Viva Mexico!

2015. október 08. 11:05 - Hello Magyarok!

adobephotoshopexpress83ffdc6b007c467292daac3069bf8473.jpg

Annika Bjørn

Vakító, fehér homokos partok, megszámlálhatatlan árnyalatú Karib-tenger, gazdag kultúra, páratlan állatvilág, kedves közvetlen emberek. Most még nem érezzük hiányát a nyári melegnek és feltöltődésnek, de a tél bizony egyre közelebb van, még ha az indiánnyár feledteti is velünk ezt a tényt. Eljön az az idő, amikor a barnaságunk és jókedvünk a múlté, és mindennél jobban vágyunk majd egy kis napfényre, feltöltődésre. Két hét Mexikóban a szürke és hideg tél után maga lehet a mennyország. 

Ha azt halljuk „Mexikó” egészen biztos, hogy egy drága luxusutazás jut az átlag turista eszébe, azonban ezt a tévhitet cáfolni szeretném. A mai napig rengetegen utaznak utazási irodákkal távoli egzotikus helyekre. Talán a „megbízhatóság” vagy az egyszerűbb tervezés miatt, néhány esetben pedig a verhetetlen charter árak miatt.  Viszont ma már egyáltalán nem törvényszerű, hogy a jó öreg „Ibusz” adja a legjobb ajánlatokat, célszerű időt szánni arra, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb vakációt. 

Szerencsére már nagyon sok módon szerezhetünk információt a kiválasztott úti célunkról. Lehet a neten olvasgatni különböző élménybeszámolókat, fórumokat, rangsorokat, lehet vásárolni útikönyveket, kikérni egy utazási iroda véleményét. Aztán be lehet sokallni a sok pozitív és negatív információtól, a rengeteg szubjektív élménytől és összezavarodva útnak indulni. 

Így a következőkben szeretnék kedvcsinálót vagy ízelítőt adni a drága olvasónak, és talán ez a rövid összefoglaló segíthet azoknak, akik tervezik, hogy egyszer Mexikóba látogatnak nyaralás céljából.

adobephotoshopexpress5d7d75ee957b407ea05b5e88bb0ae796.jpg

HOGYAN JUTUNK ODA?

Európából majdnem minden nagy reptérről megy közvetlen repülő Cancunba, a főszezonban (december-március) ez a szám a charterek miatt kb. duplázódik. Londonból a British, Amszterdamból a KLM, Párizsból az Air France, stb. menetrend szerint közlekedik. Eljutni ezekbe a városokba időben megvett fapaddal pedig tényleg olcsónak mondható.

Tipp: figyelgetni kell a nagy német, angol, skandináv utazási irodák last minute ajánlatait, sokszor repülőjegy áráért kínálják a szállodás csomagokat. Az utazási idő Budapestről minimum 16-18 óra, ha sikerül jó átszállást találni. Talán ez teszi ki a költségek legnagyobb részét, főleg ha saját magunk szervezzük az utazásunkat.

HOL FOGUNK ALUDNI?

Lehet foglalni 5 csillagos luxust all inclusiv ellátással és lehet hostelben is lakni, vagy parti bungalóban, akár még sátorban is a pálmák alatt. Ki mit szeretne, mire van pénze és igénye, kalandvágya.

Számomra a legfontosabb, hogy a szoba és a hotel vagy lakás tiszta legyen, a fürdő használható, nem utolsósorban csótánymentes és jól szellőztethető. Egy olyan országban, ahol a pókok, skorpiók, csótányok mindennaposak, és 100%-os a páratartalom, ezek fontosabb szempontok, mint a márványpadló, vagy az arany stukkó. Hozzáteszem a márványpadlós 5 csillagos hotelekben is dohosak és bogarasak lehetnek az alsó szobák.  Az ágy kényelmes legyen, és a klíma csendes. Nem utolsó szempont, hogy biztonságos legyen a környék, bár emiatt a Yucatanon nem igazán kell aggódni.

Tipp: airbnb-n érdemes nézelődni és magánlakást foglalni. Luxus környezetben, medencével, portással a hotelek árainál jóval kedvezőbben találhatunk szállást, arról nem is beszélve, hogy jó kapcsolatot építhetünk a helyiekkel, ami egy luxusresortban kevésbé lehetséges. Továbbá nagy társaságoknak, családoknak sokkal jobb lehet egy nagy villa, mint egy több ezer szobás hotelben kergetni egymást. Ha bátrak vagyunk és kalandvágyóak, akár egy sátrat is bérelhetünk közvetlen a parton, de később ne panaszkodjunk az éjjeli látogatók miatt. 

EVÉS-IVÁS

Isteni finom minden, az ételeknek és az italoknak gazdag ízük van. Feleslegesnek tartom az all inclusivot egy olyan helyen, mint Mexikó…Burrito, fajitas, taco, enchiladas…és az isteni guacamole. Mindent meg kell kóstolni! Az ételek ízgazdagsága mellett minden étteremnek, büfének, bárnak egyedi stílusa van, mely utánozhatatlan és megismételhetetlen. Rengeteg a jó gyümölcsfacsarós úton útfélen, hiszen a gyümölcsök és zöldségek nagy része helyben érik, így isteni minden. Az éttermi árak kb. a magyar áraknak felelnek meg, de ez függ a hely frekventáltságától. Esténként (van, akinek napközben is) kihagyhatatlanok a frissítő koktélok, mint pl. a margarita.  Természetesen az, aki nem kíváncsi a természeti és kulturális gazdagságra Mexikóban, annak megéri az all inclusiv csomag, ha csak a parton akar heverészni egész nap. Bár ezért kár ennyit utazni és drága repjegyet vásárolni… mindenki maga tudja. 

Tipp: Vásároljunk szuvenírt a Wallmartban, mert ott minden kapható, ami a kis lehúzós boltokban is. Chiliszósz, tequila, mezcal, szuvenírek, esetleg naptej utánpótlás, reggelinek való, netán aspirin. Hozzáteszem minden olcsón, és nagy választékban. 

mexicotelek.jpg

KÖZLEKEDÉS

Nyugodtan közlekedjünk a helyiekkel és hagyjuk ki a drága irodák által szervezett fakultatív kirándulásokat, mert nem pár dollárt, hanem jó pár száz dollárt ( vagy peso-t)  spórolhatunk. Lehet választani a menetrend szerinti buszokból, amik tisztábbak és kényelmesebbek mint bármelyik busz Európában. Eljuthatunk így Playa del Carmenből (Cancúnból is) Cobá-ba, de el lehet jutni Meridába és a Chichen Itzához is. Hozzáteszem a szervezett programok árának töredékéért. Sokkal kényelmesebben. Használhatjuk a helyiek által kedvelt collektívós buszos utazást. Állj ki az út szélére, intsd le azt, amire az az úti cél van kiírva ahova szeretnél eljutni, majd szólj a sofőrnek hogy hol szállnál ki. A helyiek is ezzel járnak a munkába, és nincs turista felár. Sokkal olcsóbb és mulatságosabb, mint a taxi. Biztonságos, megbízható, de eszeveszettül száguldanak. 

wp20150322085932pro.jpg

BIZTONSÁG

A Yucatan félsziget nem kevésbé biztonságos, mint elmenni Budapesten a Szigetre fesztiválozni, vagy leugrani a Balaton partra. Ha nem vagy drogkereskedő, vagy nem futtatsz lányokat, és nem keveredsz bajba, akkor nem kell aggódni. Ahol nappal a búvárkodást tukmálják, ott este mindent megkaphatsz: kábítószert, társaságot estére, stb. Mindenki tegyen belátása szerint, de az biztos, hogy az ilyen szituációk elkerülése megóvhat a nagyobb bajtól.  Továbbá, mindenki a netes jó tanácsok ellenére hordja a márkás ruháit, óráit, és senkit nem rángatnak be miatta egy furgonba. Ez nem Brazília. Vannak rendőrök az utcán, de nem kellemetlenül sokan és többnyire csak esténként. A parton néha végiggurul egy-egy motoros járőr, de ennyi. Playa del Carmen tele van bulizókkal, és minden sarkon van ATM.  Nagyobb összeget célszerű azonban nappal és rendes bankban felvenni, nehogy éjjel valaki egy nagyobb összeget vetessen le velünk, majd elszaladjon a napi limitünknek megfelelő összeggel boldogan.  

mexicostrand1.jpg

LÁTNIVALÓK

Mindenki más szeret, ennek megfelelően nagyon jól utána lehet járni a nekünk megfelelő programoknak a netről. Viszont ami szerintem kihagyhatatlan és sajnos csak szervezetten lehet meglátogatni az a Sian Kaan Nemzeti Park. Minden egyéb helyet fel lehet keresni magán úton collektivóval, vagy busszal esetleg taxival. A tematikus parkokba a jegyet meg lehet venni sokszor a neten, vannak csomag árak, melyeken még több kedvezményt kaphatunk. Célszerű továbbá magán úton átmenni a nekünk tetsző szigetekre, pl. Playaról Cozumel 45 perces kompúttal elérhető, és óránként indul oda-vissza.  Olyan kék színű tengert kevés helyen lehet látni a világon. És ne felejtsük el a korallzátonyt, ami végighúzódik a Yucatan félsziget mellett. Aki szereti a szépet, a természetet, a vizet, az fizessen be pl. Puerto Morellosnál (ne Cozumelnél!) egy privát több órás sznorkelezésre max. 200peso/ fő áron. Puerto Morellos nyugodt és olcsó, a tenger nagyon sekély, a korallok gyönyörűek, és az élővilág hihetetlen gazdag. 

Továbbá a rengeteg toplistás és felpontozott látnivaló mellett ne felejtsük el, hogy 6000 cenote-ot találhatunk karnyújtásnyira. Vonjuk össze a strandolós programunkat egy-egy cenote meglátogatásával. Ezekben az édesvizű karsztmedencékben és föld alatti folyó-barlangrendszerekben a profik búvárkodhatnak, a pihenni vágyók pedig egybe olvadhatnak a természettel. Veszélyes állatokkal szinte soha nem találkozni, úgy ahogy más turistákkal is csak nagyon ritkán (bár nem tudom ki a veszélyesebb), a kevésbé felkapott cenoteknál. Hétvégén az olcsóbb, nyitott cenoteknál viszont sok a helyi lakos, így garantált, hogy új barátság, hátveregetős ölelgetés nélkül nem megyünk haza. 

Tipp: vásároljunk magunknak még utazás előtt egy jó sznorkel felszerelést, mert a legjobb barátunk lehet a tengerparton. Igaz mindenhol adnak a sznorkeltúrához, de ha el akarjuk kerülni a rúzsfoltos, alapozós szemüveget és pipát, akkor jó döntés lehet. Legalább olyan alapvető felszerelés, mint a fürdőruha és a napszemüveg. 

wp20150314112722pro.jpg

AZ EMBEREK

Ez a rész az, ami a legszubjektívebb. Ki mit akar észrevenni, ki mire vágyik és mennyire akar elmélyülni két hét alatt. Összességében nagyon kedvesek, segítőkészek, és barátkozók a Yucatanon élők. Egy pár órás buszos beszélgetés öleléssel érhet véget. Mindenki udvariasan kér és megköszön. És te, mint európai, gyakran más elbírálás alá esel. Te tehetsz panaszt a tönkrement búvármaszkra, majd az árát is visszakaphatod. Te a friss sonkából kapsz, és ha becsipogsz a kijáratnál, akkor sem néznek bele a szatyrodba, ha plazma tévé van belecsempészve.  Te turista vagy, odaviszed a pénzed, és elhozod a jó hírüket, vendégszeretetüket. Ezt leszámítva nem lenne muszáj kapcsolatot teremteniük, mégis megteszik. Mégis megkínálnak a kekszükből, és neked adják a térképüket, még ha nincs is rá szükséged. Ha csak két hetünk van, próbáljuk meg a jó oldalát nézni, hiszen a politikai helyzetük, a gazdaságuk nem a mi dolgunk, de egy pár kedvesen viszonzott szó nem kerül sem pénzbe, sem fáradságba, de megédesítheti a nyaralásunkat, és az emlékeinket.

wp20150314155200pro.jpg

Összességében egy mexikói nyaralás nem feltétlenül kerül többe, mint bármely másik úti cél Európában, vagy Észak-Afrikában, ha ügyesek vagyunk. Viszont cserébe egy olyan élménnyel gazdagodhatunk, amit Európában nem tapasztalhatunk meg. Továbbá attól sem kell tartanunk, hogy a kulturális különbségek miatt kellemetlenül éreznénk magunkat esetleg nőként, vagy egy piaci alkudozásban. Nem beszélve arról, hogy amikor itt tél van, ott akkor is vakító napsütés, langyos szellő, buja zöld növényzet és érett friss gyümölcsök várnak. 

mexicolepedok.jpg

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Viva Mexico!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr507919396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása