Spaghetti allo scoglio - Spagetti a szikláról

2016. február 26. 20:05 - Hello Magyarok!

scoglio3.jpg

Zsák Kata

Ez a kedvenc olasz ételem. Imádom a tengeri herkentyűket, főleg a kagylót. Ez az étel ismét nagyon egyszerű, nem kell hozzá, kb. semmi. Feltéve, hogy van a közelünkben olyan hely, ahol friss kagylót tudunk venni…

A scoglio a tengerben lévő sziklát jelenti. Ez a név nagyon találó, mert minden rákerül a spagettire, ami a sziklára tapad. Általában kétféle kagylóból készítik, az egyik a cozze, azaz fekete kagyló (éti kagyló), a másik a vongole, egy kisebb világos kagyló (vénuszkagyló). De kerülhet rá rák és tintahal is, készülhet paradicsommal és anélkül is. De amit itt, Olaszországban megtanultam az az, hogy egy étel minél egyszerűbb, annál finomabb!

Én a sima fekete kagylósat csináltam meg otthon, mert Szicíliában, Palermóban ettem a legfinomabbat, és azt a verziót csak ezzel készítették. És akkor íme a recept a receptben, hiszen először a kagylót kell megfőznünk!

FŐTT FEKETE KAGYLÓ (2 FŐRE):

  • 1 kg lehetőleg friss fekete kagyló (éti kagyló);
  • 1 csokor petrezselyem;
  • 1 dl fehér bor;
  • bors;
  • 1 gerezd fokhagyma;
  • extra szűz olíva olaj.

A kagylókból kitépkedjük a kis szőröket (algákat), és jól lecsutakoljuk a külsejüket. A legjobb erre a fémszivacs. NAGYON FONTOS! A kagylót hidegen kell tartanunk, tehát csakis jéghideg vizet szabad használnunk! Amelyik kagyló nyitva van vagy közben kinyílik, ki kell dobni! Jobb nem játszani a romlott kagylóval!

Fontos, hogy még aznap készítsük el a kagylót, amikor megvettük. Én anyu szülinapján elkövettem azt a hibát, hogy két napig a hűtőben hagytam a kagylókat (a piacon azt mondták, hogy kibírnak ennyit - hát nem!). Szegény anyu meg kitért a hitéből, olyan bűz volt a hűtőben...
Pesten a Hold utcai piacon lehet venni jó minőségű, friss kagylót.

Amelyik kagylót megsikáltuk, egy tál hideg vízbe dobjuk. Ha mind kész, egy magasabb falú, de lehetőleg széles aljú edénybe öntünk egy kevés olajat (2-3 evőkanálnyit), és a félbevágott gerezd fokhagymával együtt kicsit felmelegítjük. Ezután beleöntjük a kagylókat. CSAK a kagylót, víz nélkül! A kagylókban van annyi tengervíz, amiben bőven megfőnek, ezért nem kell sózni se, és az íze is finomabb így! Ráöntjük az egy deci fehér bort és letakarjuk. Mindössze 10 percig kell fedő alatt főzni őket. Látni fogjuk, hogy ha mind kinyílt, akkor már jó! Itt pont az ellentéte az igaz, mint a nyers kagylónál: sajnos azokat kell kidobni, amelyek nem nyíltak ki…

Ha letelt a 10 perc, és szépen kinyíltak a kagylók, elzárhatjuk a gázt, rászórjuk az apróra felszeletelt petrezselymet, jól megborsozzuk, és összerázzuk az egészet. Itt általában sok erős paprikát is tesznek rá, néha már túlzásba is viszik. Én szerintem elég a sok sok bors is, így érezzük a kagyló ízét is.

Ezzel gyakorlatilag készen is vagyunk.

Kenyérrel, sok citrommal mennyei, közben pedig tunkolhatjuk a szaftját is!

scoglio.jpg

(Fotó: Zsák Kata)

VISZONT, ha spagettit szeretnénk csinálni a kagylóból, és nem csak megenni magában, akkor egy szűrő segítségével le kell öntenünk a kagyló főzőlevét, és ebben a lében kell megfőznünk a spagettit. Ha nem elég a lé, felönthetjük még vízzel vagy kevés fehér borral, de sózni nem kell ezt sem! Ha megfőtt a tészta, akkor héjastul összekeverjük a kagylóval, öntünk rá még egy kevés olívaolajat, és lehet is tálalni. Mennyei!!!!!!!!!

scoglio4.jpg

(Fotó: Zsák Kata)

scoglio2.jpg

Ez meg, ami a végén marad (Fotó: Zsák Kata)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: Spaghetti allo scoglio - Spagetti a szikláról

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr868412506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása