Limoncello házilag

2015. november 21. 16:35 - Hello Magyarok!

img2571.jpg

Zsák Kata

Finom citromos, alkoholos olasz likőr. Tájegységenként változik a neve lehet: Limoncino vagy Limoncello. Toszkánában a legszembetűnőbb dolog, hogy minden – az út szélén, a házak kertjében – tele van narancs- és citromfával. Csodálatosan néz ki!


Így nem véletlen, hogy a citrom fontos része az életüknek és az ételeiknek. 

Azt el kell mondjam, hogy itt a citrom nagyobb, vastagabb a héja, sokkal illatosabb és nem annyira fanyar.

11406988102041739575746713040891252438748682n.jpg

Különbség a toszkán és a magyar citrom között (Fotó: Zsák Kata)

Az otthon készített Limoncello egyszerű, nagyon finom és krémes.
Egy titka van: hogy biocitromból kell készíteni, vagy olyan helyről származóból, amiről tudjuk, hogy nincs semmilyen vegyszerrel permetezve. A bolti citromok héját ugyanis vegyszerrel vonják be, hogy szép fényes legyen, így nem ajánlom, hogy ebből készítsünk italt.

img9201.jpg

(Fotó: Zsák Kata)

Hozzávalók:

- 1 kg citrom
- 1 liter alkohol
- fél kg cukor
- 1 liter víz

Ebből a mennyiségből kb. 3 liter limoncello lesz, így egy ekkora jól zárható üveget keressünk. A citromokat megmossuk és körbe levágjuk a héját. A lényeg, hogy próbáljuk meg vékonyan csak a sárga részét levágni, mert a fehér rész keserű. Attól a végén meg kell szabadulni. A legjobb módszer, ha krumplihámozót használunk. A fehér részt teljesen ki kell kaparni, csak a sárga héj maradhat!
Ezt tegyük a lezárható 3 literes befőttes üvegünkbe, öntsük rá az 1 liter alkoholt, és mehet is a szekrénybe (vagy sötét, száraz helyre). Ezt naponta megrázogatva, állni hagyjuk 10 napig.

img8214.JPG

(Fotó: Zsák Kata)

10 nap után a fél kg cukrot és 1 liter vizet összekeverjük és felmelegítjük annyira, hogy a cukor elolvadjon, majd mehet is az üvegbe. Majd ismét 10 napig hagyjuk érni.
Ha ez is letelt, akkor már csak egy dolgunk van. Leszűrve üvegekbe tenni a sárga likőrünket, és lehűtve fogyasztani!

Lehet kicsit hosszúnak és körülményesnek tűnik, hogy otthon likőrt készítsünk, de igazából a hámozás után csak várakozni kell, meg néha megrázogatni. Nem jár szaggal vagy kosszal és tényleg sokkal finomabb, mint bármelyik boltban kapható! Szerintem megéri!

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Limoncello házilag

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr958090430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása