Savaborsa! - Te kis hamis Wellington!

2016. február 12. 20:32 - Hello Magyarok!

11800814101534402954498271098246502o.jpg

Borsos Betti

Ha valaki annyira szereti a titokzatos, ködös reggeleket, mint én, annak Angliában ébredni felér egy narniai vakációval. Egyetlen szóval: lenyűgözőek – szerintem. Persze, ezt leginkább vidéken tudja az ember fia vagy lánya megtapasztalni.

Bennük van a misztikum, az ősz érintése (még nyáron is), a vízpára, fű, a rózsák, a nyers föld, az avar és millió másik illat egyvelege. A ködpaplan, ami a földeket borítja lassan, komótosan húzódik vissza a völgyekbe, hegyek közé, hogy rövidebb-hosszabb időre átadja helyét a napsütésnek, vagy éppen újra az esőnek. Aztán vannak a komisz, vattacukor formájú felhőpamacsok is, akik "társaiktól" elszakadva kószálnak az égen, hogy újabb bandába verődve növekedjenek haragos óriásokká, amelyekből aztán még több csapadék vagy éppen köd zúdulhat alá.

img1742.JPG

Uxbridge, Bideford és a Big Ben ködbe burkolózva (Fotó: Borsos Betti)

Az utóbbi hetek banánérlelő melege után érkezett eső és hűvösebb időjárás ezeket a brit mementókat juttatták eszembe. Nem csoda, ha ebben az időben végre valami tartalmasabbra, laktatóbbra vágyik a bendő.

fullsizerender2_4.jpg

Wellington pulykából (Fotó: Borsos Betti)

A Wellington bélszín tradicionális karácsonyi étel, természetesen marhából. Tudom, tudom, hol van még a karácsony, ám az angol élelmiszeripar kis csúsztatással pont olyan, mint New York. Sohasem alszik. Ugyanis, alig múlnak el az ünnepek, alig fogynak el szendvicsbe préselt töltelékként a maradék karácsonyi sültek, alig teszik meg újévi fogadalmaikat a fogyasztók, hogy magától értetődő módon leadják felesleges kilóikat, a gépezet beindul és februártól újra teljes gőzzel a karácsonyra összpontosít minden.

Így július hónap végén már javában folynak a mindenféle ízesítésű és töltelékkel töltött pulyka filék, jointok, mellkosarak, pillangó vágású mellfilék, palacsinta bőrök, töltött madarak és így tovább alapanyagainak gyártásai. Hát, így jött a Wellington ötlete is. Ennek pulykamell filéből készült változata viszont a hétköznapokat varázsolja ünnepivé. Gyakran készítem, hiszen a látszat ellenére, egyáltalán nem bonyolult, ám nagyon mutatós. A szaftos marhahúst felváltandó pulykamell filé jóval szárazabb konzisztenciájú, ezért azt feltétlenül érdemes és ajánlott zsírosabb hozzávalókkal ízesíteni. Erre tökéletes megoldás a füstölt sonka vagy bacon. Ellenben, nem a nyers húst tekerem a szalonna szeletekbe és teszem úgy a sütőbe a filét, hanem a hosszabb, lassú párolásra fektetem a hangsúlyt, majd a pirításra. Így garantáltan megmarad a hús lédússága, mégis tökéletesen átsült, porhanyós lesz az eredmény. Ezután a Wellington "bunda" béléseként jöhet majd a gomba és sonka/bacon kombó, de persze mindent csak sorjában.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 darab felezett pulykamell filé, csont-bőr nélkül
  • 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 ág rozmaring
  • nagyon-nagy csipet só, kisebb csipet bors, paprika
  • 200 ml víz, 100 ml rosé bor
  • olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 400 gr erdei gomba
  • 250 gr sonka és bacon szeletek
  • 500 gr leveles tészta (liszt a nyújtáshoz)
  • 1 darab tojás sárgája

Első lépésben tehát, a pulykamell filét kell megsütni. 

1. Vegyünk egy pulykamell filét, ami kb. 800-1000 grammos. Ez egy átlagos, fél (azért fél, mert a kettőből csak az egyik :) ) tojópulykamell filé súlya, persze fajtától függően, ez lehet kisebb is vagy ellenkezőleg, nagyobb. Ne gondoljunk hatalmas különbségekre, csak dekányi differenciákra. Mindenesetre, három-négy fő részére ez a mennyiség tökéletesen megfelel.

2. Masszírozzunk olajat a mellfilébe, majd csorgassunk is rá, a belső filébe dughatunk 3-4 pucolt fokhagyma gerezdet. Dörzsöljük be alaposan sóval, szórjunk rá egy nagyobb csipet frissen őrölt fekete borsot, majd egy kevés őrölt piros paprikát is – ez nem autentikus, csak a színe kedvéért.

3. Tegyük edénybe. Dobjunk mellé 1-2 friss rozmaringágat. Öntsünk 200 ml vizet és 100 ml rosé bort a pulyka alá. Ezután fedjük le alaposan alufóliával, majd felejtsük is el kb. 1,5 - 2 órára, nem előmelegített, 150 °C-on alul-felül sütő sütőben.

Tudom, ez soknak hangzik, de nem az, így lesz omlós a hús.

4. A párolási idő elteltével állítsuk magasabbra a sütő hőfokát 170°C-ra. Vegyük le az alufóliát és a saját levével folyamatosan locsoljuk, míg az szinte teljesen elpárolog, a pulyka pedig gyönyörű sült-pirosra vált. Ha kész, feltétlenül ki kell hűteni, különben hőjével tönkreteszi a tészta-bunda állagát.

fullsizerender3_1.jpg

(Fotó: Borsos Betti)

5. Vágjunk egy nagy fej vöröshagymát apróra, majd ugyancsak aprítsunk össze 400 gramm friss erdei gombát. Tegyük az összevágott hagymát egy késes konyhai aprítóba is. Óvatosan engedjük a kést dolgozni, nem pürésíteni akarjuk, csak homogénebb állagúra varázsolni. Ha a hagyma kész, egy serpenyőbe melegítsünk kevés olajat, adjuk hozzá a hagymát, kezdjük pirítani. Eközben a gombát is engedjük keresztül az aprítón, óvatosan, ne pürésítsük ezt sem.

A hagyma már pirul, hozzá is adhatjuk a gombát. Levet ereszthet, amikor megsózzuk, így azt feltétlenül el kell párolni, különben eláztatja a tésztát. Ha a felesleges nedvek elillantak, le is vehetjük serpenyőstől a tűzről, majd ezt is tegyük félre hűlni.

6. Szórjunk a munkafelületünkre egy kis lisztet, majd nyújtsuk ki a jól behűtött leveles tésztánkat 35 cm széles és 30 cm magas téglalappá. Ekkora tészta persze nem kell a hús befedéséhez, így kurtítsuk a 35 centiméterünket 25 cm-re, a levágott csíkból pedig a legvégén készítsünk fonatot, vagy szúrjunk ki belőle szíveket, csillagokat, betűket, dinoszauruszokat – kinek, hogyan, mivel esne jól díszíteni Wellingtonját.

7. Jöhet az összeállítás! Kenjük a leveles tésztára a gombás masszát, erre fektessük a sonka és/vagy bacon szeleteket, majd ennek a bölcsőjébe helyezzük a megsült mellfilét. Óvatosan csomagoljuk be a tésztát, fordítsuk meg (természetesen domború tetejével felfelé), dekoráljuk kedvünkre, majd tegyük hőálló edénybe. Kenjük meg a tetejét egy tojássárgájával és 220°C-on, előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig, vagy míg aranybarnára változik.

Melegében, vajban párolt cukorborsóval, tormamártással kínáljuk, hidegen csak úgy önmagában is kiváló. Jó étvágyat hozzá!

fullsizerender4_4.jpg

(Fotó: Borsos Betti)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Savaborsa! - Te kis hamis Wellington!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr578332442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása