10+1 érv egy észak-ciprusi nyaralás mellett

2016. július 01. 10:22 - Hello Magyarok!

borito_2.jpg

Fekete Szilvi

Ciprus, a szerelem szigete, melyet a májustól novemberig tartó nyári időszakban ellepnek a turisták. Mostanában egyre több kedvező feltétel adott, hogy minél többen eljuthassanak ebbe a paradicsomba. És ha már egyszer megadatik a lehetőség, akkor bizton állíthatom, hogy érdemes a sziget északi oldalát is felfedezni.

Maga Ciprus egy elég kis sziget, így a két legtávolabbi pontja közti távolságot is megjárhatod (Paphos-Dipkarpaz), akár négy óra alatt. Ciprus déli, szabad oldalán elsősorban görögök élnek, az északi pedig a Törökország által megszállt terület, ahol zömmel törökök élnek. Így egy nyaralás alkalmával akár két különböző ország kultúrájával is megismerkedhetsz. Ugye milyen szuper? Ha ez még mindig nem elég meggyőző, akkor adok még 10+1 okot arra, hogy meglátogasd a talán kevésbé ismert török részt is.

1. GIRNEI KIKÖTŐ

A patkó alakú kikötő Girne város központjában fekszik. Ez Girne első számú látványossága, mely egészen a közelmúltig kereskedelmi kikötőként is funkcionált. Az itt horgonyzó színes, mutatós halászhajók és yachtok teszik oly kedveltté a turisták és a helyiek körében egyaránt.

girneharbourflcikrgroucho_1.jpg

Girnei kikötő (Fotó: flickr/groucho)

2. LALA MUSTAFA PASHA MECSET ÉS A SZIGET LEGÖREGEBB FÁJA

A Lusignan-korszakban, 1298-1312 között épült katedrális, mely egyik ékes példája a gótikus építészetnek ezen a mediterrán szigeten. A Lusignan királyok kezdetben Szent Sophia Katedrálisként hívták, később kapta a Szent Nicholas Katedrálisa nevet Jeruzsálem királya után. 1571-ben viszont a török megszállást követően az épületet mecsetté alakították, minarettel bővítették és megnyitották a török istentisztelet számára. Az épület bejárata előtt áll a sziget legöregebb fája, egy kelet-afrikai fügefa. Ez a fa az épülettel egyidős és mára 15 méteres magasságával nyújtózkodik a templomtornyok irányába.

lalamustafapashaminaretfamagustaflickrmuffinn_1.jpg

Lala Mustafa Pasha mecset (Fotó: flickr/muffinn)

3. SALAMIS ŐSI VÁROSA

Salamis ősi városát Tefkros alapította a bronz korban, Gazimagusa északi részén. A város maradványait 1952-1974 között tárták fel és azóta Észak-Ciprus egyik legfontosabb látnivalója. Megtekintheted itt mind a tornatermet, a fürdőt, a fórumot és az agora romjait is.

salamisflickrsteviegill_4.jpg

Salamis ősi városa (Fotó: flickr/Stevie Gill)

4. VOUNI PALOTA

A palota Kr. e. 500-ban épült Soli városa felett, egy magas hegycsúcson. A palotának összesen 137 szobája volt, amik mind a középudvarra néztek. Benne a városlakók éltek mindaddig, amíg Kr. e. 380-ban el nem pusztult egy tűzvészben.

vounipalotaflickrthomassagory_5.jpg

Vouni palota (flickr/ Thomas Sagory)

5. SZENT HILARION KASTÉLY

A Szent Hilarion kastély egyike annak a három kastélynak, ami a Besparmak (Öt Ujj) hegyekben található és a tengerszint feletti 700 méteres magasságban helyezkedik el. A X. században kolostorral és templommal bővítették az épületet és ezután kapta a jelenlegi nevét egy szentről, aki Jeruzsálemből települt Ciprusra és a kastélyban töltötte imádságos éveinek utolsó öt évét. Nem csak történelmi jelentőséggel bír a hely, hiszen még magát Walt Disneyt is megihlette a kastély és környéke. A 'Hófehérke és a hét törpe' című rajzfilm helyszínét is ennek a misztikus, mesebéli környezet kapcsán rajzolták meg.

vvhilarionkastelyflickrbassnroll.jpg

Szt Hilarion kastély (Fotó: flickr/bass_nroll)

6. ŐSHONOS NÖVÉNYEK

Cipruson körülbelül 1900 különböző növény nő a természetes környezetében. Ebből pedig 1600 féle megtalálható az északi oldalon is. A ‘Brossica Hilarionis’, ‘Dianthus Cyprius’ és a ‘Silene Fraudatrix’ azon 19 őshonos növények közé tartoznak, amiknek természetes élőhelye kizárólag csak Észak-Ciprus. A ciprusi tulipán és a ciprusi méh orchidea pedig az egyikei a szigeten leggyakrabban előforduló 40 őshonos növényfajnak. Személy szerint az én kedvencem a'Pancratium Maritimum' avagy a tengerparti liliom, aminek lelőhelye a száraz homokos tengerpartokra korlátozódik.

06oshonosnovenyekhomokililiom.jpg

Tengerparti Liliom (Fotó: Fekete Szilvi)

7. KARPAZ-FÉLSZIGET

A Karpaz-félsziget a maga történelmi és természetes szépségével a legromlatlanabb (kevés turista érintette) területe Ciprusnak. Ez ad otthont Észak-Ciprus egyetlen Nemzeti Parkjának, a rengeteg ősi városnak, kolostornak és nyomokban különböző civilizációknak.

07karpazfelsziget.jpg

Karpaz félsziget (Fotó: Fekete Szilvi)

8. TEKNŐSÖK

Ciprust már kismillió éve cserepes és zöld teknősök százai látogatják. A megdöbbentő lények által leglátogatottabb partok a Teknős-part (Alagadi Beach), az Arany-part (Golden Beach), a Ronnas-part, amik mind-mind Észak-Ciprushoz tartoznak.

08teknosokflickrleonidmamchenkov.jpg

Teknős (Fotó: flickr/Leonid Mamchenkov)

9. CIPRUSI CSACSIK

A ciprusi szamarak annyira népszerűek a turisták körében, hogy egy komplett prospektust találtam róluk a tourist infónál. Ezek az állatok mára a sziget jelképeivé váltak, teljesen szelídek és szabadon kószálnak az utcákon, kiváltképp a Karpaz-félszigeten. Többnyire csoportokban mozognak és boldogan fogadnak minden elemózsiát a kirándulóktól és a helyiektől is. Ahol biztosan simizhetsz és etethetsz csacsit az Dipkarpaz és Cape Zafer területe.

09ciprusicsacsik.jpg

Ciprusi csacsi (Fotó: Fekete Szilvi)

10. TÖRÖK ÉTELEK

A legtradicionálisabb török ételek a kemencében sült kebap, a hellim (Halloumi, ciprusi sajt), a ciprusi kenyér puding, a tarógyökér, a pryocho (sajttal, száraz mentával töltött tészta, halloumival hintve), a seftali kebap (jellegzetes ciprusi kolbász), és a tüskés körte. Fontos része a török konyhának a hagyományosan elkészített pékáru is. Mindezt a rengeteg finomságot egyszerre is megkóstolhatod egy meze keretén belül és az ízeket leöblítheted egy vagy több kupica Zivaniaval.

10torokkebapflickrgarrettziegler.jpg

Kemencében sült kebap (Fotó: flickr/Garrett Ziegler)

+1. GOLDEN BEACH (ARANY PART)

Most pedig elviszlek egy titkos helyre! Mert mi más is lehetne az, ha nem az elképesztően csodálatos Golden Beach, mely egyike a mediterrán tengerek egyik érintetlen partjának, ami két kilométer hosszan szegélyezi a Karpaz-félsziget déli oldalát aranyszínű parti homokkal, varázslatosan szép, tiszta, kék vízével. Ez a hely kiváltképp alkalmas hosszú, csendes part menti sétákra avagy egy jó búvárkodásra a kristálytiszta vízben.

20150929133153.jpg

Golden Beach (Fotó: Fekete Szilvi)

Ezen a partszakaszon csupán két pici (távolabb még kettő), fa bungalós üdülőhely található, a hozzájuk tartozó étteremmel. Mivel az egész part a teknősök miatt természetvédelmi övezet, így ezen szállások kialakításánál is arra törekedtek, hogy minél kevésbé törjék meg ezt a békét, csendet, természetességet. Épp ezért ne is számíts luxus szállodákra, se nagy turistatömegre! Ezek a helyek nagyon egyszerűek, amennyire lehet szolgáltatásokban is kiszűrik a civilizációt, tehát áram csak elvétve van (csupán este néhány órára), illetve a legjobb, hogy wifi is csak akkor, mikor áram cikázik a vezetékekben. Tudjuk, hogy ezek a mai világban már nagyon beleivódtak az emberek életébe, nélkülük szinte megáll az élet, de itt pont ez a cél… 

Szakadj ki a nyüzsgő, stresszes hétköznapokból; lazulj el a parton fekve; gyúrd talpaddal a homokot séta közben; élvezd a tenger langyos, hullámzó simogatását úszás alatt; mosollyal a szívedben csodálkozz rá a különleges tengeri élővilágra búvárkodás közben. 

Elhiheted, ezek mellett tényleg úgy fogod kívánni: bár megállna az élet itt és most, legalább egy kis időre. Nem kell aggódni, a civilizáció megvár, így nyugodtan engedj el mindent, ami bánt és add át magad a természet oltalmának. Ha kedved tartja látogass el Ciprus északi csücskébe, legyen az gyalog, de kicsivel gyorsabb autóval. Útközben simogass, etess csacsikat, látogasd meg a Szent András Apostol Kolostort, ami történetéből kifolyólag fontos zarándokhellyé vált.

Mi három teljes napra szakadtunk ki a civilizációból, mindeközben a gyakorlatilag csak éjszaka használt szállásunk a Teko’s Place volt. Kényelmes volt az ágyunk, volt meleg vizünk, ennél nem is kellett több. A reggel és este felszolgált ételek is mind zseniálisan finoman voltak. Ugyan a humusz nem főétel, de máshol még nem ettem ennél jobbat. Illetve volt olyan szerencsénk, hogy erről a partról csodálhattuk meg az igen ritkán bekövetkező szuperhold jelenséget.

Amennyiben te is szívesen kiszakadnál a valóságból, teljes szívből ajánlom a helyet. Kicsit megkönnyítve a döntést íme néhány fotó:

A partszakaszon található szállásokról és árakról az alábbi linkeken tájékozódhatsz:
Golden Beach: Teko's PlaceBurhan's Place
Golden Beach-en túl: Big Sand Beach (honlap nem elérhető, ár: 45 € / 2 fő / éjszaka+reggeli), Sea Bird Motel

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Eredeti cikk: 10+1 érv egy észak-ciprusi nyaralás mellett

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hellomagyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr668857296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása