Bazi nagy görög lagzi

2016. május 18. 11:24 - Hello Magyarok!

goroglagzi3.jpg

Sztogi

2002-ben mutatták be elöszőr a Bazi nagy görög lagzi amerikai-kanadai romantikus vígjátékot, amely egy görög-amerikai család életét mutatja be esküvőszervezésük közepette. S mivel a forgatókönyvet a görög származású főszereplőnő, Nia Vardalos írta, a történet több eleme is visszaköszön a valós görög esküvői előkészületekben is. Azért tegyük hozzá gyorsan, hogy a hétköznapi görög esküvők kevésbé giccsesek és feltűnőek, mint ahogy azt a filmvásznon láthattuk. Az idén márciusban megjelent Bazi nagy görög lagzi 2. apropóján pedig eldöntöttem, bemutatom, hogy is néz ki a mindennapokban egy igazi görög esküvő.

Az esküvőt megelőző eljegyzés

Görögországban is általában eljegyzés és jegyesség előzi meg az esküvőt. A jegyesség  időtartama ugyanúgy évekig, fél évig vagy pár hónapig is tarthat. Az eljegyzéssel a felek „hivatalosan” is a családok részeivé válnak, részt vehetnek az összejöveteleken, és sokkal nagyobb tisztelet övezi ezentúl őket a családtagok körében, mint amikor, csak együtt jártak.

Az eljegyzés mint kiemelt rangú családi esemény, lehet nyitott és zártkörű. Ha zártkörű, akkor a menyasszony feldíszített otthonában tartják, ha pedig nyílt, akkor éttermekben, vagy olyan vendéglátó egységekben, amelyek esküvőknek/keresztelőknek/fogadásoknak adnak otthont. Egy zártkörű eljegyzésen csak a menyasszony és a vőlegény szülei, első- és másodfokú rokonok vannak jelen, na meg a házassági tanú, aki előtt megesküdnek a templomban is. Kisebb, nyílt eljegyzésen 50-60, de akár több száz meghívott is jelen lehet.  

A vőlegény tortával, virágcsokorral és a jeggyűrűkkel megy eljegyezni a menyasszonyt. Amint megérkezik, a jeggyűrűs dobozt egy tálcán hagyja, ami az alkalomra feldíszített fehér horgolt csipketerítős asztalon található egy egyházi képpel együtt. A tálcában koufeta (fehér cukorbevonatos, csokoládéval töltött egész mandulás cukorka) van elszórva. A házassági tanú, a koumbárosz húzza fel a jeggyűrűket a jegyesek bal gyűrűs ujjára, és ők a gyűrűt az esküvő napjáig hordják. Ezután a vőlegény szülei arany ékszert ajándékoznak a menyasszonynak, míg a menyasszony szülei általában egy drágább órával kedveskednek a vőlegénynek. Végül vacsorával folytatják az eljegyzést.

goroglagzi15.jpgEljegyzési előkészületek: horgolt csipketerítő, koufeta, jeggyűrűk dobozban és poharak a koccintáshoz. (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

goroglagzi10.jpgKoufeta, a görög esküvők meghatározó dísz édessége. (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

A jeggyűrű

Görög nő csak akkor visel a bal gyűrűsujján köves gyűrűt, ha a párja eljegyezte, ezzel is jelezve a külvilág felé, hogy már foglalt. Tehát ha Görögországban egy hölgy bal gyűrűs ujján köves gyűrűt látunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem divatból viseli, hanem mert komoly kapcsolatban él: el van jegyezve, vagy házas. Ok nélkül ilyen ékszert viselni, furcsa a görögök számára. Monopetrónak, vagyis egykövesnek hívják ezt a gyűrűt, utalva a foglalatban elhelyezkedő kőre. A gyűrű természetesen presztízskérdés is, hiszen a nő mindig hordja, így aki megteheti, drágaköves, briliáns, tdhát igényes és értékes gyűrűt választ a kedvesének, utalva a kedvező anyagi helyzetükre is.  

Esküvői előkészületek: időpont és templom választás

Az esküvői előkészületek sokszor már fél évvel az esküvőt megelőzően elkezdődnek. Az előkészületekben a házassági tanú is részt vesz. A költségek egy részét is ő fizeti. Az első lépés a templomi időpont-egyeztetés, ami azért nehéz, mert a vallásos ünnepeket megelőző böjti időszakban tilos házasodni, így húsvét előtt, pünkösdöt megelőzően és augusztus 15-e előtt sem lehet oltár elé állni. A nyári időszakban pedig annyi esküvő van, hogy sokszor alig marad időpont a kívánt időszakra. Míg tavasszal kevesebben, addig augusztus végén és szeptemberben sokkal többen házasodnak. Az esküvők időpontja is az évszakokhoz kapcsolódik. Télen megszokott, hogy a lagzik délután 3-4 óra körül kezdődnek, tavasszal 5-6 óra környékére csúszik ez az időpont, a meleg nyári hónapokban pedig 7-8 óra körülre tolódik. Így a nyári esküvők egészen reggelig tartanak, míg a téliek éjfél körül már véget is érnek.

Hiába Görögország tengerparti ország, a görögök mégis jobban szeretnek abban a templomban házasodni, ami a lakhelyükhöz tartozik, és ahova gyerekkoruk óta járnak a családjukkal. Így, bár meglepő, de ismeretlen fogalom a görögök számára a homokos tengerparton tartott esküvői szertartás. Általában a vőlegény lakhelyéhez tartozó templomban tartják a ceremóniát, de vannak kivételek, amikor a pár közösen választ templomi helyszínt, vagy a menyasszonyhoz templomában mondják ki a boldogító igent. A falvakban azonban kifejezetten sértő a vőlegény családja számára, ha nem a falu templomában nősül meg a fiúk. Az esküvő előtt kéri a pár a pap áldását. Emellett az ortodox egyház nem engedélyezi a házasság előtti szexuális kapcsolatot, ám a valóságban ezt csak a mélyen vallásosak tartják be.

Az esküvői tanú, a koumbárosz szerepe

Ő az a személy (kettő is lehet), aki a két család rokonává válik, és a hagyomány szerint az elsőszülött gyermek keresztszülője is lesz. Ő húzza fel az eljegyzési gyűrűket a pár kezére, részt vesz az esküvő szervezésében, fizeti a költségek bizonyos részét (ez egy átlagos görög esküvőnél minimum 1000-1500 euró), az esküvőt megelező napokon ő viszi el a menyasszonyhoz az esküvői ruhát, és ő viszi a menyasszonyt a feldíszített autóban a templomhoz, illetve a ceremónia után a párt a fogadás helyszínére. Tanúként meghívhat személyeket az esküvőre (egy nagyobb, 200-300 fős esküvőnél legalább 50-60 embert hívhat).  A koumbárosz kiemelt bizalmi szereppel bír mindkét családban.  

Előkészületek: az ünnepi helyiség kiválasztása, díszítése

A templomi időpont lefoglalása után, az esküvői vacsora helyszínét kell megtalálni. Görögországban számtalan elegáns fogadási központ van, amelyek megfelelő körülményekkel, díszítéssel, fényekkel és teljes körű éttermi szolgáltatásokkal várják a házasulandókat, és akár 1000 személyt is képesek befogadni, kiszolgálni. A legtöbb ilyen helynek külső úszómedencés része is van, ahol népszerűek a nyári fogadások.

goroglagzi_21.jpgMedencés esküvői fogadás (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Következő lépésben a templom és az esküvői fogadási központ díszítését kell kiválasztani, a bobonierákat, meghívókat rendelni, a lagziban játszó zenészekkel megegyezni, az esküvői menüt kiválasztani, a menyasszonyi ruhát és öltönyt megvásárolni/bérelni. A nagy napon az esküvőszervező cég a templom díszítését több órával a ceremónia előtt megcsinálja, a fogadási központot pedig általában az alkalmazottak díszitik fel. 

goroglagzi_22.jpgBoboniera, egy tüllből készült kis zsák, ami több szem koufetát rejt magában. (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Az esküvőt megelőző egy hét

Ilyenkor mindkét család ünnepel. Sokan ki is festik az otthonukat, tüllel díszítik az erkélyt/kerítést/bejárati ajtót. Érdekesség, hogy a menyasszony otthonánál inkább világos színeket, a vőlegénynél pedig sötétebb színeket használnak. 

goroglagzi4.jpgFeldíszített erkély a menyasszony otthonában (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

goroglagzi2.jpgÉs a vőlegény díszített otthona (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Erre a hétre a vőlegény és a menyasszony is hazaköltözik, és a nagy nap előtt már nem találkoznak. A szülők pedig a hét minden napján feldíszített lakásukon fogadják az ajándékozó rokonokat, bőségesen megkínálva őket esküvői édességekkel.

goroglagzi_25.jpgA habcsókra a görögök úgy tekintenek, mint klasszikus esküvői édességre. (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Mivel templomba ajándékot vinni sértő, így mindenki annak a félnek a lakására viszi az ajándékát, aki meghívta (ha valaki a vőlegénytől kapott meghívót, akkor a vőlegény szülei lakására megy). Az ifjú pár ráírhatja a meghívóra, hogy milyen jellegű ajándékot szeretne, de manapság általában feltüntetnek egy erre a célra nyitott bankszámlaszámot, ahová mindenki a lehetőségeihez mérten pénzt utal. Másik bevett és eltérőbb görög szokás, hogy „házassági listát” hagynak bizonyos lakásfelszereléseket, porcelánokat, háztartási berendezéseket árusító üzletekben. A meghívón pedig mindig megjelölik a „házassági lista” üzleteit. Ez azt jelenti, hogy a pár az üzletben különböző árkategóriában összeállít egy listát azokról a termékekről, amelyekre szükségük lesz. Eképpen mindenki a saját pénztárcájához  mérve választhat ajándékot a listáról, továbbá így elkerülhető, hogy a fiatal pár egyszere 3 kávéfőzőt is kapjon. Az üzletekben a kiszolgálók elmondják a lista tartalmát, helyben be is csomagolják az ajándékot, sőt, lehetőség van arra is, hogy ajándékát az üzletben hagyja a meghívott, és onnan veszi majd el a fiatal pár.

goroglagzi_26.jpgA megszokottól eltérő esküvői meghívó (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Ha hétvégén tartják az esküvőt, akkor általában kedden tartanak egy összejövetelt a menyasszony lakásán, ahová csak a barátnőket hívják. Ilyenkor kenyeret dagasztanak, amit dráfcának hívnak, azt megsütik, majd a menyasszony feje felett kettétörik. Vidéken ilyenkor sokszor le is zárják a lakás előtti utcarészt, ahol kisebb fogadást tartanak, mulatnak és táncolnak. Csütörtökön a házassági tanú népes kísérettel megy a menyasszony lakására, hogy elvigye hozományát a vőlegényhez, aki már abban a lakásban várja, ahol házastársként lakni fognak. Ilyenkor a feldíszített autókonvoj, élén a koumbárosszal, dudaszóval megy át az egész városon. A jövőbeli közös lakáson is tartanak egy kisebb fogadást a rokonoknak, ismerősöknek. Itt a hajadon lányok a menyasszonytól hozott hozománnyal megágyazzák a hitvesi ágyat, és egyedül a vőlegény fejezheti ki nemtetszését az ágyazással kapcsolatban. Régen a görög nők számára a hozományt a kézzel horgolt terítők és ágyneműk jelentették, melyeket szemedákiának hívtak. Ezeket régen a lányok maguk horgolták, és több fióknyit csináltak maguknak, minden méretben, mielőtt férjhez mentek volna. A mai modern lakberendezésben elvesztették jelentőségüket, bár nagyon sok görög lakásban ma is megtalálhatóak. Ágyneműt és ágyneműhuzatot, takarót, párnát, törülközöket stb. is magában foglal a hozomány. 

Menyasszonyi ruha és a cipő

A menyasszonyi ruhát és fehérneműt a vőlegény fizeti ki, miután a menyasszony kiválasztotta. A ruhát az esküvő előtt pár nappal a házassági tanú veszi el az üzletből, és viszi a mennyasszony lakására. Saját öltönyét a vőlegény maga vásárolja és fizeti ki.

goroglagzi_27.jpgMenyasszony, akit apja kísér a templom lépcsőig, ahol átadja vőlegényének. (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

A menyasszony a ruhához cipőt választ, amire kiemelt hangsúlyt fektetnek Görögországban; számtalan márka hatalmas kínálatából lehet válaszatni főleg a tavaszi/nyári szezonban. A boldog napon a menyasszony tollal cipője talpára írja fel hajadon barátnőinek nevét. Görög szokás szerint akinek a neve elmosódik az esküvő és a lagzi végére, az fog hamarosan férjhez menni. 

goroglagzi_24.jpgEsküvői magassarkúk (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

goroglagzi_18.jpgAz est végére elmosodott nevek... (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Koszorúslányok

A koszorúslányok ruháit a menyasszony választja ki és fizeti. Általában 10 év alatti kislányok lehetnek koszorúslányok, akik a közvetlen ismeretségi és családi körből valók. 

Meghívottak

Mivel a görög esküvőkőn nagyon sok a meghívott  (megszokott a 200 vendég, de akik megtehetik, az ismert személyek például, 1000 személyt is meghívnak), az átlag görög évente 2-3 esküvőre is hivatalos. Régebben, a válság előtt a nők minden esküvőre teljesen új szettben jelentek meg (cipő, koktélruha, táska), és ezeket  nem viselték újra egy következő esküvőn. Az utóbbi években az anyagi nehézségek miatt ez a szokás kevésbé él, de aki megteheti, ma sem megy el két esküvőre ugyanabban a szettben. A nők a fodrásznál alkalmi elegáns frizurát csináltatnak, sokan külön sminkeshez mennek, vagy sminkest hívnak házhoz. Egy ilyen készülődés, ha csak a leggazdaságosabbat is nézzük, minimum 150 eurót jelent. 

goroglagzi7.jpgMeghívottak a templom előtt, a menyasszonyra várva (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

Az esküvő napján

Már reggeltől nagy a készülődés a menyasszony otthonában, ilyenkor a legközelebbi női hozzátartozók is jelen vannak. Eljön a fodrász, a sminkes. Ekkor, mielőtt a mennyasszony felvenné a cipőjét, talpára írja a hajadon ismerős nők/barátnők nevét, és a hagyományt már tudjuk is a fent leírtakból.  A tanú is jelen van, amikor felveszi a cipőjét a menyasszony. Ha a lába nem megy bele, a koumbárosz papírpénzt helyez a cipő belsejébe. Délután, a ceremónia előtt 1-2 órával a menyasszony háza előtt megjelennek zenészek, és elkezdenek játszani. Ekkor az elkészült menyasszony lejön a lakásból, de mielőtt az utcára lépne, még visszanéz, hogy a jövendőbeli gyerekeik rá hasonlítsanak. Miután lejön, körtáncot jár a jelenlévő rokonokkal. Ezután beszáll az esküvői autóba, és több ünnepi körözés után a templomhoz érkezik, ahol már várja őt a vőlegénye.

Az esküvő

Amint megérkezik a menyasszony, az apja, vagy a fiú testvére odakíséri a templom lépcsőjénél várakozó vőlegényéhez, és jelképesen átadja neki. Az ifjú pár együtt vonul be a templomba, majd kezdetét veszi a ceremónia. Ennek egy érdekes mozzanata, amikor a pap kijelenti, hogy a nő nem kell, hogy tartson a férjétől, ami után hagyományosan a menyasszony finoman vőlegénye lábára lép, megerősítvén a papi kijelentést. Ugyancsak a ceremónia része az Iszaiosz tánca, amikor az újdonsült házasok sztefányjával (esküvői fejdísz) a fejükön a koumbárosszal 3 kört tesznek a pap előtt, a körülöttük álló meghívottak pedig rizzsel dobálják őket.

A szertartás időtartama nagyjából 25 perc. A vége felé néhány lány a templom előtt elhelyezett díszített asztalhoz vonul, hogy a kivonuló meghívottaknak boboniereszt osszon. Ez egy tüllbe csomagolt fehér koufetát, cukorkát tartalmazó ajándék. Ezek után az ifjú pár fotózkodni, a násznép pedig a fogadási központba megy. Nem dobja esküvői csokrát a tömegbe a mennyasszony, mivel később azzal is fotózkodnak. A meghívottak közül sokan a ceremónia után beülnek egy kávéra, és csak azután indulnak a fogadásra.

goroglagzi125.jpgIszaiasz tánca a házassági tanú közreműködésével (Fotó: Sztogi)

goroglagzi14.jpg„Sztefányja”, aminek segitségével a házassági tanú összeadja a párt a templomban. (Fotó: Ανθοδημιουργίες-Φυτώρια Δημήτρης Νόπη Ζωγράφου)

A fogadási központban általában welcome drinkkel várják a meghívottakat, akiknek meg kell mondaniuk, hogy a vőlegény, vagy a menyasszony oldaláról érkeztek. Majd kezdetét veszi a lagzi, ami sokszor reggelig tart. A fogadás meghatározó pillanata az ifjú pár első tánca, a közös tortavágás, valamint egy malacsült felvágása. Ezt követően a meghívottak az ifjú párral körtáncot járnak egészen reggelig.

Szigeti esküvő

A kisebb szigeteken megtartott esküvőkön gyakori, hogy a menyasszony gyalog, vagy kisebb halászhajón érkezik, könnyű és lágy esésű menyasszonyi ruhát visel, a lagzi pedig a tengerparton, vagy közvetlen a tengeri panoráma mellett zajlik egészen hajnalig. A meghívott hölgyek inkább a maxi ruhákat és a kényelmes szandálokat részesítik előnyben, mintsem az elegáns ruhákat és a magassarkút. Az esküvő díszítése is a tengerhez és a szigetvilághoz igazodik. Szantorini a leghíresebb görög sziget, ahol a világ bármely részéről érkező párok boldogan tartják esküvőiket.

Sok boldogságot a most, a nemsokára vagy a majd egyszer házasulóknak, reméljük, hogy e cikk kedvcsináló lesz számukra (is)!

santorini-360215_1920.jpgBoldog mennyasszony, csodás kiátás Santorini szigetén. (Fotó: Pixabay)

A cikkben felhasznált képekért külön köszönet a Chalkidikin található Anthodimiourgies – Fytoria Dimitrisz Noph Zwgrafou, esküvőszervezéssel is foglalkozó kertészetnek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Bazi nagy görög lagzi

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr528727376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása