A legszőrösebb hónap az évben: Movember

2015. november 01. 08:05 - Hello Magyarok!

kk.jpg

Mórocz Ági

A Movember program nem csak megszületésében volt példátlan. Emberek százezreit állítja olyan sorsdöntő kihívás elé négy héten keresztül, amit talán elsőre nem is értünk meg. Csak a bajusz tűnik majd fel, de ami mögötte van, az sokkal több. Szinte biztos, hogy a 30. napon mindenki számára világossá válik: mi-itt-bizony-tényleg-életeket-mentünk. Ez az igazán egyedülálló jótékonysági kezdeményezés 12 éves múlttal, közel 1 millió résztvevővel, és eddig 174 millió dollárral a háta mögött söpör végig a világon. Az én célom, hogy mindenki számára érthetővé tegyem az üzenetet, mert három évvel ezelőtt a november jelentős változást hozott az életembe: a hónap, amely rengeteg ember életét változtatja meg, évről évre.

Hogy mire elég 12 nap? Nos, ha hazamész karácsony előtt Magyarországra, akkor felér egy éves fogyókúra eredményének felszámolási idejével. Vagy például arra is, ha ezt az időt távol töltöd a jelenlegi otthonodtól (jelen esetben Írország), akkor nagy meglepetések érhetnek, amikor visszatérnél a kis napi rutinodba. Tegyük fel, felszedtél 1-2 kilót (3-4-5...) amíg otthon voltál és ez a túlsúly nem a bőröndödben jelentkezik. A terv egyértelmű: irány az edzőterem!

12 nap kihagyás novemberben (ha még nem tudod, miről szól a Movember) arra adhat okot, hogy hirtelen úgy érezd magad edzés közben, mint aki egy '70-es évekbeli pornófilm válogatásba csöppen. Ugyanis találkozni fogsz néhány csinos, kacér nővel, rengeteg izmos férfival, és ami igazán időutazásra ad gyanút - az a BAJUSZ. 
A helyzet okozta döbbenet és értetlenség megkívánta, hogy kiderítsem, mi ez az egész. Nyugtalanított a tudat, hogy ez már örökre így marad, így az egyik „statiszta” nagy vonalakban elmagyarázta, hogy ez bizony nem egy elő-Halloween buli, hanem itt csoportos jótékonykodás történik.  

A szituáció a következő napokban tovább fokozódott. Az utcán sétálva fürkésztem a férfiak arcát (nem szokásom), és a bajuszinvázió eredményeképpen számos híres ember képe elevenedett meg: Thomas Magnum (Tom Selleck) és Chuck Norris romantikus verziója. Az aranyhangúFreddie Mercury, aki profin izgatta bajszával a mikrofont. A megmagyarázhatatlan Borat, a verhetetlen Hulk Hogan, vagy épp Albert Einstein, Burt Reynolds és Salvador Dali jöttek velem szembe. Azok az ikonikus férfiak,  akik megannyi női szívet ejtettek rabul buja szőrzetükkel.

DE MI IS AZ A MOVEMBER?

Mindenkit megnyugtathatok: a Movember nem egy pornórendezvény, nem is egy beöltözős program -  vagyis nem teljesen. Novemberben a bajusz nem más, mint egy „kitüntetés”, amit a férfiak hordanak az ajkuk felett - legalább akkora büszkeséggel -, mint a nők a kis rózsaszín szalagot a kabátjukon. Ebben a hónapban a bajusz egy nagyon fontos nemzetközi jótékonysági mozgalom jelképe; melynek célja nem más, mint felhívni az emberek figyelmét arra, hogy - a nők után szabadon - a férfiaknak is szükségük van szűrővizsgálatra.

(A "mo" jelentése az ausztrál slangben a moustache, vagyis BAJUSZ. Mo+November = Movember)

2003-at írunk, amikor Adam Garone ausztrál lakos a hátsó kertjében egy csapat férfi a vasárnap délutáni sörözés közepette nosztalgiázik a '70-es évekről. Legnagyobb fájdalmuk, hogy az akkori macsó vonulat - a BAJUSZ - szőrén-szálán eltűnt. A hülyeség akkor az igazi, ha csoportosan csinálod; így a srácok fogadásból úgy döntenek, hogy egy hónapon keresztül bajszot növesztenek. Barátok, barátnők és család megvető kereszttűzében megszületik a terv; a viccnek indult kihívás elkötelezettségé alakul. A 30 napos novemberi bajuszborotválási tilalom a következő évtől már arra vált hivatottá, hogy a férfiakat érintő legsúlyosabb egészségügyi problémák elleni harcot hirdesse az arcon.

Hogy ne váljon alkohollal elillanó felelőtlen kijelentéssé, már ekkor kőbe vésik a Movember szőrszálhasogató szabályait.  

A sok mese után eljött az idő, hogy kegyetlenül a lényegre térjünk. Most akkor tegyük félre az egót! Hölgyeim és Uraim, a továbbiakban nem leszek kegyes, sem vicces, mivel komoly témáról kell beszélnünk. 

A férfiakat érintő 4 legnagyobb egészségügyi probléma, amivel szembe kell nézniük:

  • Prosztatarák (a második leggyakoribb ráktípus a férfiak körében)
  • Hererák (az egyik leggyakrabban diagnosztizált ráktípus 15-34 év közötti fiatal férfiak körében)
  • Kiegyensúlyozatlan érzelmi állapot – mély depresszió (világszerte percenként egy férfi lesz öngyilkos)
  • Fizikai inaktivitás (A felmérő adatok szerint magyar férfiak csupán 5%-a végez rendszeres testmozgást - soha nem sportol 53%. Forrás: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet)

Uraim, értem én, hogy kellemetlen, ha a „kijárat” bejáratként is funkcionál, és tudom, hogy a gumikesztyű csattanásának az egyetlen elviselhető verziója a férfiak számára, ha a konyhában történik... A mosogató környékén... Egy női kézen...  De a fenti adatok kellőképpen sokkolóak. 

És most jöjjön a megoldás - mert van, és az itt kezdődik: beszéljünk róla!

Valóban nem a legromantikusabb téma. Talán nincs is rajta a “Top 5 beszélgetés, amit egy könnyed nyárestén vitass meg” listán, de itt az ideje, hogy ne kezeljük tabuként. 

A hölgyekhez szólnék először: szinte biztos, hogy mindannyiunk életében van egy példány az erősebbik nem képviselőjéből, aki komoly szerepet tölt be a szívünkben. (Lehet ez egy nagybácsi, fiú, apa, férj, testvér, pasi, barát, szerető vagy nagypapa) nem ússzuk meg nélkülük - de nem is akarjuk! Mi is kivehetjük a részünket, sőt, én úgy gondolom, hogy ki KELL, hogy vegyük. A programot mindkét nem számára alkották, hisz a férfiak is tudják, nélkülünk bizony elvesznének - támogatunk, motiválunk, inspirálunk! 

Uraim, higgyétek el nekem, hogy a nők számára sem egy felüdítő program - ígérem nem megyek részletekbe - egy mammográfia vizsgálat, vagy egy méhnyakrák-szűrés. Ha a gyengébbik nem erős tettekre képes, úgy gondolom, hogy itt az ideje félredobni a hiúságot, és cselekedni!

MAGYAR BAJUSZ – A BETYÁR MINDENIT!

Erről szól a Movember, a program amiben nők és férfiak vesznek részt világszerte. És itt nem egy újabb divatról van szó: Magyarország  2015-ben már hetedik alkalommal csatlakozik a nemzetközi Movember mozgalomhoz. Novemberben ingyenes programokkal és kedvezményes szűréssel népszerűsítik a kampányt, a Movember Hungary zárásaként pedig a hónap végén hivatalos Bajusz Party-val ünnepel. 2015-ben tervezetten csatlakozik: Soma Mamagésa, Kriston Andrea, Harsányi Levente, Sipos F.Tamás, Nacsa Olivér, Bus István, Gosztonyi Zsolt és Bányász Árpád. A kampányból befolyt összeget idén a Movember Magyarország Egyesület adományozó számláján gyűlik, amelyből a program végén a prosztatarák szűrésében fontos szerepet játszó PSA mérőberendezéseket vásárolnak, és ajánlanak majd fel különböző alapítványok részére.

rozsasandor.jpg

Rózsa Sándor (Fotó: wikipedia.org)

ADD HOZZÁ AZ ARCOD – NÖVESSZ BAJSZOT!

A program

Férfi szakasz: Az 5+1 alapszabály:

  • Regisztrálj a Movember hivatalos oldalán a közösségbe és a november 1-jét egy frissen borotvált arccal kezdd.
  • Minden résztvevőnek kötelessége bajszát megfelelően ápolni a növesztés ideje alatt.
  • Ne csalj! - A szakáll most nem játszik, és kamu bajszot sem ragaszthatsz. (A bajusz nem érhet össze az állon, mert ez kecskeszakállnak minősül)
  • Nagyon fontos: minden Movember-résztvevő kötelessége, hogy egész novemberben úriember módjára viselkedjen.
  • Használd a bajszod mágikus erejét, hogy beszélgetést kezdeményezz a férfiakat érintő problémákról, vagy, hogy nőket csábíts el az elkötelezettségeddel.
  • Élvezd a „No Shave Movember záróbulit” (országszerte több szórakozóhelyen)!

Női szakasz:

  • Ne növessz bajszot!
  • Biztasd a bajszos férfiakat egy mosollyal vagy egy kacsintással, hogy tudják, egy csapatban játszotok.
  • Élvezd a „No Shave Movember záróbulit” (országszerte több szórakozóhelyen)!

Mi jó a bajuszban? Miért jó ez nekem? Miért lelem benne örömömet?

Rengeteg olyan kérdés, amit az emberek nem mernek feltenni, de én mégis szívesen megválaszolom őket. 

Nem szeretem a bajuszt. De szeretem azt a jelentést, amit hordoz. Lenyűgöz az az elkötelezettség, amit a program résztvevői felvállalnak. Mert itt nem egy vödör jegesvízzel öntöd nyakon magad, amiből csinálsz egy videót, és megosztod a jó ügy érdekében, hanem 30 napig változást idézel elő. Négy héten keresztül egy folyamat része vagy, ami most csak úgy néz ki, mintha bajszot növesztenél (vagy támogatnád a bajusz növesztést), pedig a valódi jelentése, hogy változol és közben változtatsz. Ennek minden nap látható eredménye lesz és emlékeztetni fog egy egészségtudatos életmódra.

Ha úgy érzed, hogy szívesen csatlakoznál egy magyar csoporthoz, vagy támogatnád a kezdeményezést, akkor várunk itt szeretettel

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: A legszőrösebb hónap az évben: Movember

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr158040326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása