Hogyan működik Hongkong, az okosváros?

2016. május 16. 12:43 - Hello Magyarok!

1321955610208103840892497739252552n.jpg

Pataki Niki

Hongkongban keveredik a múlt és a jelen, a nyugat és kelet. Attól függ, honnan érkezünk ide, a várost mindenki másképpen érzékeli. Aki nem járt még Ázsiában, annak talán kultúrsokk is lehet, aki pedig Kínából jön ide, az túl európainak, nyugatinak látja a várost.  Hongkongot több száz kis sziget alkotja, és 40%-a védelem alatt álló park, miközben gyakorlatilag fél óra alatt a felhőkarcolók közül a tengerparton találhatjuk magunkat. A szigeten a népsűrűség komoly probléma: a majd 8 milliós lakosság egy Budapestnél kisebb helyre koncentrálódik. A zsúfoltságból adódóan, illetve a felgyorsult fejlődésnek köszönhetően szükség van a gyors és okos megoldásokra.

1. OCTOPUS-KÁRTYA

Ázsiai nagyvárosokban egyre inkább elterjed az úgynevezett Octopus. Azt szimbolizálja, hogy ez a kártya úgy kapcsolódik az élet különböző területeihez, mint egy sokkarú polip: mindenhova elér. Ez a bankkártya méretű plasztikdarab nem névre szól, mégis rengeteg adatot tárol a használójáról.

Hongkongban a tömegközlekedés (busz, kisbusz, metró, troli, hajó) mind-mind más cég kezében van, így nem is lehet bérletet vásárolni, hiszen minden utazás után külön kell fizetnünk. Ez a kártya az összes tömegközlekedésen használható. A bejáratnál csak úgy tudunk belépni/felszállni egy járműre, ha a kártyát lehúzom, és mikor leszállok, akkor levon egy bizonyos összeget attól függően, hogy merre, hány megállót utaztam. Ezek mellett a kártya készpénz helyett használható étteremben, gyógyszertárban, automatáknál, parkolásnál, éjjel-nappali boltokban, szupermarketeknél és még sok más helyen is. Nagyon gyors, nem kell az aprópénzzel, visszajáróval bajlódni. 

Egy másik fontos funkciója a beléptetés. A modern épületeknél a lakók kártyájára rátesznek egy matricát, amit a bejárati ajtónál lévő leolvasóhoz kell érinteni, így lehet bemenni az épületbe. Sok munkahelyen is Octopus-kártyával tud belépni a dolgozó, így könnyen nyomon tudják követni, hogy ki mikor érkezett és távozott.

A kártyára tetszőleges összeget lehet feltölteni, de minimum 100 hongkongi dollárt (kb. 3800 forint). Minden egyes metrómegállónál van több gép, ahol készpénzzel vagy bankkártyával lehet feltölteni, illetve minden éjjel-nappali (7-Eleven vagy OK) boltban is körülbelül három másodperc alatt felkerül rá a kívánt összeg.

A kártya helyett egy kis chipet is lehet használni, amit az órába, vagy nyakláncba/karkötőbe illesztenek.

1321091110208103841292507465329080o.jpg

Az én Octopus-kártyám (Fotó: Pataki Niki)

2. MUNKAHELYEK

Európai viszonylatokhoz képest elképesztően nagy, sokszor 70 emeletes irodaházakban dolgoznak az üzleti szféra alkalmazottai. Jelenléti ív helyett az Octopus-kártya illetve az egyre jobban elterjedő ujjlenyomattal tudja a munkáltató figyelemmel követni, hogy ki mikor ment be dolgozni és mikor ment el. Az én munkahelyemen is az ujjlenyomatommal tudok belépni. Az ilyen modern irodaházak az év 365 napján nyitva vannak, szó szerint bármikor be lehet menni az irodába. A 60 emeletes, több száz irodás épületben munkaidőn kívül mindössze két ember ügyel a rendre. Velem is megesett már, hogy péntek éjfélkor be kellett ugranom, hogy valamit sürgősen elintézzek, és ez egyáltalán nem okozott problémát, nem kellett felhívnom senkit, hogy engedélyt kérjek a belépésre. Nincs szükség rá, hogy biztonsági őr vagy valamilyen ügyeletes felügyeljen külön minden irodát, hiszen csak az tud belépni, akinek felhatalmazása (ha úgy tetszik ujja) van. 

Az irodaházak általában össze vannak kötve plázákkal, ahol nem csak ebédelni vagy bevásárolni, hanem akár masszázsra is lehet menni vagy akár konditerembe is elugorhatunk az egy órás ebédszünetben. 

3. ÉPÍTÉSZET

Hongkongban van a világ legtöbb felhőkarcolója, szám szerint 7650. Elképesztő élmény a több ezer, hatalmas és kivilágított épület között sétálni éjszaka, ilyenkor elég kicsinek érzi magát az ember. Jártam már New Yorkban, de itt nem csak az üzleti élettel kapcsolatos építmények ilyen hatalmasak, hanem sok lakóház is 70 emeletes. Az épületek egy híddal vagy folyosóval föld fölött vagy föld alatt össze vannak kapcsolva, de nagyon könnyű eltévedni közöttük, hiszen az ilyen összeköttetések mindig más szinten vannak. Ahogy leszáll az este, minden épület más és más színben pompázik.

A felhőkarcolók mellett az is elképesztő, hogy sok épületet a tenger helyére építettek. Ahol 15 évvel ezelőtt még víz volt, ott most üzleti központ illetve nemzetközi repülőtér található.  Utóbbi a világ egyik legnagyobb szabású projektje, melynek során két szigetet kötöttek össze mesterséges földdel. Ez a rövid videó szemlélteti az építkezést:

Ezek után nem is meglepő, hogy metróvonalak, illetve alagutak húzódnak a föld alatt. A két nagyobb sziget Hongkong és Kowloon között a metró a híres Viktória öböl alatt megy át, és ez fel sem tűnik az embernek, hiszen mindössze négy perc alatt már egy másik szigetre ért. Az autósoknak is három alagút áll rendelkezésre, hogy áthajtsanak pár perc alatt egyikről a másikra. Sok hasonló építkezés folyik Hongkongban, és a metró hálózat is dinamikusan fejlődik.

4. ELEKTRONIKA

A hongkongiak kortól és nemtől függetlenül imádják az elektronikai készülékeket. A telefonok, laptopok itt jóval olcsóbbak, mint Európában, éppen ezért sok kínai turista is itt vásárol. A metrón ülve - túlzás nélkül - az emberek 90%-a a telefonját nyomogatja. Sokan nem chatelnek, hanem elmélyülten játszanak. Az Apple boltnál hétvégén mindig több tízméteres sor kígyózik. Az emberek döntő többségének iPhone-ja van, amit egy 4 éves kisgyerek is olyan jól tud kezelni, mint a 70 éves ügyfelem, aki Whatsappon kommunikál velem, mert az email az már idejét múlt.

13233473_10208123579145941_1803907879_n.jpg

Tipikus reggeli csendélet a metróban (Fotó: Pataki Niki)

5. CONVENIENCE SHOPS (KÉNYELMI BOLTOK)

Itt soha nem kell azon aggódni, hogy bezárt a bolt. Az éjjel-nappalikat magyarra fordítva kényelmi boltnak nevezik, ami ki is fejezi a funkciójukat. Szó szerint minden sarkon vagy egy ilyen kis bolt, de nem olyan feláras, mint a kis nonstopok Európában. A 7-Elevenben illetve az OK-ban többek között fel lehet tölteni az Octopus-kártyát, a strandolás előtt gyorsan megvehetjük a naptejet vagy a szúnyogriasztót illetve a baráti vacsorára is gyorsan és egyszerűen be tudunk szerezni egy üveg bort. Ezekben a boltokban szárazétel, fagyi, innivalók, kávé, újságok, dohányáru és alkohol is kapható. Kevesen tudjak, de az ilyen shopokban lehet számlákat befizetni, turisztikai látványosságokhoz (pl. Disneyland) belépőt venni, sőt, akár bélyeget is vásárolhatunk.

6. LAKÓÉPÜLETEK 

Ahogy ez előző cikkemben (Élet egy hongkongi luxus lakókomplexumban) is leírtam, itt olyan luxus lakóépületek vannak, amik Európában még nem terjedtek el, Ázsiában azonban már egészen megszokottak.

+1 AMIT UTÁLOK: A LÉGKONDICIONÁLÓK 

A sok újításból a"mesterséges klímaváltoztatás" az, amivel egy év alatt sem sikerült megbarátkoznom. Az összes tömegközlekedési eszközön, irodában, boltban, plázában, kávézóban, moziban, étteremben egyszóval mindenhol megy a klíma, ami általában 21-22 fokra van állítva. A nyári időszak (ami körülbelül fél évig tart), 30-35 fokkal jár, így óriásinak érződik sokszor a különbség.

A következő cikkemben a hagyományőrzésről fogok írni, mert abból is akad bőven, hiába fejlődik villámsebességgel ez a metropolisz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Hogyan működik Hongkong, az okos város?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr158721610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása