A roppantul egyedi ízvilágú, töltött tésztájú egytálételt, zöld fűszerekkel gazdagon ízesített joghurtszósz koronázza.
Soha nem felejtem el az első találkozásomat ezzel az ínycsiklandó fogással. A bejrúti repülőtéren várakoztam egy csatlakozás megérkezésére, amikor az egyik étteremben megláttam ezt a hófehér, krémes húscsodát. A menta és koriander frissítő íze nem csak rabul ejtett, de el is varázsolt, ugyanis nem vettem észre, hogy egy nagy csapat kékkendős asszony telepedett körém – megpihenni. Ramadán lévén, ők úton voltak Mekkába... én viszont abban a pillanatban már meg is érkeztem... A shish barak az Öböl-térség szinte valamennyi államában megtalálható, arab ételkülönlegesség.
Kevéssé ismert tény, hogy míg a világ a shish barakot az arab konyhaművészet egyik remekeként tartja számon, addig az eredetileg perzsa származású. Bár egész évben fogyasztható, mégis tavaszi ételnek számít, a kecskeállományok ellését követő, gazdag kecsketejellátás miatt. Járjunk Jordániában vagy Libanonban, a fűszerezés eltérhet, de egy biztos: a darált hússal töltött tésztagombóc joghurt szósszal állandó.
Az alábbi recept Palesztinából származik, garantáltan fenséges.
HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:
- 260 gramm finom liszt
- 1 csipet só
- kb. 100 ml hideg víz (plusz pár teáskanál, igény szerint)
HOZZÁVALÓK A TÖLTELÉKHEZ:
- 400 gramm darált marhahús
- 1 közepes fej hagyma, apróra vágva
- 1 tk. só, olaj
- negyed tk. fehér bors
- nagy csipet fahéj
- fél chili paprika felkockázva
HOZZÁVALÓK A JOGHURT SZÓSZHOZ:
- 2 nagy doboz görög joghurt
- 3 ek. keményítő, fél bögre vízben feloldva
- 3 gerezd fokhagyma
- kis csokor koriander darabolva
- 5-6 levél menta darabolva
- olaj, só
A lisztet szitáljuk edénybe, dobjuk rá a csipet sót és keverjük el vízzel. Gyúrjunk belőle tésztagombócot és tegyük a hűtőbe pihenni kb. fél órára.
A tésztagombócot pihentessük felórán keresztül (Fotó: Borsos Betti)
Míg a tészta „érik”, készítsük el a húslabdacsok töltelékét. Ehhez olajon pirítsuk meg az apróra vágott hagymát. Ha már üveges, keverjük bele a fél chili paprikát, a darált húst, szórjuk rá az őrölt fehérborsot, fahéjat és sót, majd hagyjuk rotyogni nagyobb lángon, míg teljesen el nem fő a leve. Ha ez kész, zárjuk le és tegyük félre hűlni.
Készítsük el a húslabdacsok töltelékét (Fotó: Borsos Betti)
Nyújtsuk ki tésztánkat kb. 5 mm vastagságúra. Szaggassunk 4-5 centiméter átmérőjű köröket pogácsa szaggatóval. Ezekbe egyenként helyezzünk kiskanálnyit a darált húsos töltelékből, majd jól csípjük össze tésztánk, kicsi gömböket kerekítve.
Halmozzuk a tésztára a tölteléket (Fotó: Borsos Betti)
Így ni... (Fotó: Borsos Betti)
Ezután a töltött húsgombócokat vagy kivajazott tepsibe tesszük és aranybarnára sütjük, vagy lisztezett tányérra helyezzük és a szósz elkészültéig ott pihentetjük.
Már csak a sütésre várnak (Fotó: Borsos Betti)
A szószhoz forrósítsuk az olajat, reszeljük bele a fokhagymát, de csak pár pillanatig futtassuk, nehogy megégjen. A keményítőt a hideg vízben keverjük csomómentesre, majd adjuk a joghurthoz, gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze, a zöld fűszerekkel egyetemben. Ezután jöhetnek a gombócok, ha a nyers tésztás verziót készítjük, ha nem, csak a főzés utolsó pár percébe adjuk őket hozzá (kb. 20-25 percig kell főzni), hogy megmaradjon ropogósságuk.
(Fotó: Borsos Betti)
Ha elkészült, kínáljunk mellé pergőszemű basmati rizst, aprítsunk rá friss chili paprikát és menta leveleket. Egészségünkre!
(Fotó: Borsos Betti)
Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!
Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!
Eredeti cikk: Savaborsa! - Shish Barak