6 dolog, amit a svédektől tanultam

2015. november 16. 08:05 - Hello Magyarok!

flag.jpg

Szabó Vivien

Több mint fél év telt el azóta, hogy elhagytam az imádott, budapesti kis menedékemet, hogy mindent hátrahagyva új életet kezdjek Északon, egészen pontosan Svédországban. A döntés végül engem igazolt és azóta is mindenkit arra bíztatok, hogy merjen nagyot lépni. Még nem vagyok a folyamat végén, de érzem magamon a változás szelét, ami néha fájdalmas, máskor játszadozva történik.

Kétségtelen azonban, hogy Svédország már fél év alatt is megváltoztatott. Amikor júliusban hazamentünk pár hétre, észrevettem magamon, hogy sokkal türelmesebb vagyok az emberekkel, mint korábban. Kicsit ijesztő, de valóban szinte észrevétlenül át lehet venni egy idegen kultúra elemeit. Összegyűjtöttem Nektek mindazt, ami az én elmémbe kúszott be a svéd kultúrából néha véletlenül, néha szándékosan, és a listát olvasva azt hiszem, azt is meg fogjátok érteni, miért olyan sikeres ma ez a nemzet annak ellenére, hogy nincs se olaja, se melege.

A SVÉDEKTŐL TANULTAM:

1.     A türelemről:

Bárhol álltam eddig sorban az ittlétem alatt, mindenki kulturáltan és mosolyogva várt arra, hogy ő következzen. Ha a nénike negyed órán keresztül tartja fel a buszsofőrt, fagyban, esőben, mögötte kilométeres sorral, akkor sincs gond. Ha a buszsofőr azt mondja a részeg embernek, hogy csak akkor viszlek el, ha tudsz viselkedni, akkor ő összeszedve minden erejét, teszi, amire kérik és illuminált állapotban is türelemmel vár.

Végül is nincs igazuk? Miért is stresszelünk apróságokon? Még akkor is, ha nem sietünk sehová… Hiszen általában tudjuk, hogy a boltban, a gyógyszertárban, a hivataloknál, a buszon ez így lesz. Egyszerűen számoljunk rá mindenre egy kis várakozási időt. 

Svédországban a szolgáltatók is rendkívül türelmesek. Nincs az a bolti eladó, rendőr, óvónő, fodrász, aki ne mosolyogva várna minket. Mindenki azt gondolja, az ő munkája a világ legfelelősségteljesebb állása.

2.     A nyugalomról:

Svédországban az emberek békén hagyják egymást. Nem konfrontálódnak, nem mondják az arcodba, hogy hülye vagy. Ez az elején nagyon furcsa, mert sokszor nem tudhatod, mit is gondolnak valójában, de az önbizalmadat biztosan nem fogják sérteni.

Hagynak időt az egyedüllétre, a gondolkozásra, a munkára. Holnap is van nap, nem kell egy nap alatt megváltani a világot – ez a mottójuk. Nemrég egy rendezvényt szerveztünk, amire komótosan, lassan, de időre elkészítettünk mindent. Nagyon rácsodálkoztam arra, hogy így, nulla stressz-szinttel is lehet ilyet? Nem ugrált a fejünkön a főnök, tudtuk a határidőket és bíztunk egymásban… talán ennyi volt a kulcs. Itt mindennek megadják a módját és az idejét. Szerintük nem szabad túlaggódni a dolgokat. Szeretik a proaktivitást, de nem kell túlpörögni semmit. Mindent csak nyugodtan, lépésről-lépésre…

nyugalom.jpg

(Fotó: Szabó Vivien)

3.     A tiszteletről, az elfogadásról:

Svédország egyenlőséget hirdet. Mindenben: a nemek között, a párkapcsolatokban, faji hovatartozás szerint. Büszkék is erre rendkívül, és bár a felszín alatt azért vannak zúgolódások például amiatt, hogy a bevándorlók száma manapság kissé túlcsordult, egy baráti társalgásban sem lehet ez téma.

A legvadabb álmaimban sem gondoltam, hogy az alapítványunkkal meleg fesztiválon vonulok fel majd egyszer (mert a „poros” kisvárosban, ahol élek, minden évben tartanak ilyet) A legnagyobb meglepetésemre az egész olyan volt, mint egy családi rendezvény a Városligetben.

Itt nem csak a beosztott tiszteli a főnököt, mindez fordítva is működik. A munkahelyemen nem beszélnek sokat, mégis gyakran megkérdezik, hogy érzem magam.

4.     Arról, hogy érdemes élvezni az életet és örüljünk minden apróságnak:

A svédek örülnek a napfénynek és élvezik a finom ételeket. Gyermekként rajonganak a kávészünetért és a süteményekért. Szeretik és tiszteletben tartják a természetet, az álltatokat. Ha kisüt a nap, teljesen rendben van, ha előbb elmész az irodából.

Szeretik a középutat. Mindennek meg van a maga ideje. Hétköznap megszállottan dolgoznak és mértékletesek, hétvégén viszont tényleg kirúgnak a hámból: grilleznek a természetben, szociális életet élnek, buliznak.

orom.jpg

(Fotó: Szabó Vivien)

5.     Arról, hogy nincs értelme panaszkodni:

Borongós napokon esernyőt alig látni, sőt a megszállottak esőben is kimennek futni! Végül is nem vagyunk cukorból, kit zavar egy kis eső? Híres szavuk a „lagom”, ami azt jelenti, hogy se nem sok, se nem kevés, pont jó. Bármikor bármit kérdezel, ők mindig éppen pont jól vannak, minden pont elég nekik. Sosem kezdenek úgy mondatot, hogy az a probléma, hogy… 

6.     Arról, hogy sosem vagyunk öregek semmihez:

A napokban mesélte az egyik munkatársam, hogy a 83 éves nagymamája időjárástól függetlenül a naptári nyár minden napján úszik egy jót a friss (legjobb esetben is maximum 20 fokos) helyi tóban. A sport itt örökéletű, a gyermekek együtt bringáznak a családdal, az idősebbek is legalább a nordic walkingnak hódolnak. Mindez érvényesül utazáskor is. Egy svéd néninek nem gond, hogy felüljön a vonatra és utazzon több száz kilométert. Nem bánja, ha egyedül van, maximum vesz egy kiskutyát.

Visszatérve hozzám: jól vagyok, köszi. Egész augusztusban 22-24 fok van és napsütés, amiért minden nap hálát adok. Munka után kimegyek napozni a tópartra egy könyvvel és csobbanok egyet a hideg vízben. Ennél több nem is kell. Imádom.

end.jpg

(Fotó: Szabó Vivien)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 6 dolog, amit a svédektől tanultam

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr138069206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása