Miért éppen Colorado?

2016. február 06. 08:05 - Hello Magyarok!

gardenofgodssurnisepano_2.jpg

Vajda Bálint

Coloradóról rengeteg tévhit terjeng a világban, de ami még szomorúbb: az alábbi pontok többségével maguk az amerikai sincsenek tisztában. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy ideje fellibbentenem a függönyt és rendszerbe vennem néhány tipikusan Coloradóra jellemző sajátosságot.

Colorado egy állam ahova el kell jönni, látni kell, meg kell élni! Íme az indokaim:

  • Mert itt is négy évszak van. A filmvilág által diktált köztudat (lásd: South Park, Dumb és Dumber, stb.) abban a hiszemben él, hogy Colorado egy barátságtalanul hideg, fagyos vidék, valahol a hegyekben. Nos, a hegyvidéki részeken valóban akad olyan hely (például Pikes Peak, a maga 4302 méterével), ahol még nyáron se nagyon olvad el a hó, viszont nem ez az általános. A nyár errefelé rendkívül meleg (e sorok írása közben 83 °F, azaz 30 °C fokot mutat a hőmérő), száraz és jellemzően májustól októberig tart. Télen, december/január környékén akár -25 °C-ig is lehűlhet, de mégse tűnik olyan hidegnek, mint az otthoni, vagy a nagy általánosságban vett európai tél. Ennek oka a viszonylag magas fekvés (Denver például pontosan egy mérfölddel a tengerszint felett fekszik) és a szárazság. Továbbá előfordulhatnak még olyan hőmérsékleti anomáliák, mint idén februárban, amikor néhány hétig rövidnadrágos időnk volt, aztán március/áprilisban meg havazott. Az időjárás akár egy napon belül is gyökeres fordulatot vehet: napközben általában rekkenő a hőség, de mindig érdemes magunknál tartani egy pulcsit, mert estére drasztikusan lehűl.

idojarascolorado2.JPG

(Fotó: Vajda Bálint)

  • Mert évi több, mint 300 napot süt a nap. Ebben a mutatóban Floridát, Hawaii-t, de még Kaliforniát is maga mögé utasítja Colorado. Ezt hosszú távon (vagy néhány Londonban töltött év után) tudjuk csak igazán értékelni. Nincs téli depresszió, mivel egész évben túlteng bennünk a D-vitamin.

  • Mert természetközeli. Ennyi szabadon kószáló állatot máshol legfeljebb állatkertben látni. A mi lakóparkunkban a mókusok és a nyulak minden napos vendégek. A hegyekhez közelebb őzek, szarvasok, mosómedvék, de akár veszélyesebb vadak (például medvék, pumák) is előfordulhatnak, ezért több helyen (különösen a nemzeti parkokban) felszólítanak, hogy ne hagyj szemetet, ételmaradékot a szabadban.

  • Mert tele van síparadicsommal. Ez talán nem akkora titok, de a világhírű Aspenen kívül számos remek, kevésbé drága lehetőség (úgy, mint Beaver Creek, Vail, Steamboot Springs, stb.) is akad a síelés szerelmeseinek.

  • Mert viszonylag nyugodt környéknek számít. Az amerikai kontinensre nagy általánosságban igaz, hogy többé kevésbé minden állam ki van téve valamilyen természeti katasztrófa veszélyének. A keleti parton a hurrikán és az áradások, a nyugatin a földrengések okoznak állandó problémát a lakosságnak, mindeközben az ország középső, síkvidéken fekvő államai az erdőtűz és a tornádóveszély által sújtottak. Utóbbi kettőre Coloradóban is van esély, ám lényegesen kisebb, mint a szomszédos Nebraskában, Kansas-ben, vagy Oklahomában, mivel a Sziklás-hegység az időjárás tekintetében egyfajta védőfalként funkcionál és megakadályozza a nagyobb szelek kialakulását.

  • Mert egy élhető állam. A Forbes és más egyéb mértékadó tanulmányok felmérései alapján Colorado évről-évre egybehangzóan a legélhetőbb államok egyike. A rangsor megállapításában többek között figyelembe veszik: az adók mértékét, az inflációt, a minimálbért, a munkanélküliséget, a benzin/élelmiszer árak alakulását, stb. Jellemzően az olyan államok végeznek előkelő helyeken, ahol nincs Personal Income Taxazaz személyi jövedelemadó. (Ilyen például Texas, Washington vagy Wyoming.) Ez azonban megélhetés szempontjából nem okvetlenül jelent előnyt az ott élők számára, mivel az állam se hülye és más formában (úgy, mint magasabb ingatlan-, benzin-, vagy kereskedelmi adó) jut bevételhez. Csak a teljesség kedvéért: Coloradóban 4.63% az SZJA és 2.9%-tól 10.4%-ig terjed az ÁFA.

img302711.JPG

(Fotó: Vajda Bálint)

  • Mert olcsó a benzin. Ha már a az adóknál járunk, célszerű kitérni az USA egyik legmeghatározóbb árucikkére, a benzinre. Amerikában tartja magát az a mondás, mely szerint a benzin árának épp olyan magasnak kell (!) lennie, hogy tankolás után ne is tűnjön föl a pénztárcánkból hiányzó összeg. Nos, ez Coloradóra fokozottan igaz: az benzin adója jelenleg 40¢/gallon és még sose fizettem többet $30 dollárnál (nagyjából 8500 Forint) egy teletank benzinért.

  • Mert nem zsúfolt. Egy nagyjából három Magyarországnyi nagyságú területen körülbelül 3,5 millióan élnek, de ez a szám (a bevándorlásnak köszönhetően) folyamatosan nő.

  • Mert tiszta a levegő. Mivel az állam nagy része 1500 méter fölött fekszik, a levegő sokkal tisztább, szárazabb és ritkább is, mint odahaza. Ezt eleinte nehéz lehet megszokni. Az edzés, a fizikai munka hamarabb kifáraszt (nem véletlenül telepítették Colorado Springs-be az egyik olimpiai edzőkomplexumot) és ügyelni kell a gyakori és rendszeres folyadékbevitelre. Asztmásokra kifejezetten előnyös hatással vannak az itteni viszonyok.

  • Mert állandó fejlődésben van. Bármerre jár az ember, építkezésekbe botlik. Denverben például (az amerikai átlagot meghazudtolóan) nagy hangsúlyt fektetnek a tömegközlekedés kiépítésére: a város már eddig is jelentős könnyűvasút (lightrail) hálózattal rendelkezett, de 2016-ra újabb öt vonalat adnak át, ezzel is tehermentesítve az autós közlekedést.

  • Mert az ország közepén van. A hozzánk hasonló, kalandvágyó egyedek számára ez is lényeges szempont lehet. Egy belföldi kirándulás ugyanis (repülővel) szinte bármely irányban ugyanannyi ideig tart. A nyugati part mintegy két óra, a keleti nagyjából két és fél óra utazást jelent.
  • Mert ideális lakhely a gyerekes családoknak. A családalapítás szélén állva bizony ez is a fontos szempontok egyike volt, amikor lakóhelyet választottunk. Az elmúlt néhány évben sokfelé megfordultunk, így kialakult bennünk egy átfogó kép arról, hogy milyen körülmények között szeretnénk majd, hogy felnőjön a gyerekünk. Coloradót a fentebb említett valamennyi pont miatt megfelelőnek találjuk.

+2 pont:

  • Ezt a két pontot kifejezetten az ínyenceknek tartogattam: az talán szélesebb körökben is ismert tény, hogy Coloradóban 2014. január 1-je óta a marihuána és az egyéb cannabinoid anyagok legálisan (is) vásárolhatóak. Ez első hallásra ijesztően hangozhat, de az előíéleteket levetkőzve érdemes megfigyelni, hogy az egész adás-vétel hallatlanul korrekt keretek között, úgynevezett ellátó központokon keresztül, fejadag megszabása mellett történik és nem utolsó sorban az új rendszer által az államnak is sikerült anyagi profittá tennie a fekete ügyletek egy részét.
  • A másik, egy már jóval régebben fennálló különlegesség: a sörgyártás! Colorado a nyugati part legjelentősebb sör importőre és az ország harmadik legnagyobb kézműves sör (craft beer) előállítója.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Miért éppen Colorado?

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr718310662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása