Hátország – Háztartásbeliként külföldön

2016. február 10. 14:26 - Hello Magyarok!

qingzi966803.jpg

T. Bacsa Judith

Sokszor hallottam, olvastam már történeteket arról, hogyan boldogulunk mi, magyarok külföldön. Hallottam csodás karrierekről, különleges munkákról messzi tájakon, vagy épp olyanokról, akik csak az otthoni hitelük törlesztéséért küzdenek valahol a világban. Azt hiszem, akkor is elmondhatjuk mindannyiukról, hogy aki elég elszánt, az bárhol megtalálja a helyét, a munkáját, önmagát. De mi van akkor, ha csak „kísérő személyzet” vagy, akinek a párja nyert el, vagy talált magának egy kihagyhatatlan ajánlatot külföldön?

Nos, akkor először is meghányjátok-vetitek, hogy valóban annyira kihagyhatatlan-e az ajánlat. Általában sajna, vagy nem sajna, annak bizonyul. Mert akkora lehetőség, mert akkora kihívás, mert tökéletes kiút a beszürkülésből, s valljuk be nem utolsósorban, mert akkora pénz. Aztán, ha netán gyerkőc is van, akkor bizony azt is számba veszitek, hogy nekik mit ad pár év külföldön. Kinyitja nekik a világot, rájönnek, hogy bármi lehetséges. Ad nekik nyelvtudást, a legtöbb esetben nem csak egyet – a mi esetünkben a fiúk angolon keresztül tanulják az olaszt, s az olaszon keresztül a franciát. Kicsit Bábel van talán a fejükben, de a gyerekek ezt hihetetlen jól kezelik. Megtanítja őket, hogyan toleráljanak más kultúrákat, embereket, s azt is, ők maguk hogyan fogadtassák el magukat.

Szóval ott tartunk, hogy nagy lehetőség a párodnak, és a gyerekeknek is. S innen már nincs megállás. Költöztök.

nikki.jpg

Képünk illusztráció (Fotó: Flickr/nikki)

Ha szerencséd van, van egy olyan munkád, amit távmunkában is el tudsz látni. Ha nincs szerencséd, nos, akkor kicsit beáldozod magad. Azért csak kicsit, mert természetesen neked is nagy kaland, talán életed kalandja a külföldi élet.

Aztán mikor összepakoltatok, s elhagytátok az országot, hogy új életet kezdjetek egy idegen ország, idegen földjén:

  • Te leszel, aki otthont teremt. Vagy legalábbis igyekszel minél gyorsabban, minél otthonosabbá tenni a helyet, amit választottatok. Mert ez jó a gyerekeknek, s ez jó a munkából fáradtan megtérő párodnak is. Egy darabig ez le is foglal teljesen. Dobozokból élni nem olyan muris, de mindennek megtalálni a helyét is eltart jó ideig.
  • Te leszel, aki először ismeri ki magát a környéken. Hisz a vásárlás, a gyerekorvos, a háziorvos, az óvoda, az iskola, az uszoda, és még ki tudja mi minden megtalálása, rád marad, hisz te érsz rá.
  • Te leszel, aki először beszéli a nyelvet. Épp a fent említett okok miatt.
  • Te leszel, aki megpróbálod a mosolyoddal, apró beszélgetésekkel, meggyőzni a szomszédokat, hogy „rendes társaság” vagytok, nincs mitől tartaniuk.

Amikor beindul az életetek, akkor kezd furcsa lenni számodra a külföldi lét. A párod munkában, a gyerekek oviban, vagy iskolában, s te maradsz otthon egyedül.

Nekik lesznek gyorsan új ismerőseik, barátaik, akikkel egész nap együtt vannak, beszélgetnek, viccelődnek. Te viszont csak azt mondhatod el magadról, hogy ismered a gyógyszertárban a legkedvesebb hölgyet, vagy, hogy a szomszéd bácsi megint megállított egy kedves, de igazán semmitmondó beszélgetésre. A párod, a gyerekek barátai lesznek a te legközelebbi ismerőseid is, vagy talán egy-két emberke az edzőteremből, már ha jársz.

Egyszóval átmész hátországba. A gyerekek iskolabusza, a család ügyintézője, a mindennapi „ellátmányért” felelős személy leszel. 

woman10315081920.jpg

(Fotó: pixabay.com)

Van, aki ezt teljesen jól kezeli, mert imád otthon lenni, mert imád csak a családjáért élni. Van, aki megpróbál munkát találni magának. Néha – de csak nagyon néha – sikerrel, de majd’ minden esetben valami kényszerpályára tévedve. Ami nem lenne baj, hisz rengeteg honfitársunk kering kényszerpályán, a helyzethez igazítva igényeit. Csak hát megint jöhet a családi kupaktanács, miszerint megéri-e a babysittert fizetni, vagy ha nagyobbak a gyerekek, hosszú órákig szabadjára engedni őket, csak hogy te dolgozhass, s elmondhasd magadról, hogy felnőtt életet élsz. Ilyenkor aztán a család anyagi helyzetén, s a párod megértésén múlik, hogyan tovább.

Tehát, ha úgy készülsz külföldre, hogy nem te kaptál valami fantasztikus munkát, s az otthoni munkádat sem tudod ellátni a csodás világháló segítségével, számíts rá, hogy a te munkád az lesz, hogy Hátország legyél. A biztos pont leszel, aki hívható, ha a gyerek sírdogál az oviban, otthon tud maradni, ha belázasodik, sorban áll mindenféle hivatalos ügyekben napokig, kitalálja a közös programokat, tökéletes partit rittyent, ha a párja meghívja kollégáit, s közben megőrzi mosolyát, hisz a családjának egy kiegyensúlyozott, boldog háttérre van szüksége…

Ahhoz pedig, hogy ez a mosoly őszinte legyen, adnék egy tanácsot: Használd ki az időt! Fogd fel úgy, hogy a család körüli feladatok mellett, végre magadra is szánhatsz időt!

Tanulj, tele a net online kurzusokkal. Iratkozz fel valamelyik egyetem online szakára, vagy egyszerűen csak egy tanfolyamra, amit már rég szerettél volna elvégezni. Járj el edzeni, hogy jóga, úszás, vagy bármi más, teljesen mindegy. Fényképezz, a lencsén keresztül csodás dolgokat fedezhetsz fel, akár még a művészt is magadban. Készülj a kirándulásaitokra, mintha te lennél a család idegenvezetője, olvass utána minden meglátogatandó helynek, városnak. Egyszóval találj ki magadnak valamit, ami csak a tiéd, s amiről te is mesélhetsz a családodnak. Hogy este, amikor hazaérnek, s megkérdeznek mit csináltál egész nap, ne „csak” amolyan háziasszonyos hümmögés legyen a válasz .

photographer5623091920.jpg

(Fotó: pixabay.com)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Hátország – Háztartásbeliként külföldön

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr878377932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása