10+1 dolog, amitől Szöul annyira különleges

2016. március 25. 12:58 - Hello Magyarok!

szoulcimlap_1.jpg

Pataki Niki

Angolul hivatalos neve Seoul, the Seoul Special City. Találó az elnevezés, hiszen Szöul valóban egy különleges város. Ázsiai metropoliszokat látogatva gyakran van az az érzése az embernek, hogy a városok és az emberek mind egyformák. Szöul azonban semmihez sem hasonlítható. Szöul említésekor elsőre az olimpia, a Gangnam Style és az elszigetelt Észak-Korea jut az ember eszébe, pedig ennél sokkal több sajátossága van Dél-Koreának.

Az országot szinte folyamatos megszállás alatt tartották a történelem során. A második világháború előtt a japánok, majd a világháború alatt az oroszok és aztán az amerikaiak igazgatták. 1950-ben, miután felszabadult a külföldi megszállás alól, Észak-Korea támadta meg, 3 éven keresztül folyt a háború minek következtében 1953-ban végleg elválasztották az országot. Hivatalosan a mai napig hidegháború van, és sok összetűzés történik a határon. Volt szerencsém a szigorúan őrzött határhoz is ellátogatni, de az egy egész cikket érdemel. A koreai emberek joggal lehetnek büszkék, hiszen az utóbbi 62 év alatt romjaiból építettek fel az akkor másfél millió lakosú –főként hajléktalan – lerombolt városból a világ egyik legdinamikusabb és legnagyobb fővárosát, Szöult.

1. Paloták.  Szöul belvárosában 4 helyen is sétálhatunk a javarészt 15. században épült paloták között. A paloták köré régebben egy fallal körülvett falu épült, ahol cserekereskedelem folyt, minden embernek megvolt a saját mestersége. Itt volt a városháza, a piac, illetve templomok is. Az évek alatt a munka pontos menetrend szerint folyt, minden évszakban más feladatot végeztek. Erősen babonások voltak az emberek, az esőért, jó termésért, illetve a fiúgyermekért különböző módon imádkoztak, táncoltak, étkeztek.  A koreai emberek a földön aludtak, ezt a hagyományt azonban a mai napig sokan őrzik. Sok vendégházban lehet turistaként is a földön aludni, illetve az ágyak mindenhol nagyon kemények és alacsonyak. 

2. Egy szembetűnő furcsaság Koreában az emberek magassága. Ázsiában járva alacsony emberekkel találkozik az ember, itt azonban még az európaiaknál is magasabbnak tűnnek a lakosok. A nők stílusosan öltöznek, erősen sminkelnek ( 90% rúzsozza magát), gyakori a bubi frizura, kötelező a magassarkú. Az arcmaszkok is Koreából terjedtek el. Meglepő, de az itteni emberek pont annyira fehérek mint mi, így náluk a fehérítés – más ázsiai országokkal ellentétben – nem játszik központi szerepet a szépségiparban.

3. Couple Culture. Aki azt mondja, hogy Párizs a szerelem városa, az még nem járt Szöulban. Itt elképesztően menő dolog valakivel randizni, ugyanúgy öltözködni, virágot kapni, illetve folyton kimutatni az érzelmeinket. Rengeteg párt láttunk, akik UGYANÚGY voltak felöltözve. Vannak ruhaboltok, ahol külön pároknak egymáshoz passzoló szetteket, fehérneműket (!) lehet kapni. Az étteremben couple deal van, a vidámparkban couple ride, mindenhol virágboltok, hiszen rengeteg lányt látni virággal a kezében. Az emberek folyton ölelkeznek, puszilkodnak, és a városban rengeteg hely van kialakítva kifejezetten a romantikára, a szerelem kifejezésére. Az itteniek például 100 naponta gyűrűvel erősítik meg az össze tartozásukat, illetve minden hónap 14-e Valentin napként funkciónál. Nem tudom, az milyen érzés lehet szingliként, hogy mindenhol páros ajánlatokat, ruhákat, szerelmes párokat látni. Na jó, bevallom, hogy pár nap után rám is átragadt ez a dolog, így mi is beszereztünk egy egyenpulcsit, illetve otthagytuk a szerelmes lapunkat az egyik ilyen szerelem kertben.

4. "Szoba kultúra". Ha szórakozásról van szó, az itteni trend teljesen eltér az Európaitól. Természetesen itt is vannak éjszakai klubok, de az emberek sokkal jobban kedvelik, ha kibérelnek egy kisebb helyiséget a barátaikkal. Ezek a szobák általában 0-24-ig bérelhetőek, különböző célokra. Számítógépes játékok, karaoke, szülinapi buli, privát mozi, privát szoba az étteremben, és még sorolhatnám. Minden szoba máshogy van berendezve, más célra. Gyakorlatilag a DVD-kölcsönzőnél körülbelül 2 ezer forintért meg lehet nézni egy filmet egy szobában, ahol van egy óriási tv, kanapé, és azt viszel be amit szeretnél. 

5. Étkezés. A BBQ az egész világon híres, aminek szintén Korea a szülőhazája. Itt az étteremben minden asztal közepén található egy nagy, kör alakú grill, ahol az ember magának grillezi meg azokat az ételeket, amiket rendelt. A marha húslevest is úgy tálalják, hogy kihoznak egy óriási lábast mini gáztűzhelyen, majd 10 kistányérban hozzávalókat, amit az ember még bele főzhet. Ezen szokások mellett az utcai kaja is nagyon menő, mindenhol ételárusok parkolnak a kis kocsijukkal, főként csak egy fajta ételt kínálva. Lehet enni sült krumpliba rejtett hot-dogot, tenger gyümölcsei nyársat, óriás palacsintát, hússal töltött sushit, gesztenyét (megpucolva), illetve sok más dolgot, amit sajnos nem tudtam beazonosítani.

utcairus.JPG

(Fotó: Pataki Niki)

6. Városkép. Szöulban láttam a legjobban kiépített metróhálózatot a világon, 16 vonal közlekedik a megszámlálhatatlanul sok állomás között. Nagyon könnyű eltévedni...A városban soha nem tapasztaltam az Ázsiában szokott zsúfoltságot, illetve felhőkarcolókat is csak elvétve látni. Rengeteg kertesházas kerület van, illetve 4 emeletes épületek. A város annyira nagy, hogy a több mint 10 milliós népesség kényelmesen elfér. Soha nem fordult elő, hogy nem fértünk fel az első metróra, vagy buszra. Hongkonghoz szokva néha szinte üresnek tűnt a hely. A város nagyon tiszta, sehol nem látni eldobott szemetet, rengeteg a zöld terület, illetve a levegő minősége is nagyon jó.

p1020076.JPG

Metró térkép (Fotó: Pataki Niki)

7. Az emberek. Sajnos szinte senki nem beszél angolul, de mindenki megpróbált minket segítőkészen, a képességeikhez mérten útba igazítani. A turista vezetővel volt csak lehetőségünk hosszabban beszélni angolul, ő arról mesélt, hogy a déli részen élők a mai napig nem tudják feldolgozni, hogy az északi részen élő"testvéreik" egy teljesen elnyomó rezsim alatt élnek. Sokan nyitnak gyárakat a határ közelében azért, hogy át tudjanak hozni északi embereket oda dolgozni, így munkát biztosítanak nekik. Az 55 milliós déli lakosság büszke arra, hogy mit építettek fel itt 60 év leforgása előtt, de nem adják fel a reményt, hogy egy napon megszűnjön a határ, és visszakapják a 25 millió északon ragadt testvéreiket.

8. Tánc, zene, kultúra. Azt mondhatom, hogy szerencsések voltunk mert a 4 napos Hi, Szöul fesztivál ideje alatt érkeztünk. Szöul nagyon nyitott a művészet különböző formáira. Sokfajta táncot, zenét, festészetet láttunk, hallottunk. A tánc minden formája népszerű: break dance és hagyományos koreai népviselet fellépése követi egymást. Szívesen tanulnak a külföldi művészektől is, illetve a felvonulással egybekötött ünnepléseken több nemzet is felvonultatja magát, nemcsak a helyiek. 

breakkorea.jpg

(Fotó: Pataki Niki)

hagyomnyostnc.jpg

(Fotó: Pataki Niki)

9. Fagyi. Kevesen tudják, de Korea a fagyi hazája. A mostanában felkapott joghurtos fagyi is innen származik. Óriási a választék, sok a kézműves fagyi, ami gyakorlatilag egy művészeti alkotás. 

fagyikorea.jpg

(Fotó: Pataki Niki)

fagyi2korea.jpg

(Fotó: Pataki Niki)

10. Világszínvonalú oktatás. Koreában nagyon komolyan veszik az oktatást és a fegyelmet. A gyerekek már bölcsődében is egyenruhát hordanak és meglepően fegyelmezettek. Egy 30 fős óvodai csoport nem csap zajt, kettesével vonul és össze sem keverednek más óvodásokkal egy rendezvényen, hiszen minden létesítménynek saját egyenruhája van. A koedukált oktatás nem jellemző, a legtöbb iskolában csak lányok vagy fiúk vannak, de néha egy iskolában vannak a gyerekek, csak külön osztályban. Hiába modern és nyugati színvonalú az oktatás, ragaszkodnak ahhoz az elvhez miszerint a diákok jobban tudnak figyelni és tanulni, ha a nemek az osztályteremben nem keverednek. 

p1020161.JPG

Óvodások egyenruhában (Fotó: Pataki Niki)

+1 Okos WC. Az itteni emberek nagyon igényesek, mellékhelyiségekben gyakran láttam nőket napközben is fogat mosni, sminket igazítani, hajat fésülni. Talán ehhez is kapcsolható, hogy a WC-k is különlegesen felszereltek. Számomra nagyon furcsa volt, hogy mindenhol okos WC van, és persze mindenhol máshogy néz ki a készülék, így lehetetlenség volt megértenem, hogy mi mire való. Mindenesetre a hotelban kísérletezve felfedeztük, hogy lehet vele mosakodni, meleg levegőt fújni, lehet az ülést 2 fokozattal tisztítani, illetve a hőmérsékletet beállítani. A többi funkció rejtély maradt...

p1020287_1.JPG

Okos WC kezelő panel (Fotó: Pataki Niki)

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 10+1 dolog, amitől Szöul annyira különleges

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr428525408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása