10+1 érdekes kínai szokás Hongkongban

2016. június 16. 11:48 - Hello Magyarok!

ima.jpg

Pataki Niki

A Hogyan működik Hongkong, az okos város? című cikkemben írtam róla, hogy ez a jövő városa, ami ráadásul fénysebességgel fejlődik. Ezek mellett azonban a kínai hagyományokat, szokásokat is követik az emberek a hétköznapokban. Pont ettől a kettősségtől van a városnak egyedi hangulata.

1. Kínai gyógymód

Hongkongban mindenfajta kórház és magánrendelés megtalálható, nincs semmiből sem hiány, mégis a helyi emberek nagy része a hagyományos kínai gyógymódokra esküszik. Ha a páciensnek panasza van, általában először egy akkupunktúrás tűszúrásos kezelés következik, illetve a doktor megtapogatja az ereket, hogy megtapasztalja, hogyan áramlik a vér.  A kínai orvoslás azt tartja, hogy nincsen kettő egyforma beteg, nincs egy általános gyógymód, mindenkinek másra van szüksége. Az egészségügyi problémákat különböző gyógyteák, gyógyfüvek illetve szárított tengeri állatokkal és növényekkel orvosolják. A belvárosban sétálva rengeteg helyi „patika” van, ahol hatalmas üvegekben tárolnak mindenféle szárított furcsaságokat, pl. kígyóuborkát, polipot, csikóhalat, amit az orvos utasításának megfelelően fogyasztanak. Általában teaként vagy levesbe, noodle-be főzve.

1332126910208230445097523822981673o.jpg

Kínai patika (Fotó: Pataki Niki)

Külföldi szemmel nézve sokkoló lehet és udvariatlanságnak tűnik, hogy a kínai emberek bárhol és bármikor böfögnek (nem, nem csak evés közben), illetve a szellentés is teljesen elfogadott náluk. Ez nyilván eléggé megbotránkoztató egy külföldinek főleg mondjuk taxiban, vagy tömegközlekedésen utazva. De a kínai orvoslás szerint a betegségek a gázokból alakulnak ki és nagyon egészségtelen bármit is bent tartani. Egy másik számunkra furcsa gyakorlat a ying és yang, a sötét-világos ellentét az élet sok területén, így az orvoslásban is fontos szerepet játszik. Ying és Yang általánosan kifejezi az egymással ellentétes erőket, amibe beletartozik a hideg-meleg, tűz és víz. Az ellentétpárok egy egészet alkotnak, így ha valamiből az adott pillanatban sok vagy kevés van, akkor törekedni kell az egyenlítésre. A hagyományos kínai tradíciók szerint szigorúan meg van szabva, hogy mit mivel kell enni, illetve milyen párosítások kerülendőek. Továbbá a nőknek a menstruációs ciklus függvényében másfajta étkezésre van szükségük. A vérzés időszaka alatt például úgy tartják, hogy a szervezet yint, azaz hideget veszít, amit yannal, vagyis meleggel kell pótolni. Ezért ebben az időszakban csak meleg folyadékot lehet fogyasztani és a hideg ételeket is kerülni kell.

2. Kínai templomok

A kereszténység térhódítása mellett a mai napig is népszerűek a buddhista és a kínai templomok, kertek. Hongkong területén több mint 600 kínai templom található. A városban mindenhol kisebb nagyobb emlékhelyekbe botlik az ember, ahol folyton égetik a füstölőket. Az áldozat bemutatása az egyik alappillére a vallásnak. Gyümölcsöt és rizst szoktak elhelyezni, mert az áldást és termékenységet jelent, papírt égetni pedig megtisztító hatással bír. Régi kínai szokás olyan képeket, papírokat elégetni az elhunyt családtag részére, aminek hasznát veheti a túlvilágon, például pénzt. A kínai, illetve buddhista vallást követő hongkongi emberek nem hisznek a közösségek fontosságában, nincsenek papjaik, szabadon gyakorolják a vallást. Úgy, ahogy azt a családi tradíciókon keresztül tanulták. Fontos értékek a család, az idősek tisztelete, a tanulás fontossága és legfőképpen az, hogy az ember harmóniában éljen a természettel.

3. Lakóhajók

A város zsúfolt, rengeteg ember lakik kis helyen.  A tartomány neve, Hongkong jelentése illatos kikötő. 100 éve még a kereskedelemből és halászatból éltek itt az emberek. A bankok, multicégek megjelenésével a lakosság hirtelen gyarapodott, így a felfelé építkezés, a toronyház lett a legáltalánosabb lakhatási életforma. Ennek ellenére a mai napig akadnak családok, akik nem szeretnének lemondani a tradíciókról, és a mai napig lakóhajókon élnek, esetleg egy cölöpre épült halászfaluban. Természetesen erre turizmus is épült, de több helyen is vannak még ilyen közösségek, akik így élnek. Általában van egy nagyobb hajó, ahol egy kiterjedt család lakik és minden kisebb családnak van saját hajója is, amivel halászni járnak. Ezek a régi, motoros és kézzel evezhető csónakok megférnek a kikötőben a jachtok mellett is.

4. Szépségkultusz: fehér bőr 

Ázsiában a nőknek alapvetően nagyon fontos a szépség. Mindenfajta kezelést kipróbálnak a fiatalság megőrzéséért. A nyugati kultúrában már nincs kultusza a fehér bőrnek. Sőt, a szoláriumok kifejezetten népszerűek, itt ez azonban ismeretlen fogalom. Az egész tartományban 2 szolárium szalon van, ahol az ügyfelek 99%-a nem kínai. A fehér bőr előkelőséget fejez ki, hiszen aki barna az a nap alatt dolgozott, tehát nem értelmiségi. Az utcán nyáron nagy fennakadást, gyalogos forgalmi dugót okoz, hogy a helyiek egy jelentős része mindenhová esernyővel közlekedik, hogy megóvja magát a nap sugárzásától. Bikinit sem hordanak, sőt, a fürdőruha általában olyan, mint egy nyári ruha. Sokat takar. 

5. Tai Chi

A jóga és piláteshez sokszor hasonló mozdulatokat alkalmaz, a jelentése azonban igazán különleges. Stressz űzés mellett egy kis önvédelmi technikát és meditációt is tanít, illetve ying és yang, a két különböző főerőt egyesíti harmonikusan. Az itteni nemzetközi fitnesztermek órái között is megtalálható a Tai Chi, de a helyiek ezt szabadtéren, legfőképp zöld területen, a korai órákban végzik. Leginkább az idősek végzik a gyakorlatokat, néha egyedül, néha csoportban látom őket. Teljesen kizárják a külvilágot és hagyják, hogy az energia szabadon áramoljon, még ebben a hatalmas, nyüzsgő városban is. Megzavarni nem szabad őket, de nem bánják, ha az ember megáll nézni őket. Nemegyszer láttam, hogy egy 70 év körülinek tűnő hölgy pár perces bemelegítés után simán lement spárgába is.

6. Lóverseny

Az Egyesült Királyság 1997-ben visszaadta Hongkongot Kínának, azonban a mai napig érezhető a gyarmatosítás hatása. A lóverseny brit hagyomány, ami 1845-ben kezdődött, először az előkelő elit kedvenc sportja volt, ma pedig az egész lakosság rajong érte, főként a nyugdíjas korosztály. Általában hetente kétszer, két különböző helyszínen tartják a futamokat.

lverseny.jpg

Vasárnapi lóverseny (Fotó: Pataki Niki)

A szerda esti lóverseny a külföldiek és turisták körében is népszerű, fesztivál hangulata van a sok sörsátortól. A vasárnapi egész napos verseny a külvárosban van, ahol már a komolyan fogadó helyiek aránya körülbelül 95%. A futamok fél óránként kerülnek megrendezésre, maximum 12 lóval, és összesen 10 futam szokott lenni. A fél órás időtartam pont elég arra, hogy fogadjon az ember, illetve vegyen egy pohár sört. A minimum tét csupán 350 forint, de ennek akár ezerszeresével is fogadhatunk. A hangulat szerdánként mindig nagyon oldott, a hatalmas stadionban pedig akár 20 ezer ember is szurkol a lovaknak. Ennél azonban sokkal több, sokszor 1 millió ember is fogad egy este alatt, hiszen a tartomány minden kerületében vannak fogadó irodák, ahol hatalmas kivetítőkön, élő közvetítéssel követik figyelemmel az emberek az eseményeket. A fogadott összegnek akár 100-szorosát is lehet nyerni, ha olyan lóra teszünk fel, aminek alacsony a szorzó száma. Ha a szorzó szám magas, akkor azonban lehet, hogy „csak” kétszeresét nyerjük vissza. A futamok között a lovakat vonultatják, elképesztően szép mindegyik ló, a zsokék pedig picik, 45 kiló körüli férfiak. Minden eseményre megjelenik az újság, ami ismerteti a lovakat, illetve a futamok hosszúságot, de tényleg teljesen kiszámítatlan, hogy melyik ló fogja pár századmásodperc különbséggel átlépni a célvonalat, pont ettől olyan izgalmas a futam.

horse.jpg

Gyönyörű ló és a "pici" zsoké (Fotó: Pataki Niki)

8. Madár, virág, aranyhalpiac

A piacozás a kínai embereknek a mai napig fontos szerepet tölt be az életükben. Természetesen megtalálhatóak zöldség és gyümölcspiacok minden kerületben, azonban külön madár, virág, de még aranyhal piac is van. A piacon sok idős és kedves helyi emberrel találkozhatunk, akiknek túlnyomó többsége angolul is beszél, sokszor maguktól mesélnek a múltról vagy a helyről, ahol járunk. Az aranyhal a kínai babonákban szerencsét és pénzt hoz, így rengeteg lakásban, étteremben megtalálhatóak, sőt én már irodákban is láttam őket. Az egyik kínai lakástulajdonos, az ügyvédi irodát működteti üzletember azt mesélte nekem, hogy a reggelt úgy kezdi, hogy megeteti a halakat, nem hagyja másnak ezt a feladatot, mert így neki hoznak szerencsét.

9. Sárkányhajó

Tekintve, hogy az emberek lakóhajókon éltek, illetve ezzel üzleteltek, nem meglepő, hogy a szabadidős tevékenységre a mai napig kihatással van. A legelterjedtebb hagyományos sport a sárkányhajózás, ami a halászok versenyzéséből nőtte ki magát. A sárkányhajó vékony és hosszú, 2 ember ül egymás mellett általában 10 sorban. Itt Hongkongban több száz csapat van és a külföldiek körében is népszerű. Sok cég saját szövetséget alakít csapatépítés céllal. Az edzések általában hétvégén vannak, természetesen a tengerparton, ami sportolás mellett egy nagyon jó alkalom arra, hogy szabad levegőt szívjon az ember és kiszabaduljon a nagyváros forgatagából. A versenyeken jó hangulat van, de a versenyszellem hatalmas, mindenki nyerni szeretne. Főként 250 méteres, 500 méteres, illetve 1000 méteres futamok vannak és gyakran csak pár tizedmásodperc dönti el a küzdelmet. Nagyon büszke vagyok rá, hogy már 3 éve van egy Hungarian Dragons nevű, főként magyarokból álló csapat is, aminek ez évtől én is tagja vagyok. A legfontosabb esemény a júniusban megrendezésre kerülő sárkányhajó fesztivál, ami olyan fontos, hogy nemzeti munkaszüneti nap. Több csapat is egész évben edz, mi azonban februárban kezdtük a felkészülést és már több kupát is nyertünk ebben a szezonban. 

srknyhaj.jpg

Hungarian Dragons, a mi csapatunk (Fotó: Pataki Niki)

10. Piros boríték

A kínai újév február tájékán az év legnagyobb ünnepségének számít. A sárkány tánc az épületeknél elengedhetetlen része az újév kezdetének, hogy megóvja a házat minden szerencsétlenségtől. A legfurcsább szokás azonban a piros borítékok osztogatása. A kínai szokás úgy tartja, hogy aki sokat ad, ahhoz a pénz majd többszörösen térül vissza. Az újév napjain minden kínai ember keze/táskája színes kis borítékokat rejt. Ezeket az őket körülvevő dolgozóknak pl. sofőr, tanár, portás, gyakran munkatárs is osztogatják. A kapcsolat közelségének függvényében a minimum érték olyan nyolcszáz forinttól kezdődik, de a négyezer forint is nagyon gyakori, felső határ pedig nincs megszabva. 

pirosbortk.jpg

A piros borítékok kínai újévkor (Fotó: Pataki Niki)

+1 Meleg víz reggel 

A helyi lakosok úgy tartják, hogy egy csésze meleg víz elindítja a reggeli emésztést. Reggelente a munkahelyemen mindig láttam, hogy a kollégáim meleg vízzel (szigorúan teafilter nélkül!) töltik meg a bögréiket, amibe általában egy szelet citromot is. Ez a szokás nekem is annyira megtetszett, hogy egy ideje nekem is így indul a napom. Próbáljatok ki, én nagyon megszerettem! :)

13334672102082302462525521061516401o_3.jpg

A reggeleim már nekem is így indulnak (Fotó: Pataki Niki)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk

Eredeti cikk: 10+1 érdekes kínai szokás Hongkongban

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr278814186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása