Dublini bennfentes - Amiről csak egy helyi tudhat

2015. december 17. 03:16 - Hello Magyarok!

agibraybeach.jpg

Mórocz Ági

Bemutatom Dublin Top 10 látnivalóját – de nem most. Inkább igazi élményvadászokat csábítok kihívásra, olyanokat, akik többre vágynak, mint a sztenderd turistalátványosságok. Ígérem, semmi olyat nem fogok ajánlani, ami elcsépelt, azokkal majd úgy is megállítanak minden utcasarkon. Autóbérlés most nem szükséges, az úti célokhoz elég lesz csupán egy tömegközlekedési eszközre felszállnunk.

Egy kicsit kimegyünk a szabadba, de mielőtt még belevágnánk, jöjjön egy gyorstalpaló útikalauz: teljesen mindegy, hogy az év melyik időszakában indulsz ide, nagyságrendileg ugyanazok a követelmények.

EZEKET TEDD A CSOMAGBA

  • Esőálló cipő nélkül én már a reptér biztonsági check-injénél visszafordítanálak. Nem azért, mert mindig esik, inkább azért,  mert soha nem tudod, hogy mikor! Emellett biztos, ami biztos, én ajánlanék egy jófajta sportosabb kivitelt is. Ha az időjárás előrejelzésed 100% napsütést és 0% csapadékot ír, az egy jó hír: máris van – az ír matek alapján – 60%-od, hogy ne essen!
  • Az esőkabát minél hosszabb, annál jobb. Az sem baj, ha befér alá a táskád.
  • A farmer itt is helytálló és örök. Jól jön nyáron, szükséges télen.
  • Még Írországban is - nyáron sokszor előfordul, hogy a napodat rövid ujjúban töltheted. Ennek két komoly kimenetele van: 1. Nem vicc - használj naptejet! Tapasztalatból tudom, hogy Írországban másképp süt a nap, itt a nyári napsugaraktól egy pillanat alatt leégsz. 2. Jobb, ha kéznél tartasz egy pulóvert és egy esőkabátot.
  • Téli extrák: kabát, sál sapka, kesztyű, harisnya, vastag zokni. Tudom, hogy jó beilleszkedni, de hidd el, semmi baj nincsen, ha rajtad „kabát-sál-sapka”, rajtuk pedig nyári ruha van. Ez így van rendjén.

EZT NE TEDD A CSOMAGBA

  • Semmi esetre se fáraszd magad az esernyő használatának a gondolatával. Többen feldolgozták már művészi szemmel az "emberek törött esernyővel Dublinban"-jelenséget: 
  • Ha nincsen konkrét esemény, alkalmi ruhát se hozz. Általános jó tanács: különösebben a dress code-dal ne foglalkozz. Mi sem tesszük.

Aztán a megfelelő ködben, permetesőben landol a gép, csomag ki, és neki is lehet vágni ennek a Dublin nevű izének. A teljesség igénytelensége nélkül nézzük, hogy mi a manót (koboldot) is lehet (vagy szerintem inkább érdemes) csinálni abban a pár napban az ír fővárosban, amit kiutalt nekünk az élet városlátogatás címszó alatt.

TENGERPARTJAINK

Sok víz partot mos, és ez kifejezetten igaz erre a szigetországra. Dublinban lélegzetelállító partszakaszok barangolhatóak be: apály idején az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, hogy besétálsz a tengerbe körülbelül olyan 1 kilométer hosszan. Dagály idején ezt elég nehéz kivitelezni, és valószínűleg egy kicsit kényelmetlenül is fogod magad érezni a 12-15 fokos vízben.

Dublin legszebb tengerpartjai északon:

  • Velvet 
  • Protmarnock 
  • Howth
  • Malahide

A dél-dublini kínálat:

  • Bray Beach,
  • Killiney Beach.

FEL!

Ha egy kis dombmászás mellett döntenél, nem kell félned, hogy egy Mount Everest-expedícióban lesz részed. Itt az összes célba vehető csúcs kellemesen teljesíthető, komoly előkészület, vagy edzettség nélkül. A lenyűgöző kilátás viszont garantált.

  • Bray Head - 241 méter
  • Killiney Hill - 153 méter (Killiney National Park része)

TÚRÁZÓK FIGYELMÉBE

  • Cliff walk, Bray-Greystones
    Nagyságrendileg 6 kilométer távolság, kellemes séta, beszélgetés és fényképezés közepette ez olyan másfél óra, a végén Greystones-ban fogsz kikötni (ha követed az útvonalat). Gyönyörű kis város, csendes, nyugodt, és el sem hinnéd, de – meglepetés! – itt is van egy említésre méltó partszakasz! Greysotnes-ból körülbelül fél óránként indul egy dart (nagyjából a helyi HÉV) vissza Dublin központjába.
  • Cliff walk, Howth
    Howth önmagában is egy látványos hely, fókák tömkelege hangoskodik a halászok maradékáért, és itt lehet enni a legfrissebb tengeri kütyüket a leglepukkantabb kis bódékból. Ha valakinek kedve támad meglovagolni az Ír-tengert, szálljon be a kikötőnél egy kis motorcsónakba (ne önkényesen válasszunk, az erre kijelölt járművekhez kövessük a szórólapokat és hirdetéseket) 10-15 euróért cserébe körbevisznek a nevezetes Eye Of Ireland körül. 

PIACOK

A teljesség igénye nélkül a számomra legkedvesebb 3 piacot fogom most megemlíteni.

  • Dun Laoghaire Farmers Market, People`s Park
    Dublin (Dart állomás: Dun Laoghaire + 3 perc séta)
    Nyitva tartás: vasárnap 11-től délután 4-ig;
    Japán, libanoni, olasz, francia, kínai, görög, pakisztáni, lengyel és cseh konyhakülönlegességeket találunk a vásár közepén. Az ír kínálat: zöldség, gyümölcs, házi készítésű tejtermékek, halak, pékáruk, húsok, kézműves termékek és művészeti alkotások
  • Blackrock Market
    (Dart állomás: Blackrock + 3 perc séta)
    Nyitva tartás: szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon 11-től 17:30-ig
    Írek által jól ismert és kedvelt hely, régi könyvek, videokazetták, érmék, képeslapok, hagyatékok, játékok és bizsuk tárháza. Az emberek nagyon kedvesek, alkudnak, adnak, vesznek... Nem mindennapi szuvenír lehet egy régi fotó Írország valamelyik városáról, vagy épp régi pénzérméik egyike.
    Enni itt is fogunk, szinte elkerülhetetlen: házi sütemények, ázsiai, libanoni és ír ételkülönlegességek folyamatos választéka között fogjuk elszenvedni totális döntésképtelenségünket.
  • Food Market, Temple Bar
    Nyitva tartás: szombat 10-től 16;30-ig
    Neve alapján is látszik, hogy itt már csak enni fogunk - ha eddig nem tettük volna. Kész, vége, add fel az ellenállást
    Amit a piac kínál: különleges kávék, sajtok, palacsinták, organikus zöldségek, vegetáriánus konyha, magvak, mexikói ételek, sütemények, torták, kenyerek, olíva, sushi, osztriga, facsart zöldség és gyümölcslevek, francia péktermékek, csokik, bonbonok. 

NEM KABRIÓ

Tegyük fel, hogy rajtad Írország összes négylevelű lóheréje, de még a koboldja sem segít hozzá, hogy a hétvégén egy csekély esélyed is legyen jó időre. Nem sűrűn, de van ilyen, és ha valaki, akkor én megértem. Rengeteg olyan helyet fogsz találni, ahol eltöltheted ezeket a napokat a Gunniess Sörgyártól a Wax múzeumig, ígérem, nem leszel meglőve! (pluszként itt megemlíteném, hogy vasárnap javarészt az összes múzeumba díjtalan a belépés). De ide is megpróbálok neked valami különcséggel előrukkolni.

A fent említettek közül a food marketet nyugodtan meghódíthatod, fedett terület.

De akkor most virtuálisan visszakalandozunk Braybe, ugyanis itt tálalható The National Sea Life az Ír-tenger élőlényeinek megcsodálására kialakított bemutató központ, ahol az egyik megmosolyogtató mutatvány, ahogy egy polip Rubik-kockát szabadit ki a dobozból (nem, nem rakja ki szín szerint).

agisealiferk_1.jpg

(Fotó: Mórocz Ági)

RUGBY (RÖGBI) - SPORT, KULTÚRA, ÉLETÉRZÉS 

Ha valaki valaha is látott már 3 percet véletlenül egy ilyen mérkőzésből csatornaváltogatás közben, pont ezzel a három szóval fogja jellemezni, hogy mi is hiányzik belőle igazan, mitől vált annyira ellenszenvessé ez a sportág. Itt az ideje, hogy ne menjek el emellett szó nélkül:

  • Sport: A játékosok komoly fizikai adottságokkal rendelkeznek, hiszen egy full contact sportról beszélünk, ahol nagyon keménynek és nagyon gyorsnak kell lenniük. Igen, ez az a sportág, ami olyan, mintha amerikai focit játszanának a védőfelszerelések nélkül.
  • Kultúra: Az egyetlen olyan sportesemény ebben az országban, ahol a látogatók vehetnek és fogyaszthatnak alkoholt a mérkőzés közben (mégsem részegek). A rögbi (akar csak a GAA) legalább annyira része a kultúrájuknak, mint a pubok. 1-99 éves korig tömve vannak a lelátók, a csapatok szurkolói nincsenek elszeparálva, nincsen kijelölt szurkolóhelyük, nincs szitkozódás, verekedés, és a rendőri biztosítás csak a forgalom esetleges fennakadása miatt van jelen. 
  • Életérzés: Mi mással tudnám jobban jellemezni az íreket, mint amikor összetörik egymást a játék alatt, de az ellenfél hátát paskolva hagyják el a pályát. A rugby az egyetlen olyan sport, ahol a játékosok vérző fejjel képesek azt színlelni, hogy jól vannak, csak nehogy leküldjék őket a pályáról, vagy az is előfordul, hogy letagadják az ellenfél szabálytalanságát azért, hogy mindenki a gyepen maradhasson. 

Az egyik legfelkapottabb pálya az AVIVA stadion (dart állomás: Lansdowne road), ami önmagában is egy építészeti csoda, turisták részére külön bejárás és idegenvezetés van (nemrég ez a hely adott otthont az AC/DC koncertnek is).

VÉGÜL

A végére már csak egy jó tanácsom van: ne félj "elveszni", nagy baj nem lehet, főleg ha tudod, merre van a tenger. Ha a hegyekben jársz és betévedsz egy farmra, akkor sincs semmi baj; senki nem fog lepuffantani, csak egy szabály van: csukd be magad mögött a kerítés kapuját, hogy a jószágok ne menjenek ki, és élvezd a jó időt!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Dublini bennfentes - Amiről csak egy helyi tudhat

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr308170594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása