Hogyan viseljük el a hőséget? - Így csinálják a profik

2015. július 23. 14:54 - Hello Magyarok!

4863720695_95e57ca2cd_b.jpg

HM!-összeállítás

Csorog a verejték a gerinceden. A nadrágod és a szoknyád csurom víz és hát valahogy csak meg kellene vakarnod magadat úgy, hogy a kollégák ne vegyék észre. A dezodor nem segít, pedig egyáltalán nem szoktál izzadságszagú lenni. Gyűlölöd a homlokodon ezt a ragacsos, furcsa verejtéket. Ismerősek a tünetek?  Van megoldás arra az embertelen hőségre, ami idén nyár néven történik! Íme egy csokorra való, a világ legkülönbözőbb pontjairól:

SPANYOLORSZÁG

Gyovai Helén

Úgy esett, hogy a kánikula csúcspontja épp Madridban ért, ami nem a legideálisabb úti cél július végére, de az fix, hogy a spanyolok nem hagyják a véletlenre a hőség elleni védekezést. Mindenhol ezerrel lekondicionálnak, olyannyira, hogy a boltokkal teli sétalóutcákon már az utca is majdhogynem hűvös, annyira ontja magából a hideg levegőt a rengeteg butik. (annál keményebben csap arcul a meleg, amikor az ember kiér a hűtött zónából). A senorák folyamatosan legyezővel hűsítik magukat, és futottam bele olyan sétálóutcába is, amit egy az egyben árnyékolókkal fedtek be. 

Gál Kati

Barcelonában a legyező a kötelező nyári kellék,. Illetve mindig ott van a kis táskában, így egy túlfűtött teremben télen, egy forró tavaszi napon és egy fülledt buszon is elő lehet kapni bármikor. Sőt, mintha kötelező lenne, elő is kapják. Mikor Barcelonában tanítottam, minden nő legyezővel a kezében ücsörgött a teremben. Bár annyira nem ragadt rám, hogy azóta is legyen nálam legyező - és különbén is imádom a nagyon meleget - mégis jó szokásnak tartom.

2694414933_9ef8ecc005_b.jpg

MÁLTA

Valter Erik

Máltán a hőség kezelésében (is) szeretik a helyiek az egyszerű megoldásokat.

Kézenfekvő a tengerpartok aktív használata, sokan akár hétköznap ebédidőben kiugranak a víz mellé fél óra pancsolásra, aztán délután folytatják a munkát. Akad olyan ismerős, aki nem hajlandó a 16-17 fokosra lehűtött irodában dolgozni, inkább otthonról jelentkezik be, a saját kanapéjáról dolgozik és menekül be 15 percenként a zuhany alá. 

Azok, akik nem annyira szerencsések, hogy légkondicionált helyiségekben dolgozzanak, átállnak a hosszú sziesztákra, illetve a bevállalósabbak egyszerűen el sem mennek dolgozni. Mindennapos esemény, hogy reggel 5-kor már javában folyik egy-egy építkezés, majd 11 körül pillanatok alatt ürül ki a munkaterület, hogy aztán - jó esetben - este 6 körül újra nekilássanak. (Egyéb esetek: 11-kor vége a munkanapnak, utána már csak a vastag falakon belül várják az enyhet adó estét.)

És valóban: eljő az est és vele benépesülnek a járdák! A vidéken, ill. kisvárosokban nemes egyszerűséggel kiülnek a házak elé a küszöbre vagy a járdaszegélyre, a proccabb vagy kényelmesebb csapatok kempingszékeket hoznak és akár éjfél utánig is folyik a kvaterkázás és a különböző (alkoholos) üdítőitalok intenzív fogyasztása. Az éjszakai elfoglaltságot követően a szerencsésebbek kihasználhatják a tipikus máltai építészet biztosította lehetőségeket: nem a házban, hanem teraszokon, ill. a lapos tetőkön térnek nyugovóra, akadnak teljes családok, akik együtt alszanak a csillagos ég alatt.

Jakab Erna

Kezdjük az áltlános(nak hitt) megoldással:

  • LÉGKONDI: ha van.... ugyanis egyáltalán nem szabad készpénznek venni hogy megfelelően működik az A/C a buszon, ahol adott esetben 50 ember izzad bele a pirinyó busz légterébe. Ami, ha belegondolunk abba, hogy a júliusi átlaghőmérséklet 30 fok körül mozog, elég sokkoló.
    Összefoglalva: jó máltai módra, néha van néha nincs, tenni nincs mit, törődj bele...  

...éljenek a házi praktikák:

  • Napi 3-szori fürdés (reggel, délután, este): mivel hideg víz már nem nagyon van, langyossal.
  • Futó edzés a mosógépből kivett vizes edzőcuccban, nedves törölközővel. Edz, frissít és gyorsabban száradnak a ruhák is!
  • CISK (a helyi lager, hűtve) és/vagy Sangria, jó sok fagyasztott gyümivel :) Nyamm!
  • jéghideg citromos víz minden mennyiségben (a munkahelyi túlélés elengedhetetlen kelléke)
  • illetve szinte miden sarkon található smoothie-bolt, ebédre tökéletes

5989252218_7b6d7baa07_b.jpg

TÖRÖKORSZÁG

Hegyes Dóra

Antalyában már a tavasz sem kiméli az embert, hát még a nyár. Május végétől szeptember közepéig berobban a száraz meleg, a magas páratartalom és nincs az a tengerpart ami napközben megment a hőgutátol. Nyáron akár 45 Celsius fok is lehet, és az éjszaka is csupán maximum 10 fokkal hűvösebb itt. Napközben az utcák kihalnak, a tengerpartok elnéptelenednek, a törökök pedig visszahúzódnak a légkondis lakásba vagy éppen irodába. Ha valaki mégis arra vetemedne hogy az utcára kiteszi a lábát akkor is csak a legközelebbi étteremig megy, ahol vizet permetező óriás ventilátorok ontják a hűs levegőt vendégeikre és esetenként az utcára is. Én mindig a hideg limonádéval vagy ayrannal (hideg, sós joghurtital) kezdtem, viszont a cay (török fekete tea) itt alapkövetelmény. Lehet pusztító hőség, a helyiek a hűsölést tűzforró teával indítják – még a jéghideg Efes sör is csak második lehet a sorban. Tengerpartra csak délután öt után merészkednek le, nekik a hideg tenger nem opció a hűsölésre – addig ugyanis el kell jutni valahogy. Így maradnak a külföldi csodabogarak akik napközben egyedül uralják a kietlen tengerpartokat, hogy aztán a helyiek jót mosolyogjanak rajtuk a hűvös éttermekből forró cay-t kortyolgatva.

OLASZORSZÁG

Gyovai Helén

Torino környéken adott, hogy az emberek felmenekülnek a hegyekbe, és ott keresnek menedéket valamelyik patak partján, ha éppen nem indulnak neki a tengerpartnak a hétvégén. De semmilyen vízparti program nem lehet annyira klassz a kiadós kánikulában, mint crema di caffét kortyolgatni. Azt ugye tudjuk, hogy Olaszországban kávét inni kötelező program, de a hőségben kevésbe esik jól egy forró fekete, ezert nyáron a magam részéről gyakran csúszik le ez a krémes,"megállbenneakanál" állagú, jéghideg kávé. 

INDONÉZIA, BALI

Harmincz Rita

Balin az emberek természetes közege a meleg, hiszen trópusi sziget lévén itt mindig nagyon meleg van. Több módja is ban annak, hogy az ember lehűtse magát.

Amellett, hogy kimehetünk a tengerpartra, fürödhetünk szentelt vízben a Tirta Gangga vizipalotánál, vagy a Tirta Empul templom szent vízében, ahol ruhástul tudjuk ezt csak megtenni, így ha kijövünk a vízből, a ruha extrán hűsít egy darabig, De akár hegyet is mászhatunk, hiszen 3000 méteren már nincs meleg, vagy kisétálhatunk a dzsungelbe, ahol a fák árnyékában hüsölhetünk.
img_4249.JPG

LUXEMBURG

Bencsik Rita

Luxemburg nem a kánikuláról híres. Sokat esik az eső, fúj a szél, és az sem ritka, hogy nyáron (is) kabátot kell felvenni. Idén azonban ide is beköszöntött a hőség. A luxemburgiak azt mondták, ennyire meleg még sosem volt itt. Mivel a cégeknél az öltöny és a kosztüm a módi, de biztosan nem a rövidnadrág, így a munkába tartó, illetve onnan hazatérő embereknek is nehéz dolguk van ilyen kánikulában. Amikor pedig az emberek kiszakadnak a dolgos hétköznapokból, idejük nagy részét grillezéssel töltik a tóparton, valamint ilyenkor az sem ritka, hogy megrohamozzák a strandokat, és gyakran két óra sorban állás után lehet csak bejutni a medencékhez, de a gyönyörű strandokat látva ezt az időt is érdemes kivárni a ritkán beköszöntő nagy hőségben.

dsc_1235.JPG

USA

Gál Kati

Az amerikai indiánok tradicionális nyári viselete látható a lenti képen. Bivaly vagy tehén bőréből készült, lófarokkal, állati szőrökkel, szarvasfogakkal, gyöngyökkel és egyéb furcsaságokkal díszítve. Az egész testet betakaró viselet védte őket a naptól és a szúnyogoktól. A sarokban álló két részes szerelés a férfiak viselete volt, míg a jobb oldalon csak félig látszódó állatbőrt a nők tekertek magukra. 

coopertown_ny_057.JPG

NÉMETORSZÁG

Makai Niki

Németországban az első darázscsípésemtől szoktam a nyári időszámítást komolyan venni, mert Frankfurtban az elmúlt években ritkán volt 15 fok felett a hőmérséklet. Nem úgy idén. Mintegy három hete dagadt a combom a kétszeresére a szoknyám alá bebújó szemtelen rovar akciója miatt és azóta is többnyire 30 fok körül mozog a higanyszál, hogy az égető viszketés minden pillanatát kiélvezhessem. Én magam zselés hűtőpárnával vészeltem át az időszakot, ami viszonylag kellemetlen, ha az egyik kezeddel egy síró csecsemőt tartasz a válladon, a másikkal pedig egy jéghideg zacskót szorongatsz a combodhoz. De túléltük.

Útravalónak: a párom mesélt olyan ventilátorral felszerelt napelemes sapkáról, amit még siheder korában Ukrajnában látott egy (minden kétséget kizáróan Nyugatról jött) külföldi fején a fülledt tömegközlekedési eszközön. Az emberek egy darabig tátott szájjal, irigykedve mustrálták a darabot, míg nem egy árnyékos szakasz következett, hogy végre a kelet-európai ember kajánul húzhassa a száját kárörvendő mosolyra. Az amazon szállítja ezt a furfangos fejfedőt.

De ha valaki mégis inkább otthon maradna, akkor egyenesen Budapestről kap két tippet is. Az egyik ismerősöm feltalálta a vízhűtéses ablakpárkányt. Ez nem mást jelent, mint a naptól 100 fokosra felhevült horganyozott lemez-párkány 15 percenkénti jeges vízzel való nyakonöntése. Az eredmény egy 27 fokos konyha a legnagyobb kánikulában is. Ha dühösek vagyunk az alattunk lakókra, a folyamat ráadásul még bosszúállásként is bevethető. A másik tipp szintén otthonmaradóknak és a házimunkától nem megrettenőknek való: jégkockákkal felturbózott felmosóvízből mosd fel félóránként a konyhát. Az eredmény garantált másfél fok csökkenés. Aki a kicsit nem becsüli, azt pedig jól el lehet küldeni hidegebb éghajlatra. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Hogyan viseljük el a hőséget? - Így csinálják a profik

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr447649294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása