Csodaországban jártam - London legjobb karácsonyi vásárai

2015. november 25. 08:05 - Hello Magyarok!

20151122_173716.jpg

Fekete Szilvi

London a téli ünnepek, karácsony idején is jó célpont lehet. Ilyenkor a város számos pontján épülnek fel rövidebb-hosszabb időre a karácsonyi falvak, vásárok, ahol a nélkülözhetetlen karácsonyi énekek is felcsendülnek; a belvárost vakítóan fényes, csillogó ékek díszítik és a nagyobb üzletházak is felöltik az ünnepi köntöst. Az én szívemnek ilyenkor a legkedvesebb ez a város. A fények, a hangulat, minden, ami ilyenkor átjárja, egész egyszerűen álomszerű. Hagyd, hogy most neked is elmeséljem, miért érzem így.

(A cikk olvasása közben ajánlott az alábbi dalt hallgatni ;))

1. TÉLI CSODAVILÁG

Immár hetedik alkalommal is tárt karokkal vár a Hyde Park Winter Wonderland Londonban, egészen november 20-tól január harmadik napjáig. A Hyde Park egy része átalakul karácsonyi csodavilággá, melynek fényei és látványosságai minden évben lenyűgözőek. Természetesen idén sem hagyhattuk ki ezt! A park építése már hosszú hetekkel a nyitás előtt megkezdődik és értesüléseim alapján az idei csodavilágot zömében magyar munkásoknak köszönhetjük. Ezúton is hálás köszönet nekik a befektetett energiáért, mert nagyon is megérte! A belépés ingyenes, csak a különböző attrakciókért kell pengetni, amik közül viszont bőven tudsz válogatni. Ha játszanál, ha táncolnál, ha ennél-innál, ha korcsolyáznál, ha óriáskerekeznél, ha borzongnál egy kicsit… mindezt megteheted itt, egy helyen.

20151122170810.jpg

Winter Wonderland kapuja Marble Arch felől (Fotó: Fekete Szilvi)

Ha már attrakciók: a kedvencem, amit már messziről is jól látni az óriáskerék, ami úgy világít, mintha muszáj lenne, 60 méteres magasságával karcolja London egét és minden évben más műremek ékesíti. A Magical Ice Kingdomban minden jégből van, mesebeli állatok, kastély, a trónszék, amire te magad is felülhetsz. A gyerekek se maradnak ki az őket megillető jóból, hiszen Mikulásföld (Santa Land) rájuk vár, ahol találkozhatnak a Mikulással, felülhetnek a körhintára és ha úgy tartja kedvük akár körbevonatozhatják az egész Földet.

Említettem, hogy lehet enni-inni is. Nos, akkor előbb hódoljunk a svájci ízvilágnak a Swiss Chaletben, majd öblítsük le a falatokat némi bajor sörrel, vagy esetleg forralt borral a Híres Bajor Faluban. Ezek után még bőven szabad a pálya egy kis mulatságra például a Sarkvidéki Lodge Barban.

De a java még csak most jön! A Karácsonyi Vásárok! Igen, ezen a csodaföldön még ezeknek is külön részt szenteltek. Szóval, ha még van néhány betömni való lyuk a karácsonyi ajándéklistádon, azt itt nyugodt szívvel megteheted. Számos kultúra csecse-becséi sorakoznak fel faházikókban, ahol mindenki könnyen találhat magának, vagy szerettének valami apróságot.

Mielőtt még elfelejtem: ne menj el a magyar kürtős kalácsos és lángosos mellett se, ha erre jársz!

Továbbiakban beszéljenek helyettem az idén készült fotóim: 

Na, de nehogy azt hidd, hogy ennyiben megáll Londonban az ünnepi érzés! Ha a VisitLondonlistáját nézzük, akkor legalább 29 az a szám, ahány karácsonyi vásár van ilyenkor a városban. Ha igazán belelendülsz, még akkor sem lesz időd végigjárni mindet az ünnepek végéig. Mi tavaly novembertől karácsonyig minden hétvégén megnéztünk egy-kettőt magunknak. Nincs is jobb dolog, mint így hangolódni fokozatosan az ünnepre. Eltekintve a karácsonyi dallamoktól és otthonunk feldíszítésétől persze. Ha a LondonTown ismertetőjét nézzük, akkor már harmadik helyen be is figyel a második számú nagy kedvencem:

2. SOUTHBANK CENTRE WINTER FESTIVAL

Idén december 4-én nyitja meg kapuit, így Mikulás ünnepét már a fények között tölthetjük, esetleg egy Mikulás sapkában. Mitől olyan különleges számomra ez a vásár? Mert ugye nem csak a vásárról van itt szó! Persze többségében kis faházikók, milliónyi kis portékával, meleg étellel, forralt borral, csokiöntetes churróval, de van még igazi vurstlis, villogó, csillogó, zenélős, lovacskás körhinta; továbbá karácsonyi előadások, kórus, van klasszikus zene és még sorolhatnám. Szóval minden, ami szem-szájnak és fülnek ingere egy ilyen ünnepi alkalommal; és mindez a Temze partján, ahonnan már csak pár lépés a szintén ünnepi fényekben játszó London Eye. De ha már szem… Igen, a fények! Ha rám hallgatsz, befúrod magad a Karácsonyfa Labirintusba (Christmas Tree Maze). Bár a tömeg várhatóan nagy lesz, valószínűleg csak apró léptekben tudsz majd haladni és sodor magával az ár, de a látvány mindent megér. Ahogy belépsz, fa lécezésű ösvényen sétálhatsz az ezernyi tündérfénytől ragyogó fenyőfák között, és ha utadat olykor bódék keresztezik, meg is pihenhetsz például egy forró csokira ebben az álomban. Tavaly imádtam, és idén is imádni fogom! Ebben biztos vagyok.

southbank.jpg

Southbank Centre Winter Festival (Fotó: Jason Alden, timeout.com)

Fentebb egy nagyobb számmal dobálóztam, de most lássuk az én TOP 10-es listám következő nyolc helyezettjét, azokról a vásárokról, falvakról, fényekről, amiket ilyenkor semmiképp sem hagyhatsz ki.

3. Karácsony a London Eye-nál

4. Covent Garden Karácsony (idén el kell kapnom egy selfie-re a rénszarvast!)

5. London Bridge Karácsonyi Vásár

6. Winterville a Victoria Parkban

7. Tate Modern Karácsonyi Vásár a Millenium hídnál

8. Csokoládé Fesztivál a Business Design Központban (ezt azért az év más szakában is el tudnám képzelni...)

9. Belgravia Karácsonyi Vásár közel a Buckingham Palotához

10. Greenwich Market karácsonykor

+1  Azt hiszem a Kew Garden sem rossz ötlet ilyenkor… Nézd csak ezt a videót!

Így a végére szinte már biztos vagyok benne, hogy ha korábban nem is, de mostanra már te is ünnepi hangulatba kerültél. Ha még így sem, akkor nézd meg mindezt személyesen és nem menekülsz! Egyúttal megragadnám az alkalmat, hogy elsőként kívánjak neked kellemes ünnepeket, szeretetben teljes karácsonyt és boldog új esztendőt! 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Csodaországban jártam - London legjobb karácsonyi vásárai

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr38107050

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sok hű, de semmi hó - A világ karácsonyi vásárai 2015.12.15. 07:21:27

Elég sokáig úgy volt, hogy ennek az írásnak "Minden idők legnagyobb karácsonyi vásáros cikke" lesz a címe. Majd végül úgy döntöttünk, hogy nem, mert ha jövőre csinálunk egy ennél is hosszabb összeállítást, akkor hülyén veszi majd ki magát, hogy ez má...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása