Valami Amerika - Az illegálisok élete

2015. július 02. 13:34 - Hello Magyarok!

865145627490c32c0b6fo.jpg

Messziről Jött Ember

Isten hozott Amerikában, a legek országában, ahol az lehetsz aki csak akarsz, ahol csak két véglet létezik: az álmod vagy valósággá, vagy pedig rémálommá válik. Az, hogy melyik fog bekövetkezni, már csak rajtad múlik, illetve azon, hogy mennyire vagy türelmes, kitartó, de legfőképpen, hogy mennyit bír a gyomrod és mennyit tudsz lenyelni.

Amerika a szabadság, a lehetőségek országa volt, van és még egy darabig az is lesz. Amerika a világ közepe – legalábbis ezt hiszik ők, és erre büszkék is. Ez az az ország, ahol ha megfelelő kapcsolatokat tudsz kialakítani, akkor nagyon gyorsan, nagyon magasra tudsz felszaladni a ranglétrán. Ezt az országot a bevándorlók 90%-a azért célozza meg, mert valóban a szabadság országa.

Akárhogyan is nézzük, de az Egyesült Államokat az illegális bevándorlók tartják el. Ha az illegális munkások nem lennének, akkor Amerika, és ezzel a világgazdaság is igen hamar összeomlana. Ezek az emberek végzik el azokat a munkákat, amiket egy itt született, vagy akár komoly multinak dolgozó, tanult és szakképzett amerikai egyáltalán nem végezne el – pláne azért a pénzért, amit ezek a munkások kapnak. De ha nem fizetik meg rendesen, akkor mégis miért van itt több millió illegális bevándorló?

A válasz nagyon egyszerű. Ezeknek a bevándorlóknak a nagy százaléka a dél-amerikai országokból érkezik. Latin-Amerikában például olyan mértékű szegénység uralkodik, hogy ezeknek az embereknek megéri minden kockázat, hogy akár Kuba felől hajóval, vagy a mexikói határon átcsempészve jussanak be az Egyesült Államok területére, majd itt kezdjenek egy teljesen új életet. Van olyan ismerősöm, aki elmondta nekem, hogy őt 18 évvel ezelőtt milyen körülmények között csempészték át Mexikóból Texasba, és senkinek nem kívánja azokat az élményeket, de neki minden pénzt megér az, hogy azóta is itt él, még ha illegálisan is. Neki megéri a $9 órabér heti 6 napban, napi 10 órában, mert Mexikóban szó szerint a nyomorban élt, itt viszont van saját autója, lakása és gyerekei is. 

Sokan nem tudják azt sem, hogy Amerikában az illegálisoknak nagyon sok mindent lehet, amire nem is gondolnánk. Talán Amerika így próbálja "meghálálni" ezeknek a bevándorlóknak, hogy eltartják az országot. Sokan nem tudják, de egy illegálisan itt lévő személy tud magánakhivatalos úton adószámot is csináltatni, amivel már el tud olyan munkáltatónál helyezkedni, akinek saját könyvelője van, nem pedig külsős könyvelőcég intézi a dolgait. 2015. január 1-jétől pedig már 10 államban lehet, hivatalos amerikai vezetői engedélyt csináltatni. Ugyanúgy lehet gépjárművet és rendszámot venni, valamint az autóra biztosítást kötni. Nagyon sok állam van, ahol lehet főiskolára, vagy akár egyetemre járni, akár papírok nélkül is. Sőt, vannak államok, ahol még tanulói kölcsönt is lehet felvenni és ösztöndíjat is lehet igényelni az iskolától. Amint elvégezte a tanuló az iskolát, a diplomát is a kezébe adják. 

1014017855543da590751o_1.jpg

Vannak olyan államok, ahol lehet egészségbiztosítást igényelni, valamint magánnyugdíj pénztárba is be lehet lépni. A megfelelő összeköttetésekkel még kreditkártyára is szert tudunk tenni. Tehát, a szavazáson és az államokon kívüli utazgatásokat leszámítva, egy illegális bevándorló szinte bármit meg tud tenni. Persze mindig benne van a pakliban a lebukás veszélye, mert bárki bármikor keresztbe tehet, vagy éppen egy spontán ellenőrzés során elkaphatják, és akkor hosszú hónapokig ül az illető a bevándorlási börtönben és várja, hogy rá kerüljön a sor a tárgyaláson. Persze egy megfelelő ügyvéddel, sok pénz kifizetésével ezt is el lehet intézni.

Mindezek ellenére, szerintem Amerika iszonyatosan hanyatlik. Nagyon sok ismerősöm van, akik már 15-20 éve élnek itt. Ők  mindig azt mondják, hogy 2005 előtt még megérte kijönni dolgozni, mert lehetett pénzt keresni. Ma már ez nem erről szól. Egyre többet kell dolgozni, egyre kevesebb pénzért. A mai napig az órabérek ugyanolyanok, mint 15-20 évvel ezelőtt voltak, az árak viszont mennek felfelé. Akinek az a kósza ötlete támadt, hogy akkor ő mégis  nekivág, és bevállalja a kockázatot, az felejtse el, hogy itt meg tud majd gazdagodni. Tény, hogy jobban fog élni, mint Magyarországon, mert a boltban nem kell majd megnéznie az árakat, hogy melyik kenyeret, vagy tejet vegye meg, de félretenni nem nagyon lehet. Ha mégis, akkor azt hatalmas lemondások árán és lassan, valamint testileg és lelkileg is bele lehet roppanni. Így, az itt eltöltött évek után, valamint a több évtizede itt élő ismerősök elmondása alapján, szerintem aki valóban szeretné, hogy egy megfelelő állása legyen ahol meg is becsülik, és nem használjak ki teljesen azért a heti $350-$400-ért (amit  valljunk be őszintén otthonról olvasva jól hangzik, de itt élve ez semmire nem elég) az valóban keressen Európában egy munkát, ahol megkapja a megfelelő tiszteletet, megbecsülést és fizetést.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Valami Amerika - Az illegálisok élete

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr877590640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása