15 tipp: utazd be a világot (szinte) ingyen!

2015. június 24. 17:30 - Hello Magyarok!

kenyajanuary2011119.JPG

Gál Kati

Már 15 éve, hogy nemzetközi közegben élek, amiből az utóbbi hatot nomád körülmények között: ritkán ragadok le egy országban 2-3 hónapnál tovább. A közhiedelemmel ellentétben, nem kell gazdagnak lenni ahhoz, hogy utazhassunk. 

Hiába van mesterfokozatom és rengeteg oklevelem, sehol sem kerestem többet a minimálbérnél. Nem volt, és nincs is megtakarított pénzem. Nem volt lakásom, kocsim és sok értékes holmim, amit eladhattam volna. Nem örököltem. Nem létező gazdag apuci sem támogatott, de a létező nem gazdag sem. Pénzem sosem volt, kalandvágyam mindig. A mának próbálok élni, a szívemet követni, és lehetőségekkel élni. A nomád évek alatt sok helyen voltam, és sokféleképpen: dolgozni, tanulni, önkénteskedni, látogatni és csak utazni. Több, mint egy évig utazgattunk, vagy 10 országon keresztül, pár ezer dollár kiinduló (és nulla záró) tőkével a zsebünkben, ketten a párommal. De vajon hogyan lehet olcsón, akár pénz nélkül is utazni?

ÖNKÉNTESKEDJ!

Pontosabban a "work-exchange"-ről beszélek. A Workaway és a Helpx olyan oldalak, amelyek pontosan ezzel foglalkoznak. Két évre tudsz regisztrálni, és világszerte kereshetsz munkát. Van minden: farm munka, öko–projektek, tanítás, festés, takarítás, betegek ellátása, és egyéb. Átlagban heti ötszöri 5 órás munkáért cserébe, szállást és ellátást kapsz. Többek között én így dolgoztam paradicsomfarmon Németországban, hostelben Albániában, és olivabogyó farmon Törökországban.  A WWOOFing is hasonló, de kifejezetten bio-farmokon való munkával foglalkozik. A jelentkezés regionális, tehát el kell döntened, hogy hova mész, mielőtt keresgélni kezdesz.

TANÍTS ANGOLT!

Bár országtól függően, de ez nehéz lehet magyarként: van, ahol kifejezetten angol nyelvterületről származó útlevelet kérnek, máshol pedig az akcentusod lehet probléma. De semmi sem lehetetlen. Európában elengedhetetlen egy TEFL oklevél. A Trinity-t vagy a CELTA-t javaslom, a többit sokan nem fogadják el. Dél-Amerikában az oklevél nem fontos. Sokkal jobban jársz, ha személyesen keresel munkát, mint neten vagy ügynökségeken keresztül, amik nem ingyenesek, és nem is garantálják a sikert. Ha mesterfokozattal rendelkező tanár vagy, akkor szerencsével nemzetközi iskolában is taníthatsz.

northampton112.JPG

AU-PAIRKEDJ, DOLGOZZ TÁBORBAN, VAGY KERESS MÁS SZEZONÁLIS MUNKÁT!

Au-pairként ugyan a fizetés alacsony, de a szállás és koszt biztosítva van. Nyári táborokban és animátor munkákban szintén. Egy másik, szezonális munkalehetőség például: a fesztiválozás, henna tetkók festése Londonban, pincérkedés és ehhez hasonlók, amelyek azonban szállást és ételt nem foglalnak magukban. 

ŐRIZZ HÁZAT!

A házőrzés, azaz house-sitting az kicsit hasonít a workexchangehez. Lehet hosszú és rövidtávú is. Pénzt ugyan nem kapsz a munkádért, és általában ételt sem, de sok esetben egy csodaszép helyen lakhatsz, amíg valakinek a lakására, vagy házára vigyázol, esetleg az állatairól gondoskodsz. Nem vakáció ez, hiszen felelős vagy valakinek az értékeiért és állataiért, mégsem időigényes, és egy ideig úgy élhetsz, mint a helyiek. A Housecarers és a Mindmyhouse népszerű házőrző oldalak.

KERESS ÖSZTÖNDÍJAT!

Ez főleg akkor jó, ha egyetemista vagy, vagy esetleg pályakezdő fiatal. Nem a népszerű és annyira nem is olcsó Erasmusról beszélek, és nem is a harvardi szuper zseni ösztöndíjról. Nekem az első kenyai kitérőm nagy részét tanulmányi ösztöndíjak fedezték, a többit meg a későbbi munkáltatóm. Tesóm pedig Kínában tanul ösztöndíjjal. Rengeteg hosszú és rövidtávú lehetőség van a neten, csak nyisd ki a szemedet, legyél nyitott, és ne csak a szakterületeden belül gondolkozz.

COUCHSURFINGELJ!

A Couchsurfing oldal segítségével kereshetsz szállást, és pár éjszakára valakinek a kanapéján aludhatsz ingyen (van, hogy ez egy külön szoba és ágy, van, hogy ez egy gumimatrac, vagy akár a föld). Te is fogadhatsz utazókat. Sőt kávéra is találkozhatsz más couchsurfingesekkel. Ez nem egy egyszerű ingyen szálló, hanem egy kulturális csere igazából: igaz barátságok is születhetnek így – akár.

UTAZZ ESTE!

Ha egy esti vonatot, buszt vagy repülőt választasz máris megspóroltál egy éjszakát valahol. Nem biztos, hogy életed legkényelmesebb éjszakája lesz, de az utazók élete nem a kényelemről szól.

antiguasanantonipzamora250.JPG

STOPPOLJ!

Az utazás régóta közkedvelt ingyenes formája a stoppolás. Filmekből már ismered, így magyarázatra se szorul a dolog.

ISMERKEDJ!

Az ismerkedés nem csak kulturális szempontból klassz, hanem anyagilag is. Minél jobban csinálod, annál nagyobb esélyed van arra, hogy valaki meghívjon valamire, elvigyen valami klassz helyi helyre, esetleg meghívjon magához. Minél több embert ismersz – illetve minél több utazót ismersz – annál nagyobb az esély rá, hogy valamelyik ismerősöd ismerősének az ismerőse éppen ott él, ahova te mész, és szívesen biztosít neked (ingyen) szállást, vagy játszik idegenvezetőt egy picit.

FELEJTSD  EL A HOTELT!

Ha a couchsurfing egy kicsit rizikósnak tűnik, akkor se aludj hotelben. Hostelekben minél nagyobb dorm szobát választasz, annál több pénzt spórolsz. Az airbnb és a 9flats pedig jó oldalak, ahol valakinek a lakását bérelheted, míg ők nincsenek otthon: ez a housesitting és a couchsurfing keveréke pénzért, munka nélkül, kényelmesen, de sokszor olcsóbban, mint egy hostel. Összekötve a kellemeset a hasznossal, sok hostel ad lehetőséget az önkénteskedésre, pár óra munka fejében ingyen szállást kaphatsz, csak kérdezz rá.

xmas050.JPG

FIGYELJ A KEDVEZMÉNYEKRE!

Figyelj a leértékelésekre és a kedvezményekre. Múzeumokban, hostelekben, vonatokon és éttermekben sokszor van diákkedvezmény (csak mellékesen jegyzem meg, hogy lejárt igazolványt is elfogadnak sok helyen). Járj utána, hogy melyik napokon ingyenesek a múzeumok. Ha lassabb vonatokkal közlekedsz, akkor sokszor olcsóbban jössz ki. Van, hogy elcsíphetsz egy csoportos kedvezményt is, úgyhogy nézz körül gyorsan az állomáson, és szerezz új barátokat. A fapados légitársaságok már közismertek, de egyre több a fapados busztársaság is. Az USA-ban például a MegaBus társasággal akár egy dollárért is utazhatsz.

KÉRDEZD A HELYIEKET!

Otthon te is tudod, hogy hol lehet olcsón vásárolni, jókat enni és szórakozni. Ne dőlj be a turistáknak szóló szórólapoknak, és a Lonely Planetet is csak 50 százalékos hitelességgel olvasd, inkább kérdezd meg a helyieket, hogy hol lehet olcsón, illetve ingyen tenni-venni-venni-élni-lenni.

NE UTAZZ CSÚCSSZEZONBAN!

Csúcsszezonban minden drágább, viszont azon kívül valószínűleg minden olcsóbb. Sőt van, ami zárva van, mégis be tudsz lógni ingyen. Törökországban sok helyen low-season alatt nem szednek jegyeket, de a romok mégsincsenek elkerítve – így sok szépet láttam, teljesen ingyen. Persze simán be tudsz lógni bárhova: ilyenre is volt ám példa utazásaim során.

JÁRJ BE EGY VÁROST EGY FREE WALKING TOUR-RAL

Bár ez picit turistás, de Európa tele van Free Walking Tourokkal. Teljesen ingyen, helyi vagy ott élő külföldi fiatalok mutatják meg neked a érdekességeket, egy kellemes séta keretében, vicces formában a drága, esernyős idegenvezetéssel szemben. Borravalót elfogadnak a végén, de nem kötelező. Ismerkedésre is remek alkalom ez, akár a következő kanapéban vagy önkéntes hely megszerzésében is segít.

FŐZZ ÉS JÁRJ PIACRA!

Gondolkozz csak el, hogy szoktál otthon a kaján spórolni. Hát persze: piacon vásárolsz, a leárazásokat keresed, kivágod a kuponokat és főzöl. Az igaz, hogy sok országban (pl. Ázsiában és Dél-Amerikában) az utcai kaja (street food) igencsak olcsó, de magadnak főzni, piacon vásárolt friss termékből még olcsóbb tud lenni. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 15 tipp: utazd be a világot (szinte) ingyen!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr417568768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása