16 ok, hogy miért ne utazz (és hogy miért igen)

2015. július 17. 12:15 - Hello Magyarok!

photo1433650552684d4004a945d6c.jpeg

Gál Kati

Sokan írjátok, hogy utazni szeretnétek vagy többet szeretnétek útra kelni, esetleg hosszú távon vagy örökre. Életem folyamán sok utazni vágyóval és utazóval találkoztam már, sok utazós blogot is olvastam egy időben. És persze magam is sokat utazom. A kérdésekre nehéz válaszolni, hisz helyetted nem tudhatom és helyetted nem csinálhatom. Viszont látom, hogy sokan – szerintem – nem jó okok miatt utaznak vagy akarnak útnak indulni. Úgy érzem, hogy akármennyi emberrel és élethelyzettel találkozom, csak egyetlen egy valódi okot látok az utazásra. Hamarosan el is árulom ezt a nyomós érvet a sok nem elég erős indok után.

Ne utazz azért, mert mindenki ezt csinálja. Nem biztos, hogy be fog jönni, amit mindenki más csinál. Nem kell divatmajomnak lenni: a lényeg az, hogy önmagadat találd meg.

Ne utazz azért, hogy szabad legyél. Az utazás sok szempontból a szabadságról szól, de ugyanakkor sok nehézségről és szabályok betartásáról is. A szabadság érzése belülről fakad, nem utazástól függ.

Ne utazz azért, hogy boldog legyél. A boldogság szintén belülről jön. Az utazás adhat kellemes élményeket, de tartós boldogságot nem hoz. A boldogság egy életérzés, amiért dolgozni kell.

Ne utazz, hogy nyelvet tanulj. Bár nagy esély van, rá, hogy köszönni sok nyelven megtanulsz majd, a legtöbb utazó nem beszél 20 nyelvet. Az angol kézzel-lábbal, esetleg spanyollal megtoldva elég általában. A mutogatás mindig életmentő.

Ne utazz azért, hogy ettől jó fej legyél. Lehet, hogy a Facebookon népszerű leszel, de igazából az utazás nem tesz jó fejjé. Maximum az utazós maszk lesz az, amit hordasz majd.

photo142927709632711ee3b761c93.jpeg

Ne utazz azért,  hogy utazós bloggerként gazdag legyél és közben utazhass. Bár vannak bloggerek, akik agyon keresik magukat és még páran, akik keresnek eleget a minimális betevő falathoz, a legtöbb blogger alig, vagy leginkább semmit se keres. Jól kereső blogger meg nem csak az utazásból lehetsz.

Ne utazz azért, hogy folyton nyaralhass. Az utazás nem nyaralás. Nem luxusszállodában fogsz lakni és nem margharitával a kézben fogsz a strandon feküdni. Bár lesznek koktélos percek és gyönyörű élmények, sok nehézség lesz, sőt, dolgozni is fogsz, önkénteskedni, spórolni és hulla fáradtan loholni a hátizsákoddal.

Ne utazz azért, hogy jókat bulizhass. Sok-sok backpackert látok, akik igazából csak a hosteles partik és az olcsó sör miatt nyomják. De bulizni otthon is lehet, minek azért utazni?

Ne utazz azért, hogy megváltozzál és jó ember legyél. Persze, az utazás sok pozitív változáshoz vezethet, de ezt szinte bárhol elérheted. Otthon is. Lehet belőled jó, jó fej, kedves, segítő és lelkes ember akárhol. Csak el kell döntened.

Ne utazz azért, hogy megtanulj a pénzzel bánni. Bizony, meg fogsz tanulni spórolni és kiskapukat találni. De ezt otthon is lehet. Utazás nélkül se kell őrülten költekezni és anélkül is lehet ingyen élményeket gyűjteni.

Ne utazz azért, mert nincs más ötleted. Ez is jobb, mint a semmi alapon semmit sem érdemes csinálni. Próbáld ki magad kis léptékben sok területen, az utazást is inkább kisebb utakkal teszteld. Előbb-utóbb megtalálod, mi a jó neked!

photo1427805371062cacdd21273f1.jpeg

Ne utazz, ha nem akarod megismerni önmagad. Utazni úgy is lehet, hogy nem ismered meg önmagad egyáltalán, legalábbis nem elég mélyen. Sokan teszik ezt. Mégis, az utazás – egyedül pláne – óriási lehetőséget ad az önismeretre. Ha félsz önmagaddal lenni és magadat megismerni, meg se akarod kockáztatni ennek veszélyét, gondold végig, érdemes-e megtenni akár egy lépést is.

Ne utazz azért, hogy szakíts a fogyasztói társadalomtól. A cuccaid otthon is el tudod adni. Otthon is tudsz minimális szinten élni. És az utazás alatt is fogsz fogyasztani, vásárolni. A legkisebb afrikai falvakban is van kóla és vajon a laptop, amin a blogod írod és a fényképezőgép, amit kattintgatsz honnan van?

Ne utazz azért, hogy érdekes emberekkel találkozz. Érdekes emberek mindenhol vannak, csak nyitottnak kell lenni és tudni kell ismerkedni. Utazás nélkül is járhatsz másféle körökbe. És az utazás alatt se lesz mindenki érdekes számodra.

Ne utazz azért, hogy kipipálhass még egy pontot a bakancslistán. Persze, mindenkinek van bakancslistája és jó, ha elérjük a vágyainkat. De az élet nem az összehasonlításról, pipákról és osztályzatokról szól. A bakancslistán és az útleveles pecséteken túl sokkal több van: az élet vár rád mögöttük.

Ne utazz azért, hogy szépet láss. A világ gyönyörű. Mindenhol. De tényleg. Bárhol meg lehet állni is rácsodálkozni: kiállni a napra, megölelni egy fát, hóembert építeni, megcsodálni egy szép épületet, megsimogatni egy macskát és megnézni egy naplementét. Ez nem csak ’máshol’ van, hanem mindenhol.

photo14339593523649314c5b6eb0b.jpeg

DE AKKOR MIÉRT UTAZD BE A VILÁGOT, VAGY LEGALÁBB EGY RÉSZÉT?

Utazz, mert egyszerűen nem is kérdés, hogy miért vagy miért ne utazz.

Utazz, mert a szíved ezt diktálja és minden porcikád utazni vágyik.

Nem kell erre magyarázat: ha meg akarod ismerni a világot, ha ki akarsz lépni a komfortzónádból, ha le akarod küzdeni a félelmeidet nap, mint nap, ha kipróbálnád ezt az ösvényt, mert talán ez a te utad, ha máshogy szeretnéd csinálni, mindig, minden nap másképp, ha kész vagy az ismeretlenre, ha nyitott vagy az újra, és ha bármi más okod van, amit szavakba tudsz foglalni, de igazából, amiért utazni szeretnél az egy szavakba nem foglalható belső vágy, akkor utazz.

Utazz, ha szíved, lelked, tested, és minden sejted ezt akarja, ha az intuícióid ezt súgják.

Utazz, ha ez nem is kérdéses, ha a véleményem és az inspirációs listák nem is számítanak.

Utazz, mert tudod, hogy utaznod kell.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 16 ok, hogy miért ne utazz (és hogy miért igen)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr277634020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása