6 érdekesség Malajziáról

2016. március 28. 08:05 - Hello Magyarok!

20150927164222.jpg

Bojtos Zoltán

Ez a délkelet-ázsiai ország 13 államból és 3 szövetségi területből áll. Malajzia területe csaknem Németország területével megegyező, lakossága 30 millió. Legjelentősebb exportcikke az ón, a ganoderma gomba, de ásványkincsekben is igen gazdag. A teljesség igénye nélkül jöjjön most 6 érdekesség az egykori brit gyarmatról.

1. A mértékegységek lazán értendők.

A 60 perc, az a fél óra, és a másfél óra közti idősávban bármennyi lehet. Itt senki nem siet, viszont mindenki mosolyog. Kivéve a turistákat. Az árak szintén lazán kezelendők, alkudni pedig kötelező, még egy plázában is. Ha a 99 ringites árat sikerül 85-re lealkudni, és azt írják a számlára is, még simán előfordulhat, hogy a kasszánál csak 75-öt kell  fizetni. (De az is, hogy 90-et.)

2. Az édességek nagyon gusztusosak és csábítóak mindaddig, míg meg nem kóstolod.

Rizsnyákból, vagy miből készülnek többnyire, és rendkívül látványosak. Megkóstoláskor azonban gyorsan kiderül, hogy se nem édesek igazán, se nem sósak. Sőt, olyan is van, aminek az egyik fele édes, a másik meg sós. Távoli rokonságban sem állnak például a török vagy arab, méztől csöpögő édességekkel, melyek cukortartalma köztudottan ott kezdődik, ahol a Rákóczi túrósé véget ér.

3. Az esőt megrendelik.

Nem vicc! Amikor több napon át nincs eső, egyre nagyobb a hőség és a szmog, a kormány valamilyen technikával esőt fakaszt a felhőkből. A Pekingi Olimpia óta tudjuk, van rá megoldás, hogy a felhők"rávehetőek" legyenek arra, hogy a terhüket eső formájában adják le. Nem tudom mennyire környezetbarát megoldás, de a helyiek mindenesetre boldogan mennek dolgukra a langyos esőben. Természetesen, mivel trópusi éghajlatú országról van szó, spontán esőben sincs hiány.

4. A bal kéz tisztátalan, ne használd társasági érintkezés közben!

Legnagyobb modortalanság bal kézzel átvenni egy névjegykártyát egy partin, és hogy a szél el ne vigye, rátenni a poharat. Ezzel körülbelül annyira megsértjük a másikat, mintha leköptük volna. A helyes viselkedés: két kézzel átvenni, meghajolni, elolvasni a nevet, mosolyogni, biccenteni, majd zsebre tenni a kártyát. Ne feledjük, hogy ez Ázsia, ahol az udvarias viselkedés a minden. Ahol az udvariatlan embernek „nincs arca”.

5. Malajziában királyság van, az ország államformája alkotmányos monarchia. 

A királyokat a szultánok közül választják ki. 13 szultanátus van, és 9-ből választanak királyt. A jelenlegi, 80-as éveiben járó király az eddigi legidősebb maláj uralkodó. Szám szerint ő a 14. malajziai király. 2011 óta uralkodik, és az 1970-1975 közötti ciklusa után ez a második 5 éves uralkodói szakasza. Érdekes, hogy mind a 9 szultán egyszer sorra kerül, és királlyá választják őket. A mostani király teljes neve, kapaszkodjunk: Almu’tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu’adzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah, és hivatalának megnevezése sincs elaprózva: Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, vagyis: Őfelsége, a Szövetség Legfelsőbb Ura. Elmondjuk visszafele is?

20150927164438.jpg

A királyi palota, és a kert. (Fotó: Robi Leo)

6. Nincs vallási, nemzeti megkülönböztetés.

Malajzia fő vallása az iszlám, a népesség legnagyobb része muzulmán, azonban mindenki szabadon gyakorolhatja vallását. A hivatalos nyelv a maláj, de a valláshoz hasonlóan, mindenkinek joga van a saját anyanyelvén tanulni az általános iskolában. A gimnáziumban közös osztályokba kerülnek a soknemzetiségű ország fiataljai, ahol megtanulják a közös nyelvet, a békés együttélést, és egymás elfogadását. Malajziában nem foglalkoznak azzal, hogy ki maláj és ki nem. Ezt talán mi magyarok is megtanulhatnánk, hogy ne a különbségekre, sokkal inkább a hasonlóságokra koncentráljunk. Az emberiség története során az együttműködés hozta a legnagyobb sikereket, és ha ez eddig bevált, miért cserélnénk le a módszert.

A fenti különlegességek barátok elbeszéléseiből kerültek ki, a saját tapasztalat ugyanis még várat magára. De az már egy új cikk lesz, tele további érdekességekkel!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Barátaimtól tudom: 6 érdekesség Malajziáról

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr888525384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása