Szent Patrik Napja - Hogyan ünnepelj ír módra?

2016. március 16. 15:28 - Hello Magyarok!

22982756269604eb4181b.jpg

Mórocz Ági

Két nappal március 15. után akarva-akaratlanul máris egy másik nemzeti ünnepbe csöppenünk. Tény, hogy számunkra ez legalább annyira nehezen feldolgozható, mint a Halloween vagy a Valentin nap, de mit tehetünk, ha az egész világ zöldbe borul, az ismerőseink lóherével pózolnak a Facebookon és őrült partik közepette ünneplik Szent Patrikot? Természetesen ebből te sem maradhatsz ki, mert hova lenne a világ? Szóval jöjjön egy gyorstalpaló kiképzés a legzöldebb napról: mit és hogyan ünnepelj ír módra?

ALAPOK: HŐSÜNK, SZENT PATRIK

Szent Patrik (született: Maewyn Succat) nem volt ír. Sőt, fiatalként rabszolgaszámba vették a zöld szigeten, ahonnan több év után sikeresen megszökött, majd hazatért családjához. Ahogy azt mondani szoktuk egymás között, mi, írek:

"Aki élt már Írországban, biztos, hogy egyszer visszatér. Ez csak idő kérdése. " - Írek

Nos, a nemzet legnagyobb szentje a bizonyíték erre, igaz, őt nem a lenyűgöző táj és a megbabonázó nyugalom hozta vissza, sokkal inkább egy látomás, miszerint arra született, hogy élete végéig esőben térítsen pogányokat kereszténységre. Neki köszönhetjük, hogy Írország jelképe a lóhere lett, ugyanis egy háromlevelű segítségével tette érthetővé a népnek a szentháromság tanát, azaz hogy miként is tud létezni ugyanazon egység elkülönült elemekként. A nevéhez köthetjük azt a legendát is, hogy kiűzte a mérges kígyókat Írországból. Ez a történet és benne a kígyók valójában a pogányokat szimbolizálják, bár tény, hogy nincsenek kígyók Írországban. Ha másért nem is, én már csak ezért is hálás vagyok, úgyhogy nincs más hátra, mint bulizni egy jót a szent halálának napján: március 17., Írország legnagyobb nemzeti ünnepe.  

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy milyen vidám nép is ez az ír: képzeljük el, hogy mondjuk a mi augusztus 20-ánk jelentőségét a március 15-énk komolyságát egy május 1-jei lendülettel ünnepelnénk meg.

Pedig nekik is volt rendesen balsors, akit régen tép. Számszerűsítve az ír tragédia: 1840 és 1845 között a nemzetet sújtó nagy éhínség alatt közel másfél millióan haltak meg és további egymillió ember hagyta el az országot a jobb lét reményében. 1849-ben kolerajárvány tört ki, és 36.000 ember életét követelte. 1850-re New York lakosságának 26 százaléka ír származású volt, vagyis több ír lakos élt ebben a városban, mint az anyaföld fővárosában, Dublinban.*

Mielőtt rákanyarodnánk arra, hogy hogyan is válhat belőlünk legalább egy nap erejéig igazi ír, azért itt van néhány érdekesség, amit nem árt tudni a március 17-i ünneppel kapcsolatban:

  • Ezen a napon nagyjából 13 millió pint Guinness sör kerül elfogyasztásra világszerte.
  • Az első Szent Patrik napi parádét 1737-ben az Egyesült Államokban, Bostonban rendezték meg.
  • A leglátogatottabb felvonulást hagyományosan New Yorkban tartják, ahol a parádé becsült résztvevőinek száma nagyjából 2 millió fő.
  • Ha valaki Szent Patrik napján megtalálja a szivárvány végébe rejtett, arannyal teli fazekat, akkor egy ideig nem lesz baja az élettel. Az ezer darab érme - aranytallérokként egy uncia súllyal  számolva - közel 1.26 millió dollárra váltható.  
  • A késô XIX. századig Írország nemzeti színe a világoskék egyik árnyalata volt, amit hivatalosan is Szent Patrik kéknek neveznek. Ez a mai napig felfedezhetô például címerekben, vagy sportcsapatok mezein. A jelenlegi zöld - semmilyen komolyabb meglepetést nem tartogatva - az ország egész éves látképe miatt vált egyértelmű jelképpé. 

KELLÉKEK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

Az utóbbi években hatalmas látványossággá vált, hogy különböző országok jelképei - az egyiptomi piramisoktól kezdve a riói Megváltó Jézus szobráig - zöld színben ragyognak Szent Patrik éjszakáján. Karneválok, fesztiválok és szórakozóhelyek rendezvényei adnak képet arról, milyen is az, amikor egy nemzet igazán mulat.

Ha még nem szereztük be a lóhere alakú konfettinket az amazonról, akkor ezt már csak jövőre tegyük meg. Túrjuk fel a szekrényünket, ugyanis szükségünk lesz minél több zöld darabra. Ne legyünk szégyenlősek: jöhet a nyakkendő, napszemüveg, vagy akármilyen kiegészítő. Minél nagyobb, idétlenebb és látványosabb, annál nagyobb magabiztossággal érezhetjük, hogy igen, valóban beleillünk az utcán hömpölygő mulatozók táborába. Lehet arcfestés, zászló, túlméretezett kalap vörös szakállal vagy épp műfenék, “Csókold meg a seggem!” ír felirattal. 

Ezen a napon vagy kapacitás hiányában, vagy nemzeti összetartás végett, de a rend mindig éber őrei elnézőek az utcán történő alkoholfogyasztással kapcsolatban, így fontos kelléke lehet jelmezünknek egy nyakba akasztható feles pohár is. Ha egy olyan társaság mellett állunk meg, ahol épp koccintanak, szinte biztosak lehetünk abban, hogy minket is megkínálnak majd.

Valószínűleg nem fog utcai fesztivál vonulni az ablakod előtt, sokaknak nem lesz ez több, mint egy beöltözős buli. Nem sok okot tudnék felsorolni arra, hogy magyarként miért is kéne megünnepelnünk a Szent Patrik napot, bár egyet még is ki tudnék emelni: ezen a napon mindannyian lehetnénk egy picit írek. Legalábbis a mentalitás szintjén. Engedjü el az összes problémát, éljünk a mának, és akinek van hozzá mája, úgy igyon, mintha nem lenne holnap. Forduljunk oda a másikhoz, és kérdezzük meg, hogy van. Álljunk meg egy kicsit beszélgetni vagy esetleg nevetni. Ezt az írek évi 365 napban megteszik. 

Minden nemzetnek megvan a maga történelme, és szinte biztos, hogy mindenki megszenvedte a saját sorsát. Nem törvényszerű, hogy erre lehajtott fejjel kell vigyázzállásban emlékezni, de persze a detoxikáló sem a legjobb hely erre. 

* forrás: Wikipedia: Irish Americans in New York

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Szent Patrik Napja - Hogyan ünnepelj ír módra?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr798486072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása