnézni a városban, akkor ez a cikk abszolút neked szól!

Először azonban jöjjön pár hasznos infó az utazástervezéshez. Ha Stockholmba készülsz, két fontos tényezőt mindenképpen figyelembe kell venned: az időjárást és a pénz-kérdést.  

Bár a helyi hajótársaságok és turisztikai honlapok kínálata téli városnéző programokat is bőven tartalmaz, én mégis melegen ajánlom, hogy inkább a május közepétől szeptember közepéig tartó időszakban látogass ide. Saját tapasztalataim alapján mondhatom, hogy még a tavaszi városnézés sem olyan nagy élmény, dideregve, nagykabátban, nyakig vizesen. Persze néha ki lehet fogni pár kegyes napot, de általában nem ez a jellemző. Nyáron viszont teljesen más arcát mutatja a város: egy pezsgő, színes, hangulatos metropoliszét, ahol éjszakába nyúlóan világos van.

Fontos azt is leszögezni, hogy Stockholm sajnos nem olcsó. Készülj fel arra, hogy egy éttermi vacsorához vagy a tömegközlekedéshez mélyebben a zsebedbe kell nyúlni, mint otthon. Azért létezik pénztárcakímélőbb megoldás is: választhatsz többségében inkább gyorséttermeket vagy keress lunch menu–t (vagy dagens lunch) kínáló svéd éttermeket vacsora helyett ebédidőben. Utóbbi esetében egy konkrét összeget (általában 99-150 SEK) kell befizetni és vagy háromféle menü közül lehet választani (általában főfogás+saláta vagy előétel vagy desszert) vagy svédasztal formájában annyi minden pakolható a tányérokra, amennyit csak elbír az illem és a két kéz.

Viszonylag nagyok a távolságok a városban és nehéz pár nap alatt jól megismerni, ezért érdemes előre kinézni, hogy hova látogatsz majd el. Metróval és gyalogosan a legegyszerűbb közlekedni. Szerencsére a táblák és az angol utcai feliratok általában könnyítik a helyzetet.  Ez minden, amit érdemes tudnod indulás előtt és akkor jöjjenek is a legklasszabb látnivalók!

EGY (ETT)

STOCKHOLM KÖRNYÉKI SZIGETVILÁG (STOCKHOLM ARCHIPELAGO)

20150801173639.jpg

Hangulatos nyaraló egy Stockholm környéki kis szigeten (Fotó: Szabó Vivien)

Talán furcsa, hogy elsőként épp azzal kezdem, hogy irány kifelé a városból. Svédországban azonban maga a természet a legérdekesebb látnivaló és az itteni  életérzést (kinti sütögetés, hajózás, vadregényes tájak, mini szigetek nyaralókkal) itt lehet igazán tetten érni a környékén. A szigetvilág egy részét autóval is be lehet járni (például igazán kényelmes a 222-es út, végig egyenesen Gustavsberg felől Vindö szigetig), de talán még izgalmasabb program a hajózás. Népszerűbb úti célok:Waxholm, Grinda vagy Möja szigetek. A menetrend szerinti hajók a belvárosból indulnak a Grand Hotel Stockholm elől (a Stockholm Strömkajen kikötőből). Itt érdemes tájékozódni az árakról és a menetrendekről.

KETTŐ (TVÅ)

VÁROSHÁZA (STADSHUSET)

20150731161930.jpg

Kilátás a Gamla Stanra a Városháza tornyából (Fotó: Szabó Vivien)

Stockholm egyik szimbolikus épülete, rövid sétára a központi pályaudvartól (T-Centralen metrómegálló). Azért szeretem, mert itt több legyet is üthetünk egy csapásra. Egyrészt múzeum, hiszen itt osztják a Nobel-díjakat minden évben. Érdemes megnézni a kiállítást, az idegenvezetés kifejezetten szórakoztató és a híres termek valóban lenyűgözőek. A Városháza épületében a városvezetés 250 irodája és a Tanácsterem található még egyébként. Érdemes lesétálni a ház előtti hatalmas teraszra is, ahonnan szép kilátás nyílik a város egyéb ismert látnivalóira, de főleg az óvárosra. Az épület terasszal szomszédos oldalán, a torony előtt található Stockholm alapítójának, Birger Jarlnak az üres, aranyozott szarkofágja. Mindenképpen érdemes felmászni a toronyba, mert a kilátás innen a legszebb felülről a városra (50 korona körül van a belépő és időpontra osztanak be).  

HÁROM (TRE)

GAMLA STAN

10439444102060234305704015712599836137918500n.jpg

A híres Stortorget épületei a Gamla Stanban, februári hóesésben (Fotó: Szabó Vivien)

Szerencsére a svédek szinte teljes épségében meg tudták őrizni ezt a kis szelet múltat, egyenesen 1252-ből. Innen, ebből a szigetnyi területből (Stadsholmen sziget, Gamla Stan nevű metrómegálló) fejlődött Stockholm milliós fővárossá. Az óvárosi részt talán a bájos jelzővel tudnám illetni. Szűk régi sikátorok, sok turista, érdekesebbnél érdekesebb boltok és galériák, hangulatos kávézók várják az érdeklődőket. Itt található a svéd királyi palota, a város legjellegzetesebb templomai valamint a Stortorget nevű híres tér, melyet a régi német kereskedők házai vesznek körül, egyébként pedig a legnagyobb svédországi kivégzés szomorú színhelye volt. Svédország szeretett volna kilépni a kalmári unióból (északi országok szövetsége), ezért 1520-ban a dán király koholt vádak alapján több mint 80 svéd nemest végeztetett ki és ezzel megalapozta a svéd-dán ellenszenvet elég hosszú időre. Szerencsére a happy end mégsem maradt el. Gustav Vasa, az egyik meggyilkolt nemes fia volt annyira merész, hogy összekovácsolta a megmaradt előkelőségeket és hazáig kergette a dánokat. Majd pedig ő lett az ország legismertebb királya, akiről több híres svéd brand (Vasa Kronan), utca (Vasagatan), városrész (Vasastan) kapta a nevét.   

NÉGY (FYRA)

VASA MÚZEUM

20150131132931.jpg

A Vasa múzeumban nehéz olyan képet készíteni, ami igazán visszaadná a lárványt. (Fotó: Szabó Vivien)

Az előbbiek alapján már sejthető, hogy a Vasa Múzeumban bizony nem vázák tekinthetőek meg, hanem valami sokkal érdekesebb: egy 1600-as években elsüllyedt svéd csatahajó teljes korabeli pompájában, melyet Stockholm környékén emeltek ki a tengerből az ötvenes években. Állítólag még most is számtalan régi hajóroncsot rejt itt a mélység. Ahogy említettem Stockholmnál találkozik az édes és a tengervíz, a keveredés pedig nem kedvez annak a tengeri féregnek, amelyik a fa lebomlásáért felelős. Ha éppen esős az idő, mindenképpen érdemes útba ejteni a múzeumot. Bátran merem állítani, hogy a kiállítást még azok is élvezni fogják, akik nem éppen rajongói az effajta programoknak. A szervezők bámulatosan, a hajó egyes szintjei alapján építették fel az információkat: például a hajó feneke körül láthatóak az emberi maradványok vagy éppen egy középkori búvárruha. A múzeum ráadásul a híres Djurgården nevű múzeum-szigeten helyezkedik el. A sziget régen királyi vadászterület volt, ma amolyan városi liget: itt található például a Skanzen, a vidámpark vagy az ABBA-múzeum. A Karlaplan nevű földalatti állomástól 10 perc séta, de ha szép az idő, érdemes elsétálni ide a stockholmi főpályaudvartól (T-centrálen, 30 perc), ugyanis az út pont a svéd főváros  leghangulatosabb részein vezet végig: a kikötők, rakpartok mentén egészen a szigetre vezető hídig (Djurgårdsbron).  

ÖT (FEM)

KIRÁLYI PALOTÁK

20150426125617.jpg

"Látogatóban" a királyi családnál, Drottningholm (Fotó: Szabó Vivien)

Svédország királyság lévén még most is „eleven” királyi családdal rendelkezik, bár itt is inkább névleges hatalomról van már csak szó. A svédek megtehetnék, hogy megszüntetik ezt az államformát, hiszen a család eltartása nem kis költség az állam számára. A legtöbben mégis ragaszkodnak hozzá, mert egyszerűen ez „trendi” és hagyományőrző. Az más kérdés, hogy a királyi család tagjai sokszor inkább a bulvárlapokban köszönnek vissza (csalfa király, valóságshow szereplő hercegnő).

Stockholmban két fontos ma is működő királyi palotát tekinthetünk meg. Nem mondanám őket a világ legszebb palotáinak (elnézést kérek a családtól), de mégis sok érdekességgel találkozhatunk, ha megtekintjük őket. A már említett Gamla Stanban található palota (Kungliga slottet) közvetlenül a parlament mellett helyezkedik el, és tulajdonképpen a király munkahelye. Az őrségváltást érdemes elcsípni bármelyik nap délben, ha erre járunk. A benti múzeum inkább a palota leégéséről és újjáépítéséről ad információt, ne várjunk tőle sokat. A királyi család lakhelye a Drottningholm palotában van, a Lovön nevű szigeten. Klassz program körbejárni az építményt és a hatalmas kertjét (ami például egy színházat is rejt) verőfényes napsütésben, de még nagyobb élmény, hajóval érkezni a belvárosból (a hajók a Stadshusbrontól indulnak, T-Centralen metrómegálló közelében, illetve gyalogosan a Brommaplan metrómegállótól induló buszokkal tudjuk megközelíteni). Több infó a hajókról itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Stockholm első blikkre - A svéd főváros öt legérdekesebb látnivalója

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr258633326

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy kis szuvenír Stockholmból 2016.04.19. 06:55:30

Mit csináljon az ember szabad idejében, 35 fokban? Menjen Skandináviába, mert ott 25 fok van! Két és fél napot töltöttünk Stockholmban, házassági évfordulónk alkalmából. Egy színvonalas, tiszta és szép, mozgalmas de mégis nyugodt, igazán északi fővár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása