12 ok, amiért Finnországot imádni lehet

2015. november 30. 08:31 - Hello Magyarok!

lorenzo_1.png

Vilisics Feri

Átértékelés és megismerés. Ez jellemzi Vilisics Feri legújabb írását. Ma megtudhatod, hogy miért szeret annyira Helsinkiben élni. Például azért: "...mert a finn ember békén hagy. Nem kérdez (kellemetlen) kérdéseket, nem hoz kellemetlen helyzetbe. Nem politizál, nem ítélkezik."

1. Átértékeltem a lakótelepek világát

Lakótelepen lakom. Rang? Ugyan. Probléma? Dehogy!

Biztonságos, tiszta, "normális" és egy cseppet sem olcsó. A lakásokban szauna, a házban közös mosókonyha, sportszertározó, biciklitározó. A legközelebbi erdő és patak két percre van, a hobbikertünk tíz percre.  Az ember mindig többre vágyik, de ez azért az a szint már, amivel a világon sokan kiegyeznének. 

2. Átértékeltem a természetet és a természetjárást

Finnország földje jóformán kisbabakorban van, ami az emberi jelenlétet illeti.  Pár száz éve, amikor Európa többi részén az emberi történelem már évezredek óta zajlott, a mai Finnország erdőségeinek zöme még áthatolhatatlan vadon volt, ezért az a kevés település is tengerparton vagy tavak és folyók partján helyezkedett. 

A finn természet sok-sok változáson ment keresztül azóta, a "zöld arany" (gyk. a FA) kitermelésének köszönhetően, a táj és a természet mégis megdöbbentő hatású. Mivel az ország lapos, akár unalmasnak is gondolhatnánk, de komoly változatosságot láthat az, aki"közelebb hajol" hozzá. Ne sajnáljuk rá az időt! 

3. Átértékeltem a dizájn jelentőségét.

A hétköznapok része. A finn dizájn egyeseknek túl egyszerű lehet, de azt nem lehet elvitatni, hogy bármiről is legyen szó, az tökéletesen szolgálja a funkciót, egyben nem tolakodó, könnyű használni és tetszetős. Ezt például nagyon könnyen megszoktam, és ebből a miliőből kilépve külföldön zavaróan hatnak a felesleges díszek, oda nem illő csicsák, következetlen megoldások.

dizajn_1.png

(Fotó: Vilisics Feri)

4. Átértékeltem a nyugalom értelmét

Finnországban fellélegeztem, mert távol kerültem attól a közegtől, amely a politikán, állandó panaszon, az előítéleteken és pletykán hízik. 

Finnországban fellélegeztem, mert a finn ember békén hagy. Nem kérdez (kellemetlen) kérdéseket, nem hoz kellemetlen helyzetbe. Nem politizál, nem ítélkezik. Csendes, udvarias. Nem kérdezi meg, hogy kire szavazol, nem kérdez a fizetésedről ás úgy általában sem beszél túl sokat. A munkádat nyugodtan végezheted, mert nem kell hétfőn beszámolni a hétvégédről, amikor a munkatárs puszta udvariasságból megkérdez. Nekem szükségem van erre a lebegésre, míg mást megőrjít ez.

traffic.png

Az autózás során nyugodt maradsz. Itt úgy éred el a célod, hogy autóstársaid nem zökkentenek ki a nyugalmadból. És ez tök jó! Fótó: Ring 1 autóút, Helsinki, Vilisics Feri

5. Megismertem a kocka szépségeit

A finnek szeretik a praktikus dolgokat, különösen az építészetben. Hiszen mi lehetne praktikusabb idom egy kockánál? Még akkor is, ha az épp nem illeszkedik tökéletesen a kiszemelt gránitsziklára. Ebben az esetben a ház alakja lábaskocka. 

kockahaz1.png

A Laavu közösségi ház Viikkiben (Fotó: Vilisics Feri)

kockahaz2.png

A 2005-ben épített Viikki templom nyárfazsindelyekkel borított épülete (Fotó: Vilisics Feri)

6. Megismertem a finn művészet új arcát 

7. Hiszen a finnek voltaképpen játékosak...

posta2.png

Nyári postabélyeg (Fotó: Vilisics Feri)

8. ... és ha vannak is tabuik, a homoszexualitás nem tartozik közéjük

posta.png

Postabélyeg Tom of Finland modell ikonikus képével (Fotó: Vilisics Feri) 

9. Megtudtam, hogy a finn nyár létező dolog (csakhogy...)

Finnország nyáron a világ egyik legjobb helye, mondta egykor a magyar kollégám halálkomolyan, majd szorosabbra fogta télikabátját, mert a júniusi szél öt fokosra hűtötte a levegőt. A kolléga nem tévedett, mert ha egyszer tényleg véget ér a tél, akkor egy-másfél hónap gondtalan napfény és kék ég következik (az esti sötétség nem okoz nagy zavart, mert a nap szinte végig az égen marad). Érdemes kipróbálni! 

10. Megismertem, hogy a kertészkedés városi dolog (is)

Helsinki zöldterületei nem csak gondosan nyírt parkok és lucfenyvesnek álcázott futópályák. A kertek mindenhol láthatóak, hasznosak és kifejezetten városi dolognak számítanak. A témáról bővebben itt!

gardening1.png

Kertészek Helsinki Viikki negyedében (Fotó: Vilisics Feri)

11. ...csakúgy, mint a gombászás és bogyószedés is.

A finn városi vadon rengetege rengeteg vadon növő gyümölcsöt és gombát rejt. A városi erdők és gyepek, parkok és elővárosok édes szamócát fekete- és vörösáfonyát, tőzegáfonyát, madár- és törpeberkenyét érlelnek. A gombák közül a vargányafélék a leglátványosabbak, de ehető galambgombák, tőkegombák és a különösen népszerű tölcséres rókagomba (nem a sárga rókagomba!) is könnyen található. 

12. Átértékeljük az évszakok jelentését.

A nyár rövid, az átmenet a nyár és a tél között (ún."ősz") pedig hosszú és hűvös, deal with it! Ha nem a belvárosban dolgozol és nem fekete garbós svédül beszélő Steve Jobs-utánzatokkal ebédelsz minden nap, akkor tök felesleges kiöltözni. Az outdoor ruházatot a városi lakosság is szívesen hordja, hiszen praktikus. Finn cégek termékeiről van szó, ezért a helyi plázában elég olcsón kapni jó cuccokat. A nők ruhája fél éven át inkább egy bélelt hálózsákra emlékeztet, amelyből a kilógó végtagokat házilag kötött burok véd. A finn férfiak gyászhuszárnak öltöznek, fekete feketével. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 12 ok, amiért Finnországot imádni lehet

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr838086040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása