Plitvicei-tavak: Horvátország gyöngyszeme

2016. július 10. 09:37 - Hello Magyarok!

dsc0140.JPG

Laslavic Tímea

Gondolom nem mondok újdonságot azzal, hogy Horvátország talán legszebb helye Plitvice. Plitvicei-tavak (horvátul: Plitvička jezera) Európa egyik legszebb természeti látványossága. Nemzeti park és természetesen az UNESCO Világörökségének listáján is szerepel, hiszen nemcsak szép, de gazdag a növény- és állatvilága is és több védett fajnak ad otthont. A horvátok hét nemzeti parkja közül a legjelentősebb.

dsc0125_3.JPG

Kristálytiszta a víz, halakat is látni (Fotó: Laslavic Tímea)

Igazából erről nem is tudom, mit lehetne írni azon kívül, hogy gyönyörű, szuper, lélegzetelállító, meseszép, fantasztikus, csodás, lenyűgöző... és így tovább. Valóban egy olyan hely, amit egyszerűen nem lehet kihagyni, ha Horvátországban jár az ember. Látni kell, és kész. Egy napot feltétlenül rá kell szánni a szabadságból. De nem úgy, ahogy mi tettük, hogy útban hazafelé álltunk meg, letérve az útról és akkor nem is mertük bejárni rendesen, mivel nem akartunk túl fáradtan folytatni a vezetést. Érdemes akár egy egész napot ott eltölteni, hogy nyugodtan tudjuk élvezni a természetnek ezen ajándékát. Kalap vagy fejkendő nélkül ne induljunk neki, ha nem lett volna, biztosan napszúrást kaptam volna. Víz is legyen nálunk! A mobilt kapcsoljuk ki és ha lehet, ne készítsünk túl sok fotót sem - inkább élvezzük a tündérkertszerű hangulatot. Maga a mennyország!

dsc0120.JPG

Látszik rajtam, hogy tetszik a hely. És hogy tényleg volt kalapom! (Fotó: Laslavic Tímea)

Hogyan közelítjük meg? A Plitvicei-tavak a Fiume-Zágráb (Rijeka-Zagreb) autópályán lévő Karlovac várostól 75 km-re fekszenek. Több kisebb és két nagyobb folyó találkozik itt össze és így jön létre a Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot (horvátul:Nacionalni park Plitvička jezera) létrehozó tórendszer. Tizenhat tó és kilencvenkét vízesés: jól hangzik, nem? Mert az. Addig is, amíg sikerül megszerveznünk a horvátországi kirándulásunkat Plitvicébe, megnézhetjük a hivatalos honlapján felkínált virtuális sétát - itt

dsc0071_1.JPG

Turisták a Plitvicei-tavaknál (Fotó: Laslavic Tímea)

Természetesen mint minden olyan komoly hely, amely turisztikai látványosság, szépen és praktikusan ki van építve a közönség számára. És mindezt úgy tették, hogy közben megőriztek mindent, amit kellett és nem avatkoztak be a természetbe. A nemzeti park hatalmas, a nagyközönség számára csak egy egészen kicsi része nyitott, profi túrázóknak többet is meg lehet nézni (de nem az egészet). Egy belépő ára szezontól függően 55 és 180 horvát kuna között mozog (azaz kb. 7-23 euró között), ezzel meg lehet nézni az alsó tavaknak nevezett részt (négy tó). Kétnapos jegyet is lehet váltani és akkor a nemzeti parknak egy nagyobb részét be lehet járni (a felső tavakat is). Ha van rá igény, profi kísérő is jöhet velünk. Fél tucatnyi útvonal van érdeklődéstől, ráéréstől, fittségtől függően. A legrövidebb séta is elvisz két-három órát, a leghosszabb útvonal hét-nyolc órás. De van egy kis panoráma-vonatocska is, sőt kishajó is, azzal is be lehet járni a helyet. Kempingek is találhatók a közelben, így akár meg is szállhatunk a környéken és több időt tudunk a tavaknál eltölteni.  Nézzük meg a honlapon a nemzeti park nyitvatartási időit, mielőtt odautaznánk, ez szezononként változik! 

dsc0075.JPG

Így lehet meglátogatni. Csak lapos talpú cipő ajánlott! (Fotó: Laslavic Tímea)

A legnagyobb és egyben leghíresebb vízesésnél (Veliki slap) a legnagyobb a torlódás, itt már tényleg mindenki fényképezkedik. Ez a vízesés 78 méter magas és az alsó tavaknál található. Csak ú.n."csoportképet" lehet készíteni itt, azaz esélytelen, hogy egyedül jelenjünk meg a képen. A Plitvicei-tavaknál mindenhol nagy a tömeg. Tavasszal, azaz nem a nyári szabadság periódusában inkább érdemes meglátogatni, illetve ha reggel érkezünk és nem délután, már az is sokat számít. 

vzeses_2.JPG

A legnagyobb vízesés (Fotó: Laslavic Tímea)

Sűrűn látni gondozókat is, akik vagy a halacskákat etetik, vagy egy kis falevelet halásznak ki gondosan a vízből. Mindenre a legkisebb részletben odafigyelnek. Őket külön öröm követni.

dsc0113_2.JPG

Alkalmazottakat is látni (Fotó: Laslavic Tímea)

A víz gyönyörű türkizkék színe az itt honos ásványok és organizmusok találkozásának eredménye. De vannak itt karsztbarlangok is és a mohával benőtt sziklák látványa sem egy utolsó dolog. Biztosan tetszeni fog a kirándulás, a család apraja-nagyjának egyaránt, ez garantált!

dsc0134_1.JPG

Minden kisebb-nagyobb tónak fel van tüntetve a neve (Fotó: Laslavic Tímea)

Extra tipp: Ha van rá idő és kedv, érdemes megnézni a közelben lévő Rastoke nevű falut (az 1-es úton található, 30 km-re Plitvicétől Zágráb felé). Szép kis házak, régi, de jó állapotban lévő malmok és persze vízesések várnak Rastokeban, ahova mi sajnos nem jutottunk el, bár hallottunk a helyről. Talán majd legközelebb. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr738877486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása